Извадиха неоперативно 8 камъка от жлъчните пътища на пациентка


| Прочетено Прочетено: 1598 пъти | КоменариКоментари: 0



Извадиха неоперативно 8 камъка от жлъчните пътища на пациентка

8 камъка с големината на едри маниста, извадени от жлъчните канали, ще отнесе за спомен в родния си Бургас 48-годишна пациентка, която беше приета по спешност в Гастроентерологичното отделение на болница „Тракия“- Стара Загора.

Екипът на д-р Иван Сираков е извадил камъните неоперативно чрез инвазивна манипулация под рентгенов контрол, известна като ЕРХПГ–ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография. Пациентката постъпила в увредено общо състояние, с болки в корема, гадене и коремен дискомфорт. Била лекувана и с билки, препоръчани от билколечител-без ефект. Правилната диагноза – запушване на жлъчните пътища, поставя лекар-гастроентеролог в Бургас, който насочва пациентката за лечение в болница „Тракия“. Лечебното заведение е единственото в Югоизточна България, където се извършват инвазивни диагностични и терапевтични процедури на жлъчните пътища и панкреаса.

"Имали сме пациент, от чийто жлъчен канал извадихме 12 камъка. Във ВМА в София сме вадили и по повече", казва д-р Сираков,но не броят на извадените камъни е важен. Важно е, че тази инвазивна манипулация дава възможност пациентите с усложнена жлъчнокаменна болест и камъни в жлъчните пътища да бъдат лекувани неоперативно, казва той.Запушване на жлъчните канали  може да предизвика и един-единствен камък. И ако се е вклинил неподвижно в папила фатери- структура в дванадесетопръстника,където се отварят жлъчния и панкреатичния канал-ще предизвика остри болки, пожълтяване на кожата,потъмняване на урината и температура", обяснява още специалистът.

В случая с пациентката от Бургас въпросните 8 камъчета са се движили нагоре-надолу по жлъчните канали, без да ги запушват напълно. По тази причина жената не е получила типичното манифестно пожълтяване на кожата и болките са били по-търпими.
Нейната EРХПГ е 177-мата, извършена от екипа на д-р Иван Сираков от идването му в Болница „Тракия“ през пролетта на 2017 г., след като в продължение на 17 години гради кариера във Военно-медицинска академия - София. За тези 9 месеца извършването на инвазивнатаманипулациясе е превърнало в абсолютно рутинна процедура,което се дължи на обучеността и сработването на целия екип. Това е инвазивна процедура,изискваща наистина работа в екип-двама лекари,две ендоскопски сестри,работа с рентгенов апарат, анестезиологичен екип,специално оборудвана операционна и т.н,подчертава Д-р Сираков. И,разбира се,да влагаш душа в това,което правиш,а това идва отвътре,нали,споделя той с усмивка.

Ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография(ЕРХПГ)е инвазивна манипулация за диагностика и лечение на заболяванията на жлъчните пътища и на панкреаса. Чрез специален апарат със странична оптика, наречен дуоденоскоп, се прониква през устата,хранопровода и стомаха,след което се достига до дуоденума (дванадесетопръстника), където e изхода на жлъчните канали. Изследването се прави под рентгенов контрол, позволявайки оценка на проходимостта и на съдържанието на жлъчните канали –може да се открият стеснения, камъни,малформации на жлъчните канали и на панкреатичния канал. От много години тази манипулация е най-вече терапевтична- позволява преодоляването и разширяването на доброкачествени стеснения;поставянето на временни или трайни стентове, изваждане на камъни, вземане на биопсия при съмнение за туморни образувания.

В много случаи ЕРХПГ е алтернатива на хирургичната интервенцияили дава възможност за възстановяване и подобряване на състоянието на пациентапреди той да бъде опериран,както е при туморни заболявания на жлъчните канали и панкреаса.
Обикновено „жълтите“ пациенти в България са драматични пациенти, казва д-р Сираков. Често те идват късно - когато кожата им вече изглежда не само жълта, а почти оранжева и видът им е доста стресиращ за околните. Обичайната практика е пациенти с жълта кожа и потъмняла урина да се изпращат в инфекциозна болница, за да бъдат изследвани за хепатит. Това може да им бъде спестено, ако личният лекар съобрази и ги изпрати първо на преглед от гастроентеролог и ехография на коремни органи.

 Един добър ехографист ще установи без затруднение, ако някъде по жлъчния канал има запушване. Редно е да бъдат направени и кръвни лабораторни изследвания. Пациентите трябва бързо да бъдат насочени към гастроентерологичен център, в който има възможност да се извърши описаната инвазивна манипулация.За съжаление, това в България рядко се случва",смята д-р Сираков.
У нас запушването на жлъчните пътища продължава да се лекува предимно хирургично, в много случаи- без да е прецизно диагностицирана причината за запушването на жлъчните пътища. Предприемането директно на отворена операция в тези случаи,излиза извън утвърдените европейски и световни стандарти за поведение при такива пациенти.

"При пациенти с камъни в жлъчните канали,които изваждаме при ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография,клиничното подобрение на пациента настъпва буквално няколко часа след манипулацията.Ако те са и с камъни в жлъчния мехур –често питат може ли да им извадим и камъните от жлъчния мехур. За съжаление, това не може да стане", подчертава д-р Сираков. От десетилетия в медицинското изкуство поведението в такива случаи е недвусмислено- хирургично отстраняване на жлъчния мехур. При около 10% от хората с вече отстранен жлъчен мехур,продължават да се образуват камъни в жлъчните канали. Клиничната картина при тях е подобна като при жлъчна криза, въпреки отсъствието на жлъчен мехур.

В последните години ЕРХПГ-процедурата се превърна в алтернатива на хирургичното лечение при заболявания на жлъчните пътища, но когато тя не успее да се справи с проблема(при много тежки и напреднали стеснения на жлъчните канали, при много големи камъни в жлъчните пътища и т.н), лечението е хирургично. Затова е и толкова важна колаборацията с хирургичен екип.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email