Медуница – най-ранната салатка, но и ценен помощник при кашлица


| Прочетено Прочетено: 1416 пъти | КоменариКоментари: 0



Медуница – най-ранната салатка, но и ценен помощник при кашлица

Може и март да ни се вижда още далече, но януари лека по-лека се изнизва. Медуницата е най-ранното салатно растение, но и ценен помощник при кашлица.

Названието на рода – Pulmonaria идва от латинската дума Pulmoa, което означава „бял дроб” и без съмнение е свързано с благотворното и лечебно действие на растението върху този важен орган.

 Лечебните качества на билката са известни и използвани още от Средновековието за лечение на кашлица и заболявания на дихателните пътища. В българската народна медицина медуницата се използва при възпаление на гърлото, бронхит, задух, белодробна туберкулоза и други проблеми с белия дроб, като храчкоотделящо, отбелязва известният наш учен проф. Пенчо Далев.

За целта се използват приосновните листа или наземната част на растението. Те се събират  през време на цъфтежа -април-май. Изсушените растения са със зелен цвят и без миризма.

В листата му се съдържат белтъци, въглехидрати, витамини, микроелементи – магнезий, желязо, бор, титан, никел мед, силициеви съединения, дъбилни вещества.

При медуницата витамин С се запазва и след сушене и консервиране на листата.

 Още от древността са забелязали,  че употребата на медуницата като храна оказва благотворно действие на организма. Тя се използва и днес от много народи, а в някои страни я отглеждат като салатно растение.

Медуницата е най-ранното салатно растение, което се отглежда в градините. Използват се листата – сурови или сготвени в различни ястия. Със своя фин аромат и ниско съдържание на влакнини листата на медуницата са приложими във всяка салата. Тяхната слузеста повърхност и многобройните власинки ги правят по-малко приемливи за някои хора, когато се използват самостоятелно.

Медуницата се използва при приготвянето на питието вермут.

Салата от медуница с лук

300 г листа от медуница и 100 г зелен лук се почистват, измиват със студена вода, нарязват се на ситно, посоляват се на вкус и се разбъркват. Подреждат се в подходящ съд и се подправя с растителна мазнина, с майонеза или със сметана.

Салата от медуница с хрян

250 г листа от медуцина се почистват, измиват със студена вода, нарязват се на ситно, посоляват се на вкус и се разбъркват. Подреждат се в подходящ съд, гарнират се с настърган хрян и се заливат с растителна мазнина, с майонеза или със сметана.

Салата от медуница с ряпа
250 г листа от медуцина се почистват, измиват със студена вода, нарязват се на ситно и се размесват с 200 г ряпа, настъргана на ситно ренде. Посолява се на вкус, разбърква се и се залива с растителна мазнина, с майонеза или със сметана.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email