Боеун терапията - един съвременен холистичен подход за здравето


| Прочетено Прочетено: 4792 пъти | КоменариКоментари: 0



Боеун терапията - един съвременен холистичен подход за здравето

Интервю с Димитър Парушев  специално за „Здравница”, в което разказва за възможностите на метода.

- Г-н Парушев, как открихте за себе си Боуен терапията? Имаше ли конкретна причина да я изучите, преди да започнете да я практикувате? Ваш личен проблем, или здравен проблем на някои от хората около вас?

-  За Боуен терапията научих от моя пациентка от Австрия, тя беше много впечатлена и ми разказа малко за нея. След което аз се поинтересувах и бях запленен от това което разбрах. Аз съм с висше медицинско образуване, специалност Рехабилитация и 7 години работих това, но все нещо не ми достигаше в опита ми да помогна комплексно на пациентите си. Резултатите бяха бавни и нямаха дълготраен ефект.

Реших да пробвам... След първото ниво на обучение, започнах да прилагам новата техника. Резултатите бяха изумителни, чак аз не можех да повярвам. Продължих с обучението до възможно най-високото ниво в Боуен техниката.

Боеун терапията - един съвременен холистичен подход за здравето

- Има ли школи в боуен терапията?
- Обучението се провежда от Австралийската академия по БОУЕН терапия, нейни основатели са преките ученици на откривателя на тази терапия - Том Боуен. Академията преподава Оригиналната БОУЕН техника и всеки един завършил терапевт получава диплома и сертификат, който трябва да подновява периодично, като академията следи за качеството на работа по този начин.

- В кои случаи може да прибегнем до нея?
-  Боуен е специфична, холистична терапия, базирана на изцяло нова концепция за лечение на тялото. Ефектът от нея се регистрира при заболявания с твърде широк диапазон:
• емоционален и хормонален дисбаланс;
• вегетативни смущения;
• депресия;
• синдром на остра или хронична умора;
• напрежение, стрес, безсъние, фобии;
• фибромиалгия;
• бронхиални или асматични проблеми;
• автоимунни заболявания;
• алергии, сенна хрема;
• мигрена и други видове главоболие;
• напикаване при деца и възрастни, нощно напикаване;
• менструални проблеми от всякакъв характер, ПМС;
• неврологични заболявания:
болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, инсулт, множествена склероза, полиомиелит, полиневрит и полиневропатия, дископатия (дискова херния), епилепсия, ишиас, комоцио, невралгии;
• колики при бебета, проблеми в детската възраст;
• мускулно-скелетни и ставни проблеми:
болки в кръста, гърба и крайниците, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените и китките, гръбначни изкривявания;
• всякакви спортни и битови травми;
• проблеми с вътрешните органи:
бял дроб, сърце, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва;
• заболявания на жлезите с вътрешна секреция;
• проблеми при и след забременяване, безплодие;
• репродуктивни проблеми;
• всякакви проблеми с половата система;
• висок холестерол;
• високо кръвно налягане;
• ниско кръвно налягане;
• онкологични заболявания;
• ... и много други.

- А в кои случаи – не?
-  Боуен терапията не може да помогне при състояния изискващи спешна медицинска помощ и при състояния изискващи спешна оперативна намеса... Например, ако скъсаме Ахилесовото сухожилие, няма как да решим проблема с БОУЕН техниката, но след като се вземат адекватни мерки, Боуен терапията може да помогне за по-бързото и по-добро възстановяване. Боуен терапията няма противопоказания, подходяща е за всички - от новородени до най-възрастните.

Доказано е, че методът е напълно безвреден, а оздравителният процес се дължи на способността на тялото ни да се самолекува. Не случайно в повечето държави от ЕС, разходите за процедурите Боуен се поемат от здравните каси, защото Техниката Боуен е официално призната за съпътстваща медицина и не си противоречи с конвенционалната медицина.

- Кои 3 мита от боуен техниката бихте развенчали?
- ЗАБЛУДА 1: "Боуен терапията действа, на принципа на плацебото – т.е. пациентът се подобрява само, защото вярва, че може да се излекува."

