Блатният тъжник – природното средство за нерви и добро настроение


| Прочетено Прочетено: 2918 пъти | КоменариКоментари: 0



Блатният тъжник – природното средство за нерви и добро настроение

Блатният тъжник (Filipendula ulmaria L.) е познат още с името спирея, ливадник, брястно листно орехче, отвратниче. Спиреята е разпространен в цяла Европа, Западна и Средна Азия, Сибир, Кавказ, а също така е внесена и натурализирана в Северна Америка. У нас расте по влажни низини и ливади, затревени блатни места, край бреговете на водоеми и канали и край влажни горски местности, по всички наши планини до 2000 м надморска височина, обяснява проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна”(издателство” Труд”).

Надземната част на растението е богата на хранителни и биологичноактивни вещества. Съдържа белтъци – 11%, мазнини 3%, въглехидрати (целулоза и скорбяла) – 35%. Високо е съдържанието на витамин С – 300 мг%. Уникално е високото съдържанието на салицилова киселина и нейни производни – метилсалицилат и салицилов алдехид, които са подобни на аспирина и имат неговото действие. Цветовете и листата му съдържат етерично масло – до 0.2%, кумарини, флавоноиди, минерални вещества, фенолни съединения, дъбилни вещества, катехини, ванилин, стероиди, камфора, висши мастни киселини. Уникално е и съдържанието на кофеинова и елагова киселини.

Използване като храна
За хранителни цели се използва цялото растение – млади листа, филизи, корени и цветове. Цветовете на спирея не бива да се варят, защото нейните активни съставки са извънредно чувствителни към високите температури и се разлагат. За да се извлекат полезните вещества от зелените части нарастението е достатъчно да се залеят с вряла вода, да се покрият и се оставят да се охладят, след което се прецеждат и отварата се използва за кулинарни цели. От цветовете се приготвя ароматен чай, а със зелените части и от корените се подправят супи и месни ястия.

Лечебни качества
Като лечебно средство спиреята е използвана още от древността и средновековието. Народната медицина я прилага при задържане на течности в организма и възпаления на пикочните пътища, при ревматизъм, нервно напрежение, диария, възпаление на пикочните пътища и бъбреците, при бяло течение и възпаление на яйчниците, при подагра и др.

Спиреята действа благоприятно на храносмилателната система – успокоява колики, диспепсия, и гастрити. Действа благоприятно при възпаления на червата и стомаха, лекува пептичните язви, ентерит и язви на стомаха.

Съвременната медицина признава силното нервноуспокоително действие на спирея, което е в пъти по-силно от това на валерианата. Тя се прилага, като антистресово средство, като има двойно действие – успокоява и подобрява настроението. Установено е, че тя стимулира синтезата на серотонин – хормона на щастието. Това е и действието на чай от спирея – той осигурява. добро настроение и спокойствие.

Чай от цвят на спирея и шипка
Цветове на спирея и цветове на шипка се сушат на проветриво място, докато станат пръхкави. Стриват се с ръце и се смесват в съотношение 10 части цветове на спирея и 1 част цветове на шипка.

Значителна част от лечебния си ефект спиреята дължи на високото съдържание на салицилати, които са безвредни аналози на аспирина. Те притежават неговото противовъзпалително и температуропонижаващо действие, без риска на лошото странично действие върху стомашната лигавица. Счита се, че няма друго растение, с по-високо съдържание на салицилати. Така, че да се отгледа спирея в градината ще има двоен ефект – красив двор и градина и същевременно „аспирин от природата”.

Спиреята има и някои противопоказания, които са аналогични с тези на аспирина.

 Не се препоръчва на бременни и кърмещи жени, на хора, които са алергични към аспирина, на хора, които приемат антикоагулиращи лекарства или страдат от сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Спирея е един от най-разпространените храсти у нас. В градини се отглежда като декоративно растение, самостоятелно, като единичен храст или в комбинация с други цъфтящи декоративни растения. Всички видове спирея растат бързо, образуват красива, гъста корона и правят градинското и дворното пространство приятно и уютно. В градските паркове се използва за цъфтящи живи плетове. Отглеждането на спирея е лесно, защото тя не е претенциозно растение към почвени и климатични условия.

Спирея е голямо семейство, в които влизат около 80 вида. Различните видове спирея се различават по времето на цъфтене, по окраската на листата и цветовете и по формата на листата и цялото растение. Цветовете са бели, розови, червени. Те са дребни и образуват различни съцветия – чадърести, класовидни, пирамидални. Много малко видове цъфтят с единични цветове. Разнообразие има и във формата и окраската на листата – през есента те се обагрят в оранжево, жълто или пурпурно-червено. Разнообразна е и формата на цялото растение – пирамидална, плачещи, стелещи се, изправени, каскадни.

У нас са разпространи тунбергова спирея, тъпоназъбена спирея, японска спирея, билардова спирея, върболистна спирея, дугласова спирея, обикновена спирея. Тунбергова спирея (Spiraea Thunbergii), например, цъфти с множество ситни бели цветове, напомнящи снежинки, затова е известна с името „майски сняг”.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Блатен тъжник, изсушен корен или стрък, 30 гр.

виж всичко за Блатен тъжник - Spirea ulmaria L.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email