Куркумин и пиперин вършат чудеса при възпалителни процеси


| Прочетено Прочетено: 1193 пъти | КоменариКоментари: 0



Куркумин и пиперин вършат чудеса при възпалителни процеси

Куркумата в Индия се използва от хиляди години като подправка и лечебна билка. Сравнително скоро науката и в Европа проявява интерес към нея, установявайки това, което индийците знаят от доста векове, а именно - съдържа съединения с мощни лечебни свойства. Те се наричат куркуминоиди.

Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Тя има мощни противъзпалителни ефекти и е много силен антиоксидант. За съжаление, куркуминът са абсорбира слабо в кръвния поток, затова е добре да се комбинира с пиперин (природно вещество, което подобрява усвояването на куркумина с 2000 процента), което се съдържа в черния пипер.

Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение. Учените смятат, че хроничното възпаление играе главна роля в почти всяко хронично заболяване, затова е добре да направим това, което е възможно, за да избегнем тези процеси.

Куркуминът има силно противовъзпалително действие. Той блокира NF-Kb молекулите, които попадат в клетъчните ядра и се превръщат във възпаления, обясняват експерти. Без да се навлиза в детайли, възпалението е изключително сложно. Важното в случая е, че куркуминът е биологично активно вещество, което се бори с възпалението на молекулярно ниво.

Защо куркумата е мощен антиоксидант?

Оксидативните увреждания са едни от механизмите, водещи до стареене, както и до възникването на много заболявания. Основната причина антиоксидантите да са толкова важни е, че те защитават тялото от свободните радикали.

Куркуминът като мощен антиоксидант може да неутрализира свободните радикали и да повиши активността на антиоксидантните ензими в тялото на човек.

Куркуминът също стимулира мозъчно- невротрофичната дейност. В миналото се смяташе, че след ранно детство невроните не могат да се делят и размножават. Сега обаче е известно, че не е така. Невроните са способни да образуват нови връзки, а в някои области на мозъка и да се размножават. Един от основните двигатели на този процес е мозъчно-невротрофичен фактор, които представлява вид растежен хормон. Той функционира в мозъка. Често срещани мозъчни нарушения, свързани с понижени нива на този хормон са депресията и болестта на Алцхаймер. Интересното е, че куркуминът има способността да увеличава нивата на BDNFв мозъка.

Куркумата понижава риска от сърдечни болести

Сърдечно-съдовите заболявания са виновник №1 за смъртност в света. Основната полза от куркумина в този случай е подобряване функцията на ендотелиума. Добре известно е, че нарушението в ендотела е водеща причина за сърдечните заболявания и включва неспособността на ендотела да регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и други фактори. Проучвания показват, че куркумина води до подобряване на ендотелната функция. В допълнение куркуминът намалява възпаленията, което играе немалка роля при сърдечните болести.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменция. За съжаление, все още няма ефективно лечение на заболяването. Известно е, че възпалението й и оксидативните увреждания играят роля при болестта, а куркуминът се бори и с двете. В допълнение, ключова характеристика при болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови връзки, наречени амилоидни плаки. А куркуминът може да помогне за изчистване на тези плаки.

Куркумата – в битка и при артрит

Артритът се превръща в все по-често срещан проблем. Има няколко различни вида, повечето от които включват възпаления на ставите. В проучвания при хора с ревматоиден артрит, куркуминът е бил изключително ефективен за облекчаване на симптомите. Куркумата е безценен помощник и в този случай.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Куркума, на прах, Здравница, 300 гр.

разгледай и поръчай Какаово масло, натурално, сурово, Здравница - 120 гр.

разгледай и поръчай Куркума, на прах, Здравница, 50 гр.

разгледай и поръчай Здравословни продукти с Куркума

прочети още Отслабване с куркума и още здравословни ползи от растението

прочети още Куркума срещу бръчки (рецепта за маска)

прочети още Защо куркума със сол е толкова лечебна комбинация?

прочети още Мирослав Робев: Ракът е лечим с куркума












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email