Боеун терапията - един съвременен холистичен подход за здравето


| Прочетено Прочетено: 2831 пъти | КоменариКоментари: 0Боеун терапията - един съвременен холистичен подход за здравето

Интервю с Димитър Парушев  специално за „Здравница”, в което разказва за възможностите на метода.

- Г-н Парушев, как открихте за себе си Боуен терапията? Имаше ли конкретна причина да я изучите, преди да започнете да я практикувате? Ваш личен проблем, или здравен проблем на някои от хората около вас?

-  За Боуен терапията научих от моя пациентка от Австрия, тя беше много впечатлена и ми разказа малко за нея. След което аз се поинтересувах и бях запленен от това което разбрах. Аз съм с висше медицинско образуване, специалност Рехабилитация и 7 години работих това, но все нещо не ми достигаше в опита ми да помогна комплексно на пациентите си. Резултатите бяха бавни и нямаха дълготраен ефект.

Реших да пробвам... След първото ниво на обучение, започнах да прилагам новата техника. Резултатите бяха изумителни, чак аз не можех да повярвам. Продължих с обучението до възможно най-високото ниво в Боуен техниката.

Боеун терапията - един съвременен холистичен подход за здравето

- Има ли школи в боуен терапията?
- Обучението се провежда от Австралийската академия по БОУЕН терапия, нейни основатели са преките ученици на откривателя на тази терапия - Том Боуен. Академията преподава Оригиналната БОУЕН техника и всеки един завършил терапевт получава диплома и сертификат, който трябва да подновява периодично, като академията следи за качеството на работа по този начин.

- В кои случаи може да прибегнем до нея?
-  Боуен е специфична, холистична терапия, базирана на изцяло нова концепция за лечение на тялото. Ефектът от нея се регистрира при заболявания с твърде широк диапазон:
• емоционален и хормонален дисбаланс;
• вегетативни смущения;
• депресия;
• синдром на остра или хронична умора;
• напрежение, стрес, безсъние, фобии;
• фибромиалгия;
• бронхиални или асматични проблеми;
• автоимунни заболявания;
• алергии, сенна хрема;
• мигрена и други видове главоболие;
• напикаване при деца и възрастни, нощно напикаване;
• менструални проблеми от всякакъв характер, ПМС;
• неврологични заболявания:
болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, инсулт, множествена склероза, полиомиелит, полиневрит и полиневропатия, дископатия (дискова херния), епилепсия, ишиас, комоцио, невралгии;
• колики при бебета, проблеми в детската възраст;
• мускулно-скелетни и ставни проблеми:
болки в кръста, гърба и крайниците, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените и китките, гръбначни изкривявания;
• всякакви спортни и битови травми;
• проблеми с вътрешните органи:
бял дроб, сърце, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва;
• заболявания на жлезите с вътрешна секреция;
• проблеми при и след забременяване, безплодие;
• репродуктивни проблеми;
• всякакви проблеми с половата система;
• висок холестерол;
• високо кръвно налягане;
• ниско кръвно налягане;
• онкологични заболявания;
• ... и много други.

- А в кои случаи – не?
-  Боуен терапията не може да помогне при състояния изискващи спешна медицинска помощ и при състояния изискващи спешна оперативна намеса... Например, ако скъсаме Ахилесовото сухожилие, няма как да решим проблема с БОУЕН техниката, но след като се вземат адекватни мерки, Боуен терапията може да помогне за по-бързото и по-добро възстановяване. Боуен терапията няма противопоказания, подходяща е за всички - от новородени до най-възрастните.

Доказано е, че методът е напълно безвреден, а оздравителният процес се дължи на способността на тялото ни да се самолекува. Не случайно в повечето държави от ЕС, разходите за процедурите Боуен се поемат от здравните каси, защото Техниката Боуен е официално призната за съпътстваща медицина и не си противоречи с конвенционалната медицина.

- Кои 3 мита от боуен техниката бихте развенчали?
- ЗАБЛУДА 1: "Боуен терапията действа, на принципа на плацебото – т.е. пациентът се подобрява само, защото вярва, че може да се излекува."

Това не е вярно, тъй като с Боуен терапията се постигат много добри резултати, както при бебета и малки деца, така и при животни, при които самовнушението е невъзможно. Аз лично работя с няколко конни бази където провеждам Боуен терапия на коне, кучета и котки. Също и с бебенцата имам изключително добри резултати, като при бебешките колики - Боуен техниката е доказано най-ефективния метод за справянето с тях. Освен това през последните години се натрупаха и не малко клинични проучвания, които показват обективно, че чрез Боуен терапията се постигат добри резултати при редица заболявания. Съществуват и лабораторни изследвания, които доказват, че под въздействието на Боуен техниката, в тъканите и органите настъпват определени положителни промени.

ЗАБЛУДА 2: "Боуен терапията не позволява едновременното лечение на различни заболявания. Лечението се провежда само на едно заболяване, което е „най-важно“ за този пациент."

