Кое прави сода бикарбонат толкова лековита?


| Прочетено Прочетено: 5842 пъти | КоменариКоментари: 0Кое прави сода бикарбонат толкова лековита?

Содата е известна на човека от хиляда и петстотин – две хиляди години преди нашата ера, а може би и по-рано. Добивана е от содените езера.
 
Първите сведения за получаването на содата чрез изпаряване на водата от содените езера се откриват в съчиненията на римския доктор Диоскорида.

Авицена пише: “Място, ухапано от куче, и всякакво ухапване или убождане трябва да се залива с човешка урина, примесена с природна сода”.

Шамбала, приложена под формата на компрес със сода, е полезна при втвърдяване на слезката.
· Смес, направена от прахообразен тамян и сода, изчиства пърхота и изсушава язвите върху главата.
· При сърбежи тялото се измива със смес от сяра, оцет и сода.
· Седефче, примесено със сяра, премахва брадавиците.
· Черен пипер със сода предизвиква отслабване.
· При твърд корем се прилага сок от тиква с мед, като се прибавя сода.
· Нигелата (черен кимион) се използва при затруднено дишане, като се пие заедно със сода.
· Известният лекар на Средновековието А. Амасиаци пише: Най-добър вид е бялата сода. Тя притежава
пречистващи свойства. Тя премахва лунички, а също и обриви на лицето. Воден разтвор на сода унищожава въшките. Содата помага и при перде на очите.


Поръчай Сода Бикарбонат (без алуминий), Здравница - 500 гр.

Разрежда гъсти разтвори
Компреси със сода могат да разнесат тумора на слезката. Клизма със смес от смокинов сок и сода помага при колики. Ако половият член се намаже със смес от сода с масло и мед, то това предизвиква полово желание. Содата изсмуква водата от херниевата торбичка. Ако се намаже хернията със смес на сода с ажгон (айован) и зелев сок, то тази смес изтегля водата от нея. А неин заместител е бораксът.

В старинния “Травник” е написано: “Ако содата се смеси в равни количества със сметана и се капе вечер в очите, то това е подходящо средство за отстраняване на очното перде.

При скрофулоза (лимфатизъм) трябва болното място да се мие със сода, примесена със сапун и малко мляко.

При млечница содата трябва да се смесва в равни количества със сок от зърнести плодове, градински кисели плодове или кисел квас, да се прибавят цветове от шипка и да се вари, докато течността намаалее наполовина. След това остатъкът трябва да се прецеди и подслади с мед. Така получената течност трябва често да се държи в устата.

При мастит
е необходимо пет пъти на ден да се прави компрес от настърган морков, сода и сметана.

При често повръщане, болки под лъжичката, т.е. стомаха, съхнене на устата, посиняване на устните и краката, предизвикано от отравяне с живак, сублимат, цинкови соли, миниум, арсен и др.: вземат се 819 гр. сода, наливат се 2,5 л. вода, вари се и след това се пие по 1 голяма чаша на половин или четвърт час, като се придружава с чаша прясно мляко. Терапията продължава, докато стомахът се изчисти от отровата.

При затруднено уриниране болният трябва да престои 4 часа потопен до кръста в топла вана, като към водата се прибавят цветове от лайка и голямо количество сода.

При язва на краката е полезно язвите да се мият 3 пъти на денонощие във воден разтвор на сода, след
което раната се покрива с чиста и суха марля”.


Поръчай Сода Бикарбонат (без алуминий), Здравница - 500 гр.

Изкуствената сода e получена едва през XVIII век.

Първият промишлен метод за получаване на сода е установен в Русия. В 1764 година руският химик, швед по произход, академик Ерик Густав Лаксман съобщава, че сода може да се получи чрез изпичане на природен натриев сулфат с дървени въглища.
1791 година френският лекар и химик технолог Никола Леблан, без да познава метода на Лаксман, получава патент на име “Метод за превръщане на глауберовата сол в сода”. Леблан предлага сода да се получава чрез нагряване на смес от натриев сулфат, креда (калциев карбонат) и дървени въглища.

Много европейски страни започват да използват технологията за производство на сода по Леблан.

Първият завод от този тип е открит през 1864 година от М. Пранг в Бернауле. След няколко години в района на настоящия град Березники е построен голям содов завод на фирмата “Любимов, Солве и Ко”, където се получават 20 хиляди тона сода на година. Този завод използва нова технология за производство на сода – амонячен метод, изобретен от белгийския инженер химик Ернесто Солве. Предимствата на амонячния метод пред метода на Леблан са в получаването на по-чиста сода, по-малко замърсяване на околната среда и икономия на гориво (тъй като тук температурата за производство е по-ниска).
Сега в света се произвеждат няколко милиона тона сода в година.

Натриевият карбонат се използва в производството на стъкло (това е съставна част на шихтата – смес от изходните вещества, от която се добива чрез топене на стъклото), за получаване на сапун и други измиващи средства, в целулозно-хартиената промишленост (за сваряване на целулоза). Голямо количество сода се използва  за получаване на алуминий, именно содата е необходима за обработване на изходната суровина в алуминиевата промишленост – боксит. В промишлеността за неутрализиране на киселините се използва натриев карбонат. При пречистване на нефтопродуктите неразтворимите карбонати и хидроксиди се утаяват и след тяхното нагряване се използват като пигменти.

Натриевият хидрокарбонат (хлебна сода) също не остава без употреба. Той служи като източник на въглероден двуокис при печенето на хляб и сладкарски изделия, При газираните напитки, а също и при пожарогасителите.

Освен това хлебната сода заема своето законно място в домашната аптека като едно от най-простите и евтини,
но много необходими лекарствени средства.

