Пет неща, които открих, че работят при дискова херния


| Прочетено Прочетено: 18654 пъти | КоменариКоментари: 0



Пет неща, които открих, че работят при дискова херния

От блога на Детелина Стаменова, психотерапевт

Изчаках да мине време, преди да напиша този материал „от душата и сърцето“, защото не искам да давам на никой ненужни надежди. Но след три години в ада на дисковата херния и три без Н.В. болката е време да разкажа за 5те най-важни неща, които разбрах че трябва да правя, за да живея качествено. Открих, че съм пренебрегвала тялото си и в ежедневието съм имала много лоши навици. Годините занимания с йога са компенсирали донякъде ранната поява на дисковата херния, но ежедневните грешки са довели до натрупване, което успях да променя.

Историята ми е банална – започнала като възпаление на нерв, усложнено от бременност и в резултат три протрузии и една дискова херния. Метафизичното тълкуване на болестите посочва много причини, които са трудни за преглътване, но ако оставим метафизиката настрани и се съсредоточим върху статистиката, че 70% от хората в един или друг етап от живота си ще страдат от дискова херния – понякога за кратък период, понякога за дълъг.

Силната болка при елементарни движения, страхът кога и колко дълго ще те боли са част от живота на хората с дискова херния.
Обездвижени, наплашени и нещастни, без надежда от лекарите за по-добри дни и ясна визия, че почти си инвалид…

Промени навиците си
Стигнала си до тук, защото не си се грижила за себе си, не защото просто така се е случило просто. Вдигането на вещи не става с навеждане и вдигане, а само с клякане и вдигане, дори салфетките.

Тази поза също носи облекчение

В активните фази не носи тежко, дори за кратко. Нека 3 кг да са ти максимума поне докато си в болезнена фаза. Носейки тежко, когато не те боли, не даваш възможност на тялото ти заздравее и все едно че чоплиш раната непрекъснато.

Носенето на тежко се отнася и за тежки дамски чанти. От жена със 7 кг вещи в себе си си наложих да нося най-най-най-необходимото и се оказа, че телефона, портмонето, червилото, ключовете и салфетките са ми напълно достатъчни в градската джунгла.

Вероятно имаш някой навик, който ти пречи – в моя случай един от тези невидими лоши навици беше специфично поставяне на стъпалата върху стола, при което петите бяха върху пречките с колелцата, съчетано със стоеж на пръсти. Постепенно минах на ортопедични обувки или стелки – учудващо е колко често болките в кръста преминават и при редовно ползване на такива обувки – често пъти точно стъпалата са отговорни за неправилната стойка и оттам натоварването в кръста. 

Тази поза може да се направи в леглото с няколко възглавници

Открих, че при болка помага едно просто положение – легна поза,  с краката, вдигнати от таза нагоре и свити в колената, успоредно на пода. Аз го правя, като слагам 3-4 възглавници една връху друга и на тях опирам прасците. Колената и бедрата трябва да са на 90 градуса.
Когато те боли – ограничи движенията – ако се правиш на герой болката ще бъде по-голяма много скоро. Спането с възглавница между краката с цел разтваряне на краката и оттам намаляване на напрежението при странично лежане върху кръста също има неочаквано добър ефект.

Не стой дълго време на седнала, без да се раздвижиш. Ползвай анатомична облегалка, ако си дълго време на стол (включително и при шофиране) и се раздвижвай 15 минути всеки час. Ползвам от този тип и видях, че я има в магазини като Джъмбо, но аз продължавам да си купувам от аптеката.

Движи се
В момента, в който се почувстваш добре, започни да се движиш. Движението е безкрайно важно, защото ако мускулите на корема са отпуснати, това води до проблеми с гърба. Йога много помага, но задължително трябва да кажеш на йога инструктора си за проблема, ако не те попита. Нека не минава и ден, без да се движиш. Ходи пешком. Това стяга коремните мускули.

Ти си поредния случай за лекарите и най-важният за самата себе си.

Колкото и да са добри специалисти, теб те боли и техните обяснения, че има по-зле от  теб не ти вършат работа, нито дават успокоение. Затова трябва да се образоваш и четеш. Чети книги за болки в гърба, за да разбереш твоето състояние най-добре. На български има вече много излезли книги по въпроса.Сара Кий с нейната Библия на хората с болки вгърба (с предговор от принц Чарлз), Победете болките в гърба с йога и Водата – натурално лекарство и какво ли не още – и така ще намериш своята истина. Може да не е в първата книга, но навсякъде ще намериш нещо ценно.

Не разчитай на само лекарствата
Антивъзпалителните лекарства, развалят стомаха. Хомеопатията не е панацея при всички случаи – особено, ако причината
за хернията ти е обездвижването. След консултация с лекар взимай добавки – като магнезий и витамин В. Това е особено важно за вегетарианците, които страдат от недостиг на витамини от групата В.

Намери своят масажист
Има толкова масажисти и школи. Юмейхо масажистите твърдят, че балансират тялото, нарушен при раждането (най-вече естествено). Може това да е твоят масаж. Или изпукването. Или нещо друго – проверявай различните техники и спирай да ходиш, ако не ти помага.
Ако три месеца няма ефект, потърси друго. При всеки действат различни техники. Въоръжи се с търпение, защото
може да мине време и да си дала много пари, преди да откриеш какво помага лично на теб.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email