Не познавам Боуен терапевти, сред колегите ми, които са завършили Австралийската Боуен академия, да са привърженици на този модел. Аз лично като Боуен терапевт с медицинско образование и мислещ човек, го считам за неприемлив и повърхностен, тъй като Боуен техниката събужда и стимулира всички налични за организма регенеративни способности, по такъв комплексен начин, че тялото само да избере приоритета си, като с това се цели цялостен баланс необходим на организма ни, за да се самовъзстанови и самоизлекува по най-добрият възможен за него начин.

ЗАБЛУДА 3: “Боуен терапията действа бавно.“
При остри състояния, с помощта на подходящите Боуен терапевтични методики, може да се постигне изключително бърз лечебен ефект. Когато се касае за хронично заболяване обаче, са необходими повече време и упоритост.

Това е така, защото Боуен терапията задейства собствените защитни и въстановителни механизми на организма, като го подпомага да реши възникналия здравословен проблем по възможно най-естествения и ефективен начин – не като подтиска симптомите на болестта, а като лекува причините за нейното възникване. Да вземем за пример една алергична реакция – това което обичайно ще получите като лечение от всеки кадър с медицинско образование е медикамент, който да блокира действието на освободения от организма хистамин (субстанция, която се освобождава при алергична реакция и предизвиква нейните симптоми). В Боуен терапията не се ползват медикаменти, а посредством серия от нежни движения, които се извършват на определени зони по тялото, се подават сигнали към Вегетативната нервна система, с цел да се възстанови баланса на всички органи и нормалното функциониране на системите в организма на пациента. Това подпомага тялото самó да се справи с промените в хистаминовите нива, в текущата ситуация и да се избегнат подобни аномалии за в бъдеще.

- Радва ли се на популярност този допълнителен/ алтернативен метод в България?
-  Макар да е сравнително нова, за България техниката БОУЕН набира популярност и се радва на все по-голям интерес. Хората които държат на здравето си и искат неинвазивно да се справят с оплакванията си прибягват до тази екзотична терапия. Дори личната ми лекарка, ми е пациентка, тя е толкова доволна от постигнатия напредък при нея, че когато има по-заплетен случай, насочва пациентите си към нашия Боуен Център.

- Как се надгражда боуен терапията?
-  Аз я надграждам, с всеки един решен случай. Всеки един от нас е уникален и неповторим. Познаването на анатомията, физиологията и кинезиологията ми помагат да откривам сложните взаимовръзки в нашето тяло, да намирам проблемите и да ускорявам възстановяването, понякога по шокиращо бърз начин за пациентите.

Визитка:
Димитър Парушев е рехабилитатор и Боуен терапевт, Завършил е висшето си медицинско образование в МК "И. Филаретова" към МУ- София, специалност "Рехабилитация" през 2004 г.

През 2004 г. е рехабилитатор на над 40 танцьори на "Национален фолклорен ансамбъл Българе".

През 2006 г. открива практика във Виена, Австрия.  През 2010 г. е рехабилитира Скорпиънс (Scorpions), по време на турнето им в България.
Дипломира се като Боуен терапевт през 2011 г. и е един от първите  Боуен специалисти в България.

От 2011 г. има своя практика в гр. София и е съосновател на Боуен Център, в който извършва възстановителни и лечебни процедури на професионални спортисти от големите спортни клубове от цялата страна, както и на множество звезди от българския шоу бизнес, а същои на редица доказани имена от българската медицинска общност.

През 2014 се дипломира с най-високата степен Мастър по Боуен техника към "Австралийска академия по Боуен терапия".

За контакти:
e-mail: info@bowencenter.bg
тел.: + 359 88 2 416 567
адрес: гр. София, кв. 'Овча Купел'
ул. 'Рождество' № 1, ет. 1

Едно интервю на Светлана ЖелеваАкценти от Здравница860 обаждания на телефона за коронавирус COVID-19

860 обаждания на телефона за коронавирус COVID-19

Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус....още

Стилисти от цял свят се включват в кауза за кръводаряване в Пловдив

Стилисти от цял свят се включват в кауза за кръводаряване в Пловдив

Социалната инициатива на международния форум за фризьорство и на областната организация на БЧК - Пловдив от 27 до 29 март в Палата 2 на Панаира....още

Тайните на кожата: Бръчките разказват за болка и радост,  а някои пъпки – че прекаляваме с млякото, захарта или бялото брашно

Тайните на кожата: Бръчките разказват за болка и радост, а някои пъпки – че прекаляваме с млякото, захарта или бялото брашно

Как да се отнасяме към кожата през различните периоди от живота ни? Вярно ли е, че начинът, по който живеем, е по-важен за нея от всяка скъпа козметика? Защо солариумът и татуировките вредят на здравето ни?...още

Английската сол- природен продукт за разхубавяване на жените

Английската сол- природен продукт за разхубавяване на жените

Английската сол неслучайно е наречена така. За първи път веществото е произведено в графство Съри в Англия. Получено е от местна креда и глина. Оттогава хората го наричат “английска сол”....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email