Съхранени са свидетелства за това, че Елена И. Рьорих цени високо лековитите свойства на содата.
В писмо от 1 януари 1935 г. тя  пише: “Въобще владиката силно съветва всички да свикнат да приемат сода два пъти на ден. Това е изумително предпазно средство срещу много тежки болести, в частност срещу рака”.

4 януари 1935 година: “Аз ежедневно приемам сода, понякога при силно напрежение, по осем пъти на ден по една чаена лъжичка. При това аз просто я изсипвам върху езика си и пия вода. Също така горещо, но непреварено мляко със сода действа  забележително добре при всички простуди и напрежения на центровете”.

“Добре е и на децата да се дава сода в горещо мляко.”

18 юли 1935 година: “След това ви съветвам ежедневно да приемате по 2 пъти на ден двуокисна сода. При болки под лъжичката (напрежение в слънчевия сплит) приемането на сода е незаменимо. Да, и въобще содата е най-благоприятното средство. Тя предпазва от всевъзможни болести, започвайки от рака, но трябва да се научим да я приемаме ежедневно, без да пропускаме. Също така при разкършване и парене в гърлото е незаменимо горещото, но не кипнало мляко, със сода. Обикновената пропорция – една чаена лъжичка сода на една чаша мляко. Препоръчвайте содата на всички. Също така наблюдавайте стомахът да не е обременен и червата да са чисти”.

Великият Учител съветва всички хора ежедневно да приемат сода два пъти на ден: “Правилно е, че не забравяте значението на содата. Не без причина я наричат пепелта на божествения огън. Тя принадлежи към широко използваните лекарства, изпратени за ползване от цялото човечество. Трябва да се помни за содата не само при болест, но и при благополучие. Като връзка с огнените действия, тя е щит за тъмата на разрушението. Но трябва тялото да се приучва към нея продължително. Всеки ден тя трябва да се приема с вода или мляко; приемайки я, трябва да я насочвате към нервните центрове. Така постепенно може да се образува имунитет”.

“За намаляване на диабета приемат на сода… мляко със сода винаги е добре.”

“При раздразнение и вълнение съветвам мляко във всички видове като обикновена противоотрова. Содата укрепва действието на млякото.” (С. 534.) “При вълнение – преди всичко диета и валериан, и разбира се, мляко със сода.”

Лечение на кашлицата “… Мускус и горещо мляко добре предпазват. Студеното мляко не се свързва с тъканите, горещото мляко със сода прониква в центровете…”

“Содата е полезна и е толкова близка по смисъл до огъня. Самите содени полета са наричани пепел от Великия пожар. Така в древността хората вече знаят особеностите на содата. Повърхността на Земята е покрита със сода за широка употреба.”

Запекът се лекува по различни начини, пропускайки най-простия и естествен начин, а именно: проста хлебна сода с горещо мляко. В дадения случай действа металът натрий. Содата е дадена на хората за широка употреба. Но това не се знае и често се прилагат вредни и дразнещи лекарства.”

“Огненото напрежение се отразява на някои функции на организма. Така в този случай за правилната работа на червата е необходима сода, която се приема с горещо мляко. Содата е добра с това, че не дразни червата.”

“Към обикновеното изчистване на червата може да се добави постоянният прием на хлебна сода, която притежава способността да неутрализира много отрови…”

На 1 юни 1936 година Елена Рьорих пише: “Содата получи повсеместно признание и сега по нея се увличат особено в Америка, където тя се употребява едва ли не срещу всички болести… На нас ни е посочено да приемаме сода два пъти на ден, така както и валериан, без да се пропуска нито един ден. Содата предпазва от много болести, включително даже и от рак”.


Поръчай Сода Бикарбонат (без алуминий), Здравница - 500 гр.

Така още в началото на миналия век е известно, че с рака можем да се борим с помощта на обикновената хлебна сода.
8 юни 1936 г.: “Въобще содата е полезна почти при всички болести и предпазва от много заболявания. Поради това не се опасявайте да я приемате, така както приемате и валериан”.

“Това е изумително предпазно средство при много тежки заболявания, в частност при рака. Аз чувах за случай на излекуване от стар повърхностен рак чрез посипване със сода. Когато си спомним, че содата влиза в състава на нашата кръв, то става ясно нейното благоприятно действие. При огнените явления содата остава незаменима.”

За дозата на приемане Е. И. Рьорих пише: “Дозата на содата за момче (диабетик на 11 години) – четвърт чаена
лъжичка четири пъти на ден”.

“Един английски доктор… употребява обикновена сода при всякакви възпалителни и простудни болести, включително възпаление на белите дробове. При това той я дава в достатъчно високи дози, едва ли не по чаена лъжичка, до четири пъти на ден в чаша мляко или вода.

Разбира се, английската чаена лъжичка е по-малка от нашата руска лъжичка. Моето семейство при всички простуди, особено при ларингит и крупозна кашлица употребява горещо мляко със сода. На чаша мляко поставяме чаена лъжичка сода.” (Писма, т. 3, с. 116). “Ако вие още не сте приемали сода, то започнете с малки дози, по половин кафена лъжичка на ден. Постепенно може да увеличите тази доза. Лично аз приемам ежедневно две-три пълни чаени лъжички. При болки в слънчевия сплит и тежест в стомаха приемам значително повече, но винаги трябва да се започва с малки дози.”

За ползата от содата при растенията се казва: “Сутринта можете да полеете растенията, добавяйки във
водата щипка сода. При залез трябва да полеете с валериан”.

В храната на човека “не трябва да има изкуствено приготвени киселини”, т.е. очевидно се
говори за вредата от изкуствените киселини, но изкуствените основи (сода и калиев бикарбонат) са много по- полезни от калиевия