Страдаме ли от депресия? (тест и упражнение)


| Прочетено Прочетено: 650 пъти | КоменариКоментари: 0Страдаме ли от депресия? (тест и упражнение)

Депресията става все по-разпространена в съвременния свят. И ако допреди 50 г. болестта е поразявала най-вече хората над 40-годишна възраст, то сега тя спохожда едва навършилите 20 г. младежи.

От всички тенденции най-обезпокояващ е фактът, че депресията има навика да се завръща.Поне половината от засегнатите откриват, че заболяването се е върнало, въпреки че уж са се възстановили. Когато се върне 2-3 пъти, рискът от рецидивиране скача на 80-90 на сто. И тази опасност е особено голяма при хората, които са се сблъскали с нея като тийнеджъри, посочват американски специалисти.

Депресията изгражда в мозъка връзка между унилото настроение и негативните мисли,затова дори обикновената тъга се оказва изключително тягосна. Ако си податлив на мрачни настроения, дори най-дребните битови проблеми, които повечето хора биха подминали с лека ръка, може да те повлекат към хроничното униние и депресията.

12 на сто от мъжете и 20 на сто от жените страдат от тежка депресия през определен период от живота си, сочи US- проучване. Поне 5 на сто от населението днес страда от болестта. Тя е изключително упорита: в 15-20 на сто от случаите клиничната й форма се задържа по цяла година след първите симптоми, а при 22 на сто от засегнатите се запазва и след 2 години. Всеки епизод на депресия увеличава с 16 на сто шанса, че ще има още един.

Ето и тест, с който можем да разберем страдаме ли от депресия. Диагнозата се поставя, ако някой е изпитал първите 2 симптома, посочени тук, и най-малко 4 от останалите в продължение на почти 4 седмици. И то по начин, който му е пречил да работи нормално.

Тест:

1. През повечето време се чувстваш потиснат или тъжен.

2. Загуба на интерес и дори на способността да извличаш удоволствие от всички или почти всички неща, които преди са те радвали.

3. Значителна загуба на телесно тегло и намаляване на апетита, макар да не спазваш диета. Възможен е и обратният вариант.

4. Проблеми със съня през нощта и / или потребност от повече сън през деня.

5. Осезаема забавеност на реакциите през деня. Възможен и обратният вариант, т.нар ажитация.

6. Ежедневна умора и загуба на енергия.

7. Чувство за малоценност и/ или за вина.

8. Проблеми с концентрацията и мисленето, което околните могат да възприемат и като нерешителност.

9. Натрапливи мисли за самоубийство и смърт (не е задължително да ги планираш )

Научните изследвания показват, че колкото по-често сме били потиснати в миналото, толкова по-често и тъгата ни се съчетава с понижено самочувствие и самообвинения. Ние не сме просто тъжни, но се и възприемаме като неудачници, некадърници и недостойни хора. Тази „самокритичност” става все по-остра и в един момент се обръща срещу самите нас. Но когато си кажем: „Това  е глупаво, защо просто не го подмина, не го преодолея и да продължа напред”, с подобно мислене обаче затъваме още по-дълбоко в тресавището.

Проблемът не е в самото униние – го е неотменима особеност на човешкия живот, а в крайно негативните представи за себе си, към които сме склонни, когато ни обземе мрачно настроение.

Една от стъпките към справяне с депресията е пълноосъзнатостта- това е вид осъзнаване, което настъпва, когато насочваме цялото си внимание към настоящето, но приемаме нещата такива, каквито са, без да им даваме оценка. Ето едно упражнение.

Упражнение:

Да изядеш 1 стафида: първият вкус на пълноосъзнатостта

1. Задължане: вземете 1 стафида и задръжте в дланта си / или между палеца и показалеца. Фокусирайте се върху нея и си представете, че току-що сте паднали от Марс и досега не сте виждали нещо подобно в живота си.

2. Виждане: отделете време, за да я видите наистина – взрете се в стафидата грижливо и с пълно внимание. Нека очите ви изследват всяка нейна част- най-ярките, където светлината блести, тъмните кухини, бръчките и гънките, където всяка асиметрия има уникална особеност.

3. Докосване: завъртете стафидата между пръстите си и я проучате със затворени очи, защото това ще засили сетивните ви възприятия.

4. Подушване: задръжте стафидата под носа си като с всяко вдишване попивайте всеки аромат и ухание, които долавяте и си отбелязвайте какви интересни неща се случват в устата и стомаха ви.

5. Поставяне: бавно поднесете стафидата към устните си, като отбележете факта, че ръката ви знае предварително къде да я сложи. Внимателно поставете стафидата в устата, без да я дъвчете и просто отбележете това, че тя вече е там. Отделете няколко мига на усещането/ проучете и с езика си.

6. Вкусване:
Когато сте готови, сдъвчете стафидата, като си начертайте как най-добре ще стане това. След това съзнателно отхапете 2-3 късчта от нея като следите й за вкусовите си усещания, т.е всяка вкусова вълна, която ви облива, докато я дъвчете. Без да я поглъщате, отбележете си вкуса и усещането за структурата на стафидата в устата ви, и как те се променят във всеки момент.

7. Поглъщане: преди да изядете стафидата, проучете намерението си и го почувствайте най-реалистично.

8. Проследяване: накрая проверете дали ще успеете да усетите стафидата, която се движи към стомаха ви, а също и как усещате цялото си тяло след това упражнение по „съзнателно ядене”.

Това упражнение е показателно от колко неща се лишаваме, когато се изолираме от сетивния си опит.Акценти от ЗдравницаКлиниката по кардиология на „Александровска“ - с най-съвременният ехокардиограф в света

Клиниката по кардиология на „Александровска“ - с най-съвременният ехокардиограф в света

Той е мултифункционален, с възможност за 3D/4D ехография, контрастна ехография, трансезофагеална ехография (ТЕЕ), стрес ехография, висок клас доплер-сонографско изследване за анализ на кръвоносни съдове....още

Чума по дребните преживни животни за първи път на територията на ЕС

Чума по дребните преживни животни за първи път на територията на ЕС

Заболяването е констатирано за първи път на територията на страната и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за потвърждение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС – CIRAD, Франция....още

Български очен лекар - в класацията „Най-обичаните лекари” на Австрия

Български очен лекар - в класацията „Най-обичаните лекари” на Австрия

Българският очен лекар от Виена д-р Тодор Тошков е в класацията "Най-обичаните лекари" на Австрия. В рейтинга участват близо 20 хил. лекари от всички области на медицината....още

Кой е създателят на SOS-детски селища?

Кой е създателят на SOS-детски селища?

Здравница продължава с рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни. Днес ще разгледаме историята на Херман Гмайнер - създател на SOS Детски селища....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп - 1 литър Оригинален канадски кленов сироп - 1 литър

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 42.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email