Защо суроватката е толкова полезен продукт?


| Прочетено Прочетено: 2058 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо суроватката е толкова полезен продукт?

Всичко за протеините можете да намерите в новата книга на проф. Пенчо Далев - "Белтъците" (издателство ”Труд”).

Суроватката е течността, която се отделя при отцеждането на сирищния коагулат при производството на сирене. В зависимост от приложената технология имаме два вида суроватка: сладка (по ензимна технология) и кисела (по технология със закваски от млечнокисели микроорганизми или киселини).

Състав на суроватката
Суроватката представлява воден разтвор на лактоза (млечна захар), белтъци и минерални соли. Съдържа и мазнини във вид на фина емулсия. В малки количества съдържа и водоразтворимите витамини на млякото. В сравнение със сладката суроватка киселата е с по-високо съдържание на калций, фосфати и млечна киселина. Причината е, че колоидно разтвореният калций в млякото е по-разтворим в кисели условия и при утаяването на казеина с киселини преминава в суроватката.

При ензимните технологии за получаване на сирене (най-широко прилагани сега) албумините и глобулините на млякото преминават в суроватката. Това са суроватъчните белтъци. Те са най-ценният хранителен компонент на суроватката. Аминокиселинното им съдържание е различно от това на казеина, който е останал в сиренето. Те са значително по-богати на незаменимите сяра съдържащи аминокиселини цистеин (Cys) и метионин (Met).

Незаменимите аминокиселини в суроватъчните белтъци са в достатъчно и балансирано съдържание. В този смисъл хранителната им стойност е по-висока от тази на казеина в сиренето и на други белтъци от животински произход като яйцата, които се смятат за референтни белтъци.

В суроватката се съдържат и биоактивни пептиди. В науката за храненето те се определят като специфични белтъчни фрагменти, които имат положително влияние върху състоянието и функциите на човешкия организъм и върху неговото здраве.
При приемане през устата биоактивни пептиди действат благоприятно върху много системи на организма – сърдечносъдовата, храносмилателната, имунната и нервната. Установено е тяхното антимикробно, антиоксидантно, антитромботично, антихипертензивно и имуномодулаторно действие.

Съдържанието на свободни аминокиселини и в сладката, и в киселата суроватка е по-високо в сравнение с това в млякото – съответно 4 и 10 пъти. В суроватката се съдържат и биологичноактивни вещества с белтъчен характер, които са важен фактор за стимулиране на имунната система. Такива са гликопротеините лактоферин и трансферин; ензимите лизозим и лактопероксидаза и др. Те показват също така антимикробно действие и потискат алергични реакции.

Суроватъчна лактоза
В суроватката най-високо е съдържанието на захарта лактоза. При производството на сирене почти всички въглехидрати на млякото преминават в суроватката. От тях 90 % е лактозата. Другите въглехидрати са глюкоза, галактоза, олигозахариди и аминозахари. Лактозата е източник на енергия и има многостранно положително действие в организма. 107 Суроватъчни витамини.
В суроватката се съдържат рибофлавин – витамин В2, фолиева киселина – витамин В9 и кобаламин – витамин В12. Фолиевата киселина и кобаламинът са свързани със суроватъчни белтъци и затова изцяло преминават в суроватката. Благодарение на развитието на млечнокисели бактерии при производството на сирене, суроватката съдържа повече витамин В2, в сравнение с млякото.

Характерният си жълтеникав цвят суроватката дължи именно на сравнително високото си съдържание на рибофлавин.

Суроватката – кулинарен продукт
Суроватка за пиене. Директното приемане (пиене) на суроватка зависи от вкуса на всеки човек. Тя може да се пие без добавки или с ароматизатори и овкусители. Суроватката е полезна напитка.

Според диетолозите тя укрепва имунитета и съдейства за подмладяване на организма и дори се препоръчва за всекидневна употреба сутрин със закуската.

Здравословните качества на суроватката са много: тя поддържа развитието на полезните 113 микроорганизми в червата, ускорява процеса на извеждане от организма на несмлените вещества и на токсините, притъпява чувството за глад, повишава нивото на серотонина в кръвта (хормона на доброто настроение и радостта), укрепва нервната система и подобрява кръвообращението.
При кърмачки усилва отделянето на мляко и подобрява хранителните качества на кърмата. Народната медицина препоръчва пиенето на суроватка при хипертония, ревматизъм, атеросклероза, стенокардия, коронарна болест на сърцето, при стомашно-чревни заболявания и неразположения (гастрит, панкреатит, ентерит, дисбактериоза) и др. В миналото е била използвана за лечение на туберкулоза.

Суроватката има и козметични качества – тя има силни регенеративни (възстановителни) свойства, като забавя процеса на стареене. Използва се в козметични продукти за съхранение на свежестта на косата и кожата, против акне и обриви. Суроватката не бива да се приема при индивидуална непоносимост към някоя от съставките, главно на лактоза!











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email