Човечеството трябва да засажда само коприва – толкова полезна е тя?


| Прочетено Прочетено: 3425 пъти | КоменариКоментари: 0



Човечеството трябва да засажда само коприва – толкова полезна е тя?

Копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Ако човечеството осъзнаваше, колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва", казва Мария Требен (1907-1991), австрийска писателка и билкарка.
 
Хубава традиция е да се прави четири седмично лечение с чай от коприва сега, есента, втора коситба – когато младите стръкове навсякъде се показват отново, и естествено напролет
.
Една препълнена чаена лъжичка се попарва с 250 мл вода и се оставя да кисне. Пие сутрин на гладно една чаша,  половин час преди закуска, и през деня още 1-2 чаши. Пие се на глътки, за да се засили действието.

Как се приготвя?
Мария Требен препоръчва да не се запарва дълго, а само да се кипне и остави да се постои половин минута. Истинският чай от коприва има светложълт цвят. Когато престои повече във водата и цветът стане тъмнозелен, тогава се превръща в безполезна течност, а ако пък се вари дълго има вероятност ценните ѝ съставки да намалеят или изчезнат съвсем.

Въоръжете се с ножица и ръкавици и се отправете към необятната жива природа! Аз лично я бера с голи ръце – обичам да усещам щипкането на полезните ѝ сокове по пръстите.

Където имаме спазми и болки в ставите, ишиас, лумбаго, радикулит – възпаление на нерв –можем да натрием съвсем леко с прясна коприва няколко пъти.

Когато власинките или бодилчетата на парещата коприва се допрат до болезнена, схваната част на тялото, те всъщност намалят първоначалната болка.

Когато избирате коприва, се спирайте само на горната част от стъблото , защото именно там листата са по-малки и свежи, по-крехки са.Голяма радост е човек сам да си набере коприва. Колкото по-прясно се употребява, толкова лечебният успех е по-голям.
Ако искаме да проведем лечение за прочистване на кръвта или да премахнем  умора, авторите на “Точното време” Йохана Паунгер, Томас Попе ни съветват да берем копривата при намаляваща луна (за разлика от останалите лечебни растения) и съответно чаят от нея да се пие пак при намаляваща луна и то между 15-19 за по-добър ефект. Намаляваща луна е три дни след пълнолуние.

Още след 2-3 дни при пиенето на чая се усещаме физически по-добре, възвръщат се жизнените сили, енергия и творчески заряд, а външно човек видимо разцъфва. При едно такова лечение имаш чувство, че можеш да свършиш три пъти повече работа.
 Чаят от коприва помага много при пясък в бъбреците и пикочния мехур,  премахва екземи от всякакъв вид. Копривата е най-доброто  кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе добре на панкреатичната жлеза, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Той лекува също така заболявания и възпаления на пикочните пътища и болестно задържане на урината. И тъй като наред с това той стимулира и ходенето по голяма нужда.

Копривата помага чудесно и при вирусни заболявания и бактериални инфекции.

Копривата помага и при тежки заболявания на кръвта, малокръвие и анемия. Заедно с други билки тя се прилага с успех при левкемия.

Ако човек страда от някакъв вид алергия, трябва в продължение на поне половин година да пие чай от коприва и определено ще се учуди, колко ефикасно действа. Копривата помага при подагра и ревматични заболявания.

Копривата е чудесно средство и за измиване на косата. Може да се прави запарка като за чай, но да не е много гореща. Ежедневното й използване може да сгъсти и подобри косата и да спре косопада.

Копривата е богата на витамини А, В, С, D, E и К. Малко известно е, че тя съдържа повече витамин С от броколи, спанак, карфиол, маруля и зелен боб. Осигурява на организма и минерали като калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий, мед. Тя е източник на незаменими аминокиселини, бета-каротин и фибри.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email