Какво е IF рейтинг на храните?


| Прочетено Прочетено: 750 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво е IF рейтинг на храните?

Съветите са на Надя Петрова, нутриционист, създател на движение Зелена вълна.

IF рейтингът показва фактора на възпаление. Храните с положителен фактор, като спанака например, който е +258, се смятат за противовъзпалителни, а храните с отрицателен фактор, като ябълката, която е -18, се приемат за възпалителни. Тоест тези с отрицателен фактор могат да предизвикат възпаление в човешкия организъм. Колкото по-голяма е цифрата, толкова с по-голямо внимание трябва да се подхожда към съответния продукт и винаги да се балансира с продукт с положителен фактор. Например 100 г бял хляб имат IF рейтинг -310, тоест силно възпалителен. А всички зеленолистни са с положителен IF рейтинг и действат противовъзпалително!

Ето и някои от най-известните зелени храни в България и как да ги ядем:

Диви зеленолистни
Сред най-известните представители на вида са: дива рукола или познатото ни още глухарче, див спанак, коприва, градинска лобода, лапад, тученица, киселец, кресон и дива маруля. Всички те са налични в България по полянки и градинки, а някои са познати още като плевели, бурени и други вредители. Истината за тях обаче е съвсем различна – освен, че са изключително богати на ценни вещества, те са и по природа органични, био, диви. Ако трябва да съм напълно откровена ще ти кажа, че дивите зеленолистни имат около 5 пъти повече ползи за здравето от индустриализираните си събратя. Затова запретвай ръкави и отивай в гората! Използвай дивите зеленолистни като акцент към фрешове, смутита, салати и ястия.

Рукола
Най-вкусна е добавена към салата, салата-ястие или използвана като допълнителна екстра към друго ястие, пък било то и пица. Рядко се използва във фрешове и смутита, но пък нищо не ти пречи да пробваш и да споделиш как е! Извън всичко изброено горе като съдържание на хлорофил, вода, фибри и т.н., руколата се води и един от най-мощните афродизиаци и е използвана като такава още в древен Рим. Тоест, кара те да изглеждаш секси. Мхм.

Мента
Освежаваща билка със силно изявен аромат и много ползи за здравето. Най-често се използва за успокояване на храносмилателния тракт, при колити, гадене, болки в стомаха и спазми. Високото й съдържание на ментол обаче има доказано благотворно влияние и при сърдечно-съдови заболявания, защото предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия. Има също така антисептично и болкоуспокояващо действие при възпалителни процеси на горните дихателни пътища и чаят от мента е удачен избор при грипове, настинки, запушен нос и възпалено гърло.

Магданоз
Най-любимата билка на българина, която освен че бие повечето зеленолистни по почти всички параметри е и невероятно вкусна. Придава свежест на всяко смути и може спокойно да се комбинира с плодове. А сред салатите, в които намира централно място са табуле – домати с магданоз & морковена – настърган морков, нарязан на дребно магданоз и кедрови ядки. Използвай магданоза свободно и като подправка към всяко друго ястие или супа, препоръчително в пресен вид. Скорошни научни проучвания дават на магданоза още противоракови свойства, заради съдържанието му на миристицин, органично съединение, което е в състояние да възпрепятства образуването на тумори. Магданоза се бори още с възпалителните процеси в човешкото тяло и е мощен детоксикатор.

Спанак
Типично българско зеленолистно, “любимо” на повечето деца Отива изключително добре на фрешове, смутитата, салати, салати-ястия и супи! Сред най-изпъкващите му плюсове са: подобрява толерантността към глюкоза при хора с диабет, намалява кръвното налягане, заздравява костите, намалява риска от развитие на астма и редица други.

Кейл
Кейлът е сред зеленолистните, които все още не се продават в магазините у нас, затова е сложен най-отдолу в списъка. Ако обаче попитаме колегите ни на запад ще установим, че за кейл са чували всички – от децата до бабите и дядовците. Използва се също така повсеместно – от фрешове и смутита, до салати и ястия. Има специфичен вкус, който е трудно обясним без да се дегустира. В България за момента кейл можеш да си отгледаш единствено сам.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email