Цветя и букети за най-популярните празници


| Прочетено Прочетено: 3538 пъти | КоменариКоментари: 0



Цветя и букети за най-популярните празници

Цветята са не само лечебни растения, но и повод за изразяване на нашите чувства, когато ги подаряваме като букети по различни поводи. Познаваме ли етикетът за поднасяне на букети и цветя ?

„Здравница” подбра някои от най-важните поводи.

Посещение при родилка
Това е едно от най-радостните събития в живота на жената и на семейството, на което близки, приятели и познати трябва да откликнат с подобаваща топлота. Хубаво е на родилката да се поднесат любими цветя или стилни букети. Желателно е да се избягват силно ароматни цветя – като люляк, момина сълза, крем ( лилиум), чийто приятен, но тежък мирис може да предизвика главоболие.

Разбира се, ако знаем, че родилката обича точно тези цветя и чийто ухание няма да я смущава, спокойно можем да й ги поднесем. Към това остава и неудобството, че в болничната стая често има и друга родилка, и този аромат можа да не е приятен за нея.

Ако новороденото е момиче, най-често се подаряват розови и червени цветя. Ако пък е момченце, се предпочитат сините и лилави тонове. При раждане на близнаци се препоръчва поднасяне на два еднакви букета: напр. фрезии. Ако близнаците са момче и момиче, специално подбраната китка от розови и сини цветя е съвсем удачна и с нея сякаш слънцето и цветната градина влизат в стаята.

Кръщене

Етикетът изисква да се поднесат предимно дребни, пъстри или с пастелни тонове цветя, чието ухание няма да дразни бебето.

За рожден ден на деца
За детския празник се избират подчертано весели букети с ярка панделка (съответно розова за момиче и синя за момче). Букетите, подходящи за детски празници –рожден ден/ имен ден или постъпване в училище трябва да бъдат неголеми по обем и пъстри, за да радват детските очи. Напр. букетът в стил ”Бидермайер”, който се прави от дребни цветчета и розови пъпки. Наричат го още ” цветна топка”. Той се приема много добре от малчуганите именно заради шарените цветове, отколкото тържествения, едноцветен букет.

Не е подходящо за деца да се подарява толкова обичаният от цветарите букет от аспарагус.

Малките рожденници и именници се радват на многоцветието и не са толкова претенциозни към видовете цветя. На тях им доставя голямо удоволствие да се кичат и с венчета от полски цветя, един позабравен у нас обичай.

Ако към подаръка се добави и малък букет, то тогава подаръкът става още по-запомнящ се.

Букети при болен
 Ако се сетим да занесем малък букет на болния, то това действа оптимистично и смекчава монотонността на стерилната болнична атмосфера.

При домашни условия, букетът разнообразява интериора и отново разсейва пациентът. И в двата случая се подбират нежни тонове, като ярките цветове също не са за пренебрегване. Според експерти, червеното действа тонизиращо особено при болни от анемия, а жълто-оранжевите цветове влияят благотворно при депресия.

Но и най-красивият букет при изписване на пациента от болницата не се взема от него, той остава като подарък за другите болни или за медицинския персонал( мед.сестри и др.).

Етикетът препоръчва близките да посрещнат изписания с нов букет.

Траурният букет
За съжаление, в нашия живот наред с радостните, има и тежки мигове. Почитта към смъртта на роднина, приятел, колега е повод да се изкаже последно уважение към починалия и близките му. У нас битува схващането, че в този случай се поднасят четен брой цветя, а в другите случай – нечетен брой. Делението е условно и възниква исторически доста късно. Това правило не важи в други страни.

Траурният букет като правило е предназначен за покойника. Червените рози и незабравки могат да поднесат само опечалената вдовица и членове на семейството. Приятели и познати могат да използват цветята според сезона, като се препоръчва преобладаването на бели, жълти, лилави, светлорозови цветя.

През пролетта могат да се поднесат лалета, люляк, нарциси, зюмбюли, момини сълзи.  Много удачна е и хризантемата, която в много страни се приема като цвете на печала и на скръбта. Друго такова цвете е калията.

Стилно е когато, към траурния или погребалния букет се постави черна панделка или креп.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email