Защо левкемията вече не е страшна диагноза?


| Прочетено Прочетено: 1956 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо левкемията вече не е страшна диагноза?

Революция в хемотологията води до трикратно увеличение на преживяемостта и ремисия без лечение при пациенти с хронична миелоидна левкемия.
 
Онкохематологичните заболявания остават една от водещите причини за голяма част от смъртните случаи по света и в България. Въпреки това все повече хора с онкохематологични заболявания живеят по-дълго, благодарение на напредъка в медицината. Всички тези хора изискват съответни грижи, което от своя страна създава нарастваща тежест върху здравната система и икономиката на страната.

Левкемиите заемат водещо място в общата смъртност от онкохематологични заболявания. Един от видовете левкемия, при който има значителен напредък в лечението, е хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ).

Тя е вид рак на кръвта, при който организма произвежда раково променени бели кръвни клетки.

Почти всички пациенти с ХМЛ имат генетично увреждане, известно като Филаделфийска хромозома, което причинява разрастване на раково променените бели кръвни клетки. В световен мащаб на ХМЛ се дължат 10%-15% от всички левкемии, с честота 1-2 случая на 100 000 души годишно.

Разкриването на патогенетичния механизъм на развитие на ХМЛ доведе и до пробив в лечението.

В началото на новото хилядолетие бе реализиран изключителен напредък в терапията на тази левкемия с въвеждането на нов клас прицелни медикаменти, наречени тирозин киназни инхибитори (ТКИ).

През 2017 г. един от тези медикаменти получи допълнително одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), с което се дава възможност за преустановяване на лечението при част от пациентите с ХМЛ, които отговарят на определени условия и медицински показатели. Това одобрение се основава на клинични изпитвания, които показват, че повече от 50% от пациентите, които са  отговаряли на строги критерии и са били подходящи да преустановят лечението, запазват постигнатия отговор и продължават да бъдат в ремисия без лечение след една година проследяване.

На практика имунната система на пациентите поема контрола над болестта и осигурява поддържането на ремисия без лечение.

Ремисията без лечение е важна крачка в лечението на ХМЛ, както и огромен напредък в разбирането за лечимост на онкохематологичните заболявания. Тя е пример за това как иновацията в хематологията води до реална промяна в терапевтичната парадигма на онкохематологичните заболявания. Ремисията  без лечение показва и колко важен е достъпът на пациентите до квалифицирана медицинска помощ и терапия.

С прилагането на прицелните терапии 5-годишната преживяемост при пациентите с ХМЛ се е увеличила трикратно – от 21% през 70-те години до почти 70% през 2013 година.

В България с ХМЛ живеят и се лекуват около 520 пациенти.

Това изправя институциите и лицата, отговорни за предоставянето на здравни грижи и определянето на политиките, пред нови предизвикателства: как да бъде гарантирано лечението с високоефективни терапии на все повече пациенти и как да бъде гарантиран живот в добро здраве при запазено качество на живот. Инвестициите в нови здравни технологии, които намаляват смъртността и удължават годините живот в добро здраве, запазват икономическата и социална активност на засегнатите пациенти и подобряват демографските показатели в национален план.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email