Това не е вярно, тъй като с Боуен терапията се постигат много добри резултати, както при бебета и малки деца, така и при животни, при които самовнушението е невъзможно. Аз лично работя с няколко конни бази където провеждам Боуен терапия на коне, кучета и котки. Също и с бебенцата имам изключително добри резултати, като при бебешките колики - Боуен техниката е доказано най-ефективния метод за справянето с тях. Освен това през последните години се натрупаха и не малко клинични проучвания, които показват обективно, че чрез Боуен терапията се постигат добри резултати при редица заболявания. Съществуват и лабораторни изследвания, които доказват, че под въздействието на Боуен техниката, в тъканите и органите настъпват определени положителни промени.

ЗАБЛУДА 2: "Боуен терапията не позволява едновременното лечение на различни заболявания. Лечението се провежда само на едно заболяване, което е „най-важно“ за този пациент."

Не познавам Боуен терапевти, сред колегите ми, които са завършили Австралийската Боуен академия, да са привърженици на този модел. Аз лично като Боуен терапевт с медицинско образование и мислещ човек, го считам за неприемлив и повърхностен, тъй като Боуен техниката събужда и стимулира всички налични за организма регенеративни способности, по такъв комплексен начин, че тялото само да избере приоритета си, като с това се цели цялостен баланс необходим на организма ни, за да се самовъзстанови и самоизлекува по най-добрият възможен за него начин.

ЗАБЛУДА 3: “Боуен терапията действа бавно.“
При остри състояния, с помощта на подходящите Боуен терапевтични методики, може да се постигне изключително бърз лечебен ефект. Когато се касае за хронично заболяване обаче, са необходими повече време и упоритост.

Това е така, защото Боуен терапията задейства собствените защитни и въстановителни механизми на организма, като го подпомага да реши възникналия здравословен проблем по възможно най-естествения и ефективен начин – не като подтиска симптомите на болестта, а като лекува причините за нейното възникване. Да вземем за пример една алергична реакция – това което обичайно ще получите като лечение от всеки кадър с медицинско образование е медикамент, който да блокира действието на освободения от организма хистамин (субстанция, която се освобождава при алергична реакция и предизвиква нейните симптоми). В Боуен терапията не се ползват медикаменти, а посредством серия от нежни движения, които се извършват на определени зони по тялото, се подават сигнали към Вегетативната нервна система, с цел да се възстанови баланса на всички органи и нормалното функциониране на системите в организма на пациента. Това подпомага тялото самó да се справи с промените в хистаминовите нива, в текущата ситуация и да се избегнат подобни аномалии за в бъдеще.

- Радва ли се на популярност този допълнителен/ алтернативен метод в България?
-  Макар да е сравнително нова, за България техниката БОУЕН набира популярност и се радва на все по-голям интерес. Хората които държат на здравето си и искат неинвазивно да се справят с оплакванията си прибягват до тази екзотична терапия. Дори личната ми лекарка, ми е пациентка, тя е толкова доволна от постигнатия напредък при нея, че когато има по-заплетен случай, насочва пациентите си към нашия Боуен Център.

- Как се надгражда боуен терапията?
-  Аз я надграждам, с всеки един решен случай. Всеки един от нас е уникален и неповторим. Познаването на анатомията, физиологията и кинезиологията ми помагат да откривам сложните взаимовръзки в нашето тяло, да намирам проблемите и да ускорявам възстановяването, понякога по шокиращо бърз начин за пациентите.

Визитка:
Димитър Парушев е рехабилитатор и Боуен терапевт, Завършил е висшето си медицинско образование в МК "И. Филаретова" към МУ- София, специалност "Рехабилитация" през 2004 г.

През 2004 г. е рехабилитатор на над 40 танцьори на "Национален фолклорен ансамбъл Българе".

През 2006 г. открива практика във Виена, Австрия.  През 2010 г. е рехабилитира Скорпиънс (Scorpions), по време на турнето им в България.
Дипломира се като Боуен терапевт през 2011 г. и е един от първите  Боуен специалисти в България.

От 2011 г. има своя практика в гр. София и е съосновател на Боуен Център, в който извършва възстановителни и лечебни процедури на професионални спортисти от големите спортни клубове от цялата страна, както и на множество звезди от българския шоу бизнес, а същои на редица доказани имена от българската медицинска общност.

През 2014 се дипломира с най-високата степен Мастър по Боуен техника към "Австралийска академия по Боуен терапия".

За контакти:
e-mail: info@bowencenter.bg
тел.: + 359 88 2 416 567
адрес: гр. София, кв. 'Овча Купел'
ул. 'Рождество' № 1, ет. 1

Едно интервю на Светлана Желева











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email