Акнето мъчи и възрастните. На какво се дължи?


| Прочетено Прочетено: 2516 пъти | КоменариКоментари: 0



Акнете мъчи и възрастните. На какво се дължи?Много от нас си спомнят за  тревогите около младежките пъпки в юношеството.

Но има много по-сериозни моменти, когато се появи акне в зрелостта. На какво се дължи това, кои са факторите, които могат да го провокират ?

Специалистите различават 2 вида акне: устойчиво и такова, което възниква  за първи път в  по-късните години. Пъпките от първия тип се появяват през пубертета и дори и след  25 години ги имаме.  Момичетата  са с проблемна кожа през повечето време, но значително броят на пъпките се увеличава преди месечния им  цикъл.

Акнето, което възниква през зрелостта за първи път се появява около устата и отличителното е, че се увеличава след менструация, отбелязват специалистите.

Причините за появата на късното акне не са достатъчно изяснени. Според някои специалисти те се дължат на някои полови хормони, в частност на андрогените, които контролират секрецията на мастните жлези. В хода на нормално протичаща бременност също може да се появят подобни усложнения. Други дерматолози посочват  като причина пушенето, прекомерната употреба на козметични продукти в много ранна възраст, приемането на някои лекарства - напр. при депресия и епилепсия. Трети имат просто генетична предразположеност към това дерматологично заболяване.

Специалистите отдавна са наясно, че акнето не се причинява от  лоша хигиена. Ако лицето се мие  доста често и с  прекалено агресивна козметика,  кожата може да се раздразни и това влошава акнето.

Не е доказано също и връзката между пъпчивото лице и определени храни – като шоколад  и някои плодове, но все пак е добре да се подбира внимателно храната.

Причините за появята на акне в по-късните години  са различни. Много често се появяват т.нар бели комедони и черни точки по повърхността на  кожата. Понякога нещата се усложняват след като лезиите станат възлести и като кисти под кожата, болезнени са на пипане и понякога са пълни с гной. По-възрастните жени се чувстват неудобно с акне, особено поради появата на огнища, които са напълно непредвидими.

Крайно опасно е да се пукат пъпките, това само ще задълбочи проблема, напомнят специалистите. На първо място, заедно с дерматолога трябва да се опитате да откриете кое може да е довело до появата на акне, след като като ученици не сте имали подобни оплаквания. Обикновено лечението е комплексно, лекарят решава дали да включи антибиотик, като се предлага промяна в начина на хранене – с повече плодове и зеленчуци, терапия, които прочиства дебелото черво, а също и подходяща козметика – меки сапуни и шампоани. Това, което болният трябва да знае, че лечението е продължително и не може веднага да се изчисти проблемната кожа.

От испански: Светлана ЖЕЛЕВА













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email