Бързи и лесни съвети за охлаждане в жегите (част 2)


| Прочетено Прочетено: 1210 пъти | КоменариКоментари: 0



Бързи и лесни съвети за охлаждане в жегите (част 2)

Жегата настъпва и единственото , което ни се иска е да се разхладим. Трябва да го направим така обаче, че да не се простудим.

Съвет №6

Леки храни
През топлите месеци на годината, и особено в горещините забравете за тлъсти меса, ястия и прекалено пикантната кухня. Тези ястия могат да причинят не само трудно понасяне на жегите, но и тежест в стомаха, неспокоен сън, сърцебиене , особено при обилно хапване.

Затова заложете на салати, супи, таратори, млечни продукти, сезонни плодове и зеленчуци, риба. Пълнозърнестте храни също са добра алтернатива.

Съвет №7

Домашни разхладителни напитки

Пригответе сами любимите си разхладителни напитки. Напр. айрян, мътеница, плодови млека (йогурт с плодове), домашна лимонада, шейкове.

На интерес в последно време се радва и напитката манго ласи - най-популярната индианска напитка. Ето и рецептата: 250 мл. кисело мляко, 125 мл. вода, шипка сол, малко кимион,  изстискан лимон,  сервиран с няколко ледени кубчета. Добавяте манго.  оже да се подслади, може да е без сол и кимион.

В страни, където обикновено е много горещо, храната се подправя често с пикантни подправки, и се, счита, че това е начин да се предпазят ястията от разваляне. Кулинарите знаят още, че люта храна не се охлажда.

Съвет №8

Умерено с тренировките
По време на тренировка се отпуснете. В жегите обаче можете да си позволите кратко физическо натоварване, особено ако живакът сочи около 30 С и над него.

Самите вие също, че усетите, че спортното усилие не върви добре, именно заради топлината. Жегите натоварват кръвообръщението.

От плажа направо не тръгвайте към тренировката. Поне 30-60 мин. се охладете по естествен начин. Не е добра идея от плажа направо да тръгнете за тенис мача, или за тренировката по плуване. Температурната разлика, която постигате с естественото охлаждане спестява ненужното натоварване на кръвообръщението.

Не правете и още една грешка: след тренировка, загрели, силно изпотени да си вземате студен душ, а след него и ледени напитки. Тези действия ще ви разболеят.

Съвет №9

За спокоен сън
За добър сън в жегите се препоръчва правилно да се проветряват стаите и да се охлаждат. Проветрявайте сутрин рано, дълго, още преди слънцето да се е показало, а също и вечер, с настъпване на първия хлад.

През деня поддържайте леко затъмнено, с външни и/ или вътрешни щори. 

Внимателно използвайте вентилаторът, а също климатикът.

Вземете си хладен, но не студен или леден душ преди лягане, за да се отпуснете.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email