28 идеи да помогнем на децата да усвоят даден материал


| Прочетено Прочетено: 879 пъти | КоменариКоментари: 0



28 идеи да помогнем на децата да усвоят даден материал

Съветите са на Борислав Любомиров -  учител.

Докато четях поредната глава от “Как да учим децата да учат” на С.Джейкъбсън, съвсем набързо си съставих списък от 28 идеи как да помогнем на децата да усвоят даден материал. Споделям ги тук главно, за да ви покажа колко много начини има да стигнем до едно дете. И това са само няколко капки от цялото море от възможности пред нас.

1. Едно от най-важните неща е да имаме добри взаимоотношения с децата. Това автоматично ни придвижва стъпка напред към това да ги спечелим.

2. Важно е да се направи обобщение – Какво ще учим днес? – Някои деца имат нужда от това, за да са по-спокойни и концентрирани.

3. Важно е да се изтъкне – Защо ще го учим? – Да ги мотивираме.

4. Важно е да обясним – Как ще го учим? – Какво ни предстои накратко през следващите минути. Може дори да се направи кратък план на предстоящото – ще бъде полезно за децата.

5. Хубаво е да си подготвим списък с интересни факти специално за по-любопитните деца. Те може да са запознати с даден материал или да го усвояват по-бързо, но наличието на любопитните факти винаги би ги накарало да следят по-внимателно, за да не пропуснат нещо.

6. Това, което им преподаваме трябва да бъде представено визуално: с подходящи картинки, графики, планове, снимки, видеоклипове и др.

7. Слухово: разказ, дискусия по дадена тема, дори песен и др.

8. Кинестетично: информацията да бъде свързана с чувствата – съчувствие към някой, неодобрение на дадени постъпки, хумор; и разбира се сензорно – чрез докосване, движение и др.

9. Новата информация да им бъде казана, но освен това да имат възможност да я видят написана и също така да имат възможност да я прочетат – различните деца учат различно и трябва да им осигуряваме различни възможности.

10. Да правят  нещо, свързано с материала, за да им даде чувството, че го разбират.

11. Някои деца имат нужда от време, за да могат да направят нещо успешно (става дума за умения). За това не бива да ги притискаме.

12. Някои деца имат нужда да направят нещо даден брой пъти, за да се уверят, че го могат (да решат 10 задачи със събиране, за да преценят, че го схващат). Трябва да им се осигурят възможности да се упражнят.

13. Източникът е много важен. Ако възрастният няма изградена връзка с децата, това ще пречи.

14. Тонът е от изключителна важност – може да промени напълно това, което казваме.

15. Това, което ще учат трябва да бъде разпределено на различни части, които не са прекалено дълги. Ако разказваме за дадено събитие по история е хубаво да направим план от няколко точки, по който да се водим. Може дори да добавим подточки и ключови думи. Това помага на децата.

16. Трябва и да разговаряме с децата по въпросите, които засягаме. Обсъждането на даденото нещо може да ги накара да го запомнят по-добре.

17. Децата трябва да имат ясна представа какво се иска от тях.

18. Децата трябва да са решили какво означава успехът за тях. – Да имат вътрешна мотивация.

19. Децата трябва да имат конкретни цели (да разбере кой е Васил Левски, да може да смята, да може да оцветява и т.н.) и да знаят как да ги измерват (тестове, упражнения, въпроси).

20. Има деца, които учат, защото се стремят към удоволствие (да знаят и да могат) и други, които учат, за да се отдалечат от страдание (лоша оценка, липса на привилегии, допълнителна работа). Трябва да мислим и за двата типа деца поне докато успеем да мотивираме всички. И все пак не винаги всички ще са еднакво мотивирани.

21. Трябва винаги да показваме на децата възможността, която им дава новото знание (ще можете да пишете, да смятате, ще знаете защо..., ще разберете как...)

22. Можем да възложим допълнителни проекти на децата (разкази по темата, рисунки с история, презентации, работа с интернет, състезание по групи, интересен конкурс).

23. Би ни помогнало да наблюдаваме кое върши най-добра работа и какво не ни помага и да отстраняваме второто.

24. Децата да имат възможност за самостоятелна и за групова работа – различните деца имат различни предпочитания, но трябва да умеят да се справят и с двете.

25. Децата трябва да имат сигурност, че могат да разчитат на възрастния по всяко време, дори той да не им помага директно, а просто да ги насочва. Това ги кара да се чувстват по-спокойни.

26. Да свързваме новите неща с това, което децата вече знаят.

27. Да можем да разграничаваме новите неща, с тези, които децата още не знаят. (Днес ще учим за бозайниците, а в бъдеще ще учим и за други класове животни).

28. Децата ще са мотивирани да научат нещо ново, ако са имали хубави преживявания предишния път, когато са учили нещо ново. (Ако предишния път им е било интересно, възможността и сега да им е, е по-голяма, заради спомена от хубавото преживяване.)

Сигурен съм в едно - има ли желание има и начин.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email