Какво не знаем за кокоса?


| Прочетено Прочетено: 1717 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво не знаем за кокоса?

Никак не е учудващо, че кокосовата палма е наречена „дървото на живота“. Едно обикновено дърво ражда средно от 60 до 180 кокосови ореха годишно.

Те са основна част от храната на милиони хора в Южна и Югоизточна Азия,по южното тихоокеанско крайбрежие и на Карибите, където се консумира приблизително по един кокосов орех на ден под формата на кокосова вода, мляко, масло или подправка.

Кокосовата вода е сокът в младите (неузрели) орехи. Тя е популярна напитка в тропиците – в Бразилия напр. е на второ място по употреба след портокаловия сок.

Кокосовото мляко се прави от кокосови стърготини, залети с гореща вода – обикновена или кокосова, които след това се изстискват, за да се извлече млякото. То е сладко и млечнобяло на цвят, с аромат на бадеми. Има широко приложение като ароматна подправка в готварството в Югоизточна Азия, Южна Индия, Индонезия, Южна Америка, Тихоокеанските острови и Карибите.

Кокосовото мляко придава неповторимия вкус на типичните за индонезийския остров Мадура кюфтенца сате лалат, които се приготвят от мляно месо и се пекат на скара. Широко се употребява и в бразилската кухня Баѝя,където едно от най-популярните му приложения е в обичания фъстъчен сос„Баѝя“, който съдържа още чесън, домати и листа от кориандър.

В Шри Ланка кокосовото мляко се комбинира със запечени подправки и се добавя в лютите кърита за плътност и за омекотяване на вкуса. Използва се също така и в рецептите за хоппер – питки от оризово брашно с мая, които се приготвят на пара и се поднасят за закуска.

Кокосовата сметана е по-плътният вариант на кокосовото мляко, който се използва в много ястия в Керала – област в Южна Индия, известна с ненадминатите си рибни кърита.

Кокосовите стърготини, заедно с кокосовото мляко, са основна подправка за къри и зеленчукови ястия в Индонезия и Малайзия. Използват се също така в телешкото ястие ренданг. Както и за приготвянето на оризов пудинг и дадари – палачинки със сладък кокосов пълнеж.

Ежедневната храна на хората, обитаващи Малабарския бряг, се състои от риба и морска храна, сготвени с ориз и кокосови стърготини. Сухият кокос се употребява широко в кухнята на Южна Индия, особено в кърита (ЮжнаИндия е известна с кокосовото си чътни). Вегетарианските блюда обикновено включват изсушен и запечен кокос.

Кокосовото масло е една от най-използваните мазнини за пържене в южноиндийската кухня.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email