Кои семена стават за кълнове?


| Прочетено Прочетено: 4777 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои семена стават за кълнове?

Покълналото зърно и младите поници са забележителна здравословна храна, позната от хилядолетия. Тя съдържа богатство от витамини, минерали, олиго-елементи, аминокиселини, и ензими. Всички те компенсират липсите, причинени от съвременното хранене.

Богата е гамата от видовете семена, подходящи за покълване. Всеки трябва да направи своя избор сам, съобразно здравословното си състояние и предпочитанията си. Най-важното е зърното да произлиза от биокултури, т.е да е чисто от пестициди и напълно годно за покълване.

Ето и списък на различните видове семена, които се ползват за покълване:

Червен фасул
Този дребен червен фасул идва от Далечния Изток. Той притежава слаб, характерен вкус. Семената му могат да се консумират след 3-5 дневно покълване, когато кълновете достигнат 1-2 см. височина. При поставянето на зърното в съд с вода, червените обвивки могат да бъдат отстранени, защото те плуват на повърхността. Понякога измежзду покълналите зърна отриваме някои, които са станали твърди. Внимавайте, пазете зъбите! Направете известен подбор преди хранене!

Кълновете на червения фасул и изобщо на всички видове фасул дават енергия, полезни са за черния дроб, при хипертония, сърдечна слабост, придружена с отоци, хроничен ревматизъм, подагра. Действат укрепващо на стомаха, а също и при лека форма на захарен диабет.

Люцерна
Тя е царица на вкусните, хрупкавите салати! Покълва много лесно, след като сме я оставили 4-5 дни на тъмно. Кълновете й се нуждаят от по-специални грижи след 4-ия ден, тъй като образуват гъста маса, която не може да се изцеди от буркана и започва да издава лоша миризма.

Кълновете са достигнали 3-4 см височина и трябва да се измият внимателно с прясна вода, като се прехвърли цялото съдържание в друг съд с вода. С решетеста лъжица изгребваме семенните обвивки, които плучавт по повърхността, както и непокълналите семена, останали на дъното.

Кълновете трябва да се оставят на светло, за да произведат хлорофил. За това са необходими още 1-2 дни.

Жито
Житото е „знаменосецът” на покълналите семена. То може да се консумира след 2-4 дневно покълване, когато кълновете му са едва няколко милиметра високи. Те са с прятно сладък вкус, а здравословните му ползи –изключителни.

Сминдух
Листата на сминдуха се използват често за подправка. Кълновете му имат пречистващо действие върху черния дроб. Те стават годни за консумация след 3-4 дневно покълване.

Зелена соя
Най-вероятно, покълналата соя сте я хапвали в китайски ресторант. Тя има свеж вкус, и е много богата на протеини и витамини. Покълналите зърна се консумират след 3-4 дни, когато дължината им стане 2-4 см. Някои предпочитат да отстранят зелените люсти, защото така вкусът им става по-приятен.

Леща
Лещата е годна за консумация след 3-4 дневно покълване, когато пониците достигнат 1-2 см. височина. Има приятен вкус и е богата на протеини.

Нахут и зелен грах
Покълналият нахут се консумира след 2-4 дни, коаато пониците станат около 2 см. високи. Изисква обилно изплакване. Нахутът е много силна храна. За да стане по-приятен на вкус, снемете люспите му. 1 чаена чаша грах се накисва за 12 ч. Нахутът може да прораства и в комбинация с леща и пшеница или поотделно

Слънчогледово семе
Слънчогледовото семе пуска кълнове най-лесно. Без люспи той може незабавно да се консумира, след кратък престой във вода. Слънчогледът е много богат на протеини.

Ръж, ечемик, овес, елда, просо, бяла иглика
Засилват  енергията и снабдяват тялото с вътрешна топлина. Кълновете на овеса се препоръчват при проблеми с белите дробове и храносмилателните органи.  Особено полезни са в комбинация с мед.

1 ч.ч. овесени/ръжени зърна се накисват за 12 ч., а просото – за 8 ч. За прорастване трябва да се използват само цели необелени зърна. Ръжта може да прораства и в комбинация с пшеница или леща.

Семена от репички

Съдържа до 30 на сто хлорофил. Прочистват и възстановяват бронхи, стави, кръвоносни съдове.

Семена от ливадна детелина
Съдържат до 33 на сто хлорофил. Помагат при болки в пикочния мехур, ускоряват отделянето на урина и менструална кръв, полезни при треска, засилват половото желание.  Използват се като противовъзпалително средство при заболявания на белите дробове, горните дихателни пътища, при ангина, бронхиална астма, хипертония, стенокардия и малокръвие.

Семена от зеле
Съдържат до 30 на сто хлорофил. Много полезни за кожата и тъканите. За прорастване са необходими 1/3 ч.ч семена. Те се накисват за 4-6 ч., а след това се слагат в буркан. Да се държат на непряка слънчева светлина.Кълновете прорастват до 2.5 см за 4-5 дни. Преди употреба се махат люспите. Използвайте покълналите зелеви семена за приготвяне на салати, супи, хляб, зелени напитки.

Сусамово семе
1 ч.ч семена се накисват за 4-6 часа и прорастват за не повече от 1-2 дни. Не трябва да ги чакате да станат много дълги, защото стават горчиви. Затова се употребяват веднага след като се появат малки кълнове. Те са подходящи за приготвяне на мляко, кашкавал, кисело мляко, салати, сухи закуски, дори сладкиши.

Семена от бадеми
За прорастване се взема 1 ч.ч обелени бадемови ядки. Накисват се за 24-48 ч., след което се употребяват като храна. Не чакайте появата на големи кълнове, защото бадемите набъбват, но не прорастват.

Семена от ориз

Накисват се за 12 ч. във вода и прорастват за около 3-4 дни. Препоръчителната температура е 13-27 С.

Семена от тиква
Прорастват за около 2-3 дни. Необходимо е да им осигурите температура от 18 до 29 С.

Семена от царевица
Необходимо е семената да престоят във вода около 12-20 С, прорастват за около 2-3 дни при температура от около 19-29 С.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email