Как да си върнем здравето по метода на руския учен Сергей Бубновски?


| Прочетено Прочетено: 6638 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да си върнем здравето по метода на руския учен Сергей Бубновски?

Михайлович Бубновски е доктор на медицинските науки  и професор. Автор е на нови, неоперативни методи за лечение на гръбнака и ставите, а също е създател на ново направление в медицината – кинезитерапия, при което самият болен активно участва в оздравителния процес, благодарение на вътрешните резерви на организма и разбирането за своето тяло.

Методът получава признание в широките кръгове на медицинската общественост. От 1989 г.  в цяла Русия и зад граница се появяват повече от 80 центъра, работещи по метода на Бубновски. Само в московския център през последните 10 години са излекувани повече от 100 000 пациенти.

Какво може да е по-лошо от главоболието?
От него не може да се избяга. Причините за главоболието са огромен брой, но малцина знаят, че често те са свързани със слабостта на мускулите от раменния пояс

В своята нова книга д-р Бубновски дешифрира кода на болките в главата и показва изхода от този затворен кръг без употребата на обезболяващи средства. Може ли да се справим с главоболието самостоятелно? Що е мускулна депресия? Как да преодолеем острата болка в главата? До какво може да доведе склерозата на мозъчните съдове?

Авторът разказва как правилно да се изпълняват упражненията, които ще ви избавят от главоболието, а също така от болката в раменете и шията. Как да укрепим психиката си. В края на книгата е поместен „Голям житейски речник“, в който с оригинално, медицинско чувство за хумор се описват случаи на сривове в здравето на хора, игнорирали подсказвания от автора път към здравето.Новата книга е на пазара, благодарение на  ИК „Жануа'98”  и в превод на Соня Момчилова.

В живота губи този, който не е подготвен за старостта
А старостта това не е възраст, а преди всичко състояние на физическо самосъхранение.


И все пак, какво е това старостта? Възраст или угасващо здраве, а заедно с него и тяло? На някого може да се стори, че съм твърде млад за този разговор. Известно време и аз смятах така, докато не се появи интернатът. Провървя ми. Аз получих възможност да поработя в психоневрологичен интернат ( ПНИ) на 35- годишна възраст. Впрочем, възрастта на повечето обитатели на този ПНИ едва превишаваше 50 години. Сега съм уверен, че ако се организираше стаж на зрелостниците след 10 клас в психоневрологичен интернат, за много младежи и девойки щеше да е от огромна полза. Защо? Наоколо и без ПНИ е пълно със слабоумни възрастни хора. Струва си да се наблюдава и изследва процесът на стареене и угасване на разума. Но суета на суетите, както казва Еклисиаст. Бързаме, бързаме, не забелязваме, докато най-близките ни не пострадат. И в такъв случай таблетки – стационар. А там, както се случи. Каквото докторът каже. И по правило с доктора не се спори. С неговите диагнози се съгласяваме. Дори не се замисляме какви са причините здравето ни да пострада. В ПНИ или в домовете за възрастни може да се поговори с болните, да се прочете историята на заболяването им, да се поразмислим за вечните неща, тоест за смисъла на живота. На 16 години за първи път, от този момент, от изхода на детството и прехода към живота на възрастен. С какъв багаж ще се окажем, това е много важно.

Не, не. Нищо лошо в самата пенсионна възраст не виждам. Както се казва, изучил се е, изработил си е своето за обществото, отгледал е децата и ги е пуснал живота, има пенсия - живей и се радвай на свободата. Ти си в пенсия. На никой не си длъжен. Повече дори – на теб са ти длъжни за трудовия подвиг – 25 години непрекъсната работа. Просто от тази възраст човек ограничава рамките на активния живот, докато все още може да влияе на окръжаващите го събития.

Излизайки в пенсия, той всъщност се изключва от живота. Вече никому не е нужен, освен на самия себе си. За това отношение огромен брой хора, излизащи в пенсия, се оказват неподготвени.

Аз обърнах внимание на това, че пенсионерите не знаят как да живеят по време на този „втори“ живот. Във всеки случай преобладаващата част от тях.  Някои помагат в грижите за внуците, докато разполагат със сили и здраве. Някои започват да пътешестват из санаториумите. Това по правило е типично за европейците и американците. В Русия няма такава култура на остаряването. Особено при хората с погубено здраве. Някои с последни сили се вкопчват в работата. Имам предвид чиновниците. Но когато в края на краищата ги уволнят, те невинаги намират себе си в този вече различен физически и психологически живот. Но главното е, че като правило, колкото и парадоксално да звучи, средностатистическият жител на Земята не е готов да живее продължително време здравословен живот.

Средностатистическият жител на Земята не е готов да живее продължително време здравословен живот.

Старостта се възприема с абсолютно болшинство като неизбежен физически разпад и състояние на загуба на физическия статус. Затова и виждаме наоколо старци с увиснали тела, треперещи ръце, сълзящи очи и ситнеща, несигурна походка. И това непосредствено след 65 - 70.

И на всичко отгоре това най-злощастно слабоумие. Откъде се взима пък то, при положение че съвсем доскоро човек е бил напълно нормален и родителите му също? Загубата на здравото тяло с възрастта се приема от болшинството като съвсем нормално. Един вид така е редно.

Но се губи не просто здравото тяло. Преди всичко се губят мускулите, а с тях и съдовете, по които преминава обогатената с кислород кръв, явяваща се хранителна среда за всичко органи и тъкани. На това никой не обръща внимание, дори лекарите, за които мускулите са просто система за преместване на тялото в пространството. За транспортната функция на мускулите, и на първо място за сърцето и мозъка, говорят само физиолозите. За разлика от сърцето мозъкът няма собствена мускулатура и неговото хранене, а това означава обема и скоростта на кръвообращението в съдовете, зависи не само от сърцето, както е прието да се счита, колкото от останалите мускули в тялото, сред които особена роля играят мускулите на раменния пояс. Функционирането на тези мускули е особено важно във втората половина на живота, когато сърдечната дейност, както сочи статистиката, се понижава значително. Именно в периода на общото физическо отслабване на организма скелетната мускулатура на тялото, особено на горните и долни крайници, трябва да излезе на преден план, за да подпомага сърцето и да увеличава обема циркулация на кръвта по големия и малкия кръг на кръвообращение. Тоест изпълнението на гимнастика, активизираща мускулите преди всичко на раменния пояс, трябва да бъде приоритетно в лекарските предписания за отслабващите с възрастта хора. Вместо това лекарите в голямото си болшинство назначават лечение с препарати, възпрепятстващи повишаването на артериалното налягане, понижават кръвната захар в кръвта и холестерола. Най-интересното е, че регулярното използване на подобни  препарати не спасява хората нито от хипертонията, нито от захарния диабет от тип II, а най-малко от атеросклероза на съдовете.

Използването на лекарствени препарати не спасява хората нито от хипертонията, нито от захарния диабет тип II,

а най-малко от атеросклероза на съдовете.Тези болести продължават да се развиват. Болните обаче не престават да приемат лекарствата, предписани от лекарите, защото се страхуват да живеят без тях.

Да избереш своя път или съдба
Всички болни известно време след началото на болестта започват да разбират, че хапчетата, които приемат, не спасяват. Нещо повече, те по правило влошават състоянието. На консултация пациентите ми обичат да си спомнят заниманията със спорт от  младостта и на въпроса ми защо са прекратили тези занимания, отговарят: „Няма време. Много работа“. Сега им се отваря време. И няма какво да го правят. Те са изгубили способността да работят както преди и започват да ходят по доктори. Естествено, възстановяването на силите започва с прием на лекарства, защото болшинството лекари, към които се обръщат за помощ, им ги изписват. След известно време идва прозрението и те се обръщат към нас – към специалистите по естествено оздравяване. При това чудесно осъзнавайки, че лекарства за оздравяването ще бъдат упражненията. Остава открит само един въпрос: съчетават ли се тези упражнения със съпътстващите заболявания. Едва по-късно се появяват и много други от типа: „Какви упражнения, в какво количество и така нататък“. Но тези въпроси аз вече считам за позитивни. Първият въпрос е въпрос не на разума, а на страха. Да се постараем да преодолеем този страх. Дайте да помислим. Таблетките и другите лекарства, ако не са хормони, не възвръщат силата на мускулите. Нещо повече, те способстват за атрофията на мускулите, тъй като лекарите, предписващи лекарства, забраняват натоварването, а как да се отнасяме към него, ще разгледаме в продължение на цялата книга.

 Сега ще поговорим за замяната на лекарствата от упражнения.Главният аргумент в полза на последните е този, че само мускулите непосредствено влияят на еластичността и проходимостта на съдовете.

Изпълнявайки упражнението, болният в същото време активира скелетната мускулатура, увеличавайки транспортната и функцията, доставяща „свежа кръв“ на нужния "адрес". Например повдигайки ръка с гира нагоре, аз подобрявам кръвообращението в зоната на действие на тези мускули, които повдигат гирата. Тоест в областта на шийния отдел на гръбнака и рамото, а не в областта на коленете или петите. При това се отнема от излишното напрежение от мускулите на сърцето, изпълняващи (до момента на упражнението) тази задача. Работещите при повдигането на гирата мускули на раменния пояс засилват кръвообращението в своята зона, понижават артериалното налягане (в случай на излизането му извън пределите на нормата), тъй като на тази работа помага диафрагмата, изпълняваща функцията на помпа, както е известно от физиологията. И постепенно, благодарение на регулярното вдигане на гири в нужната зона на тялото, произтича увеличаване на кръвотока, подобрява се обмяната на веществата, тоест доставката на необходимите минерали, нужни на органите. В крайна сметка се достига до понижаване на захарта в кръвта, нормализира се нивото на холестерола, който при засиления кръвоток вече не е в състояние да отлага своите плаки

и възниква необходимият лечебен ефект. Тоест произтича замяна на химическата регулация на здравето с естествена.

И така, при всеки от нас в случай на влошаване на здравето има само два пътя за възстановяването му. Но първият отвежда в задънена улица, а вторият – извежда към светлината. Кой да изберем, решава всеки сам. От това, в коя посока той ще направи първата крачка, зависи неговата по-нататъшна съдба.

Първият път – е общоприетият. Приема на лекарствени средства, задържащ  развитието на заболяването, но съхраняващ самото заболяване.

Вторият път – отказ от медикаменти и замяната им с регулярно изпълнение на гимнастически упражнения, отстраняващи причините за самата болест.

Първият начин не изисква никакви усилия освен изваждането на портмонето от джоба, при което човек получава временен комфорт, но остава в рамките на болестта.

Вторият начин изисква регулярно усилия, самодисциплина, но изчиства разума и извежда от болестта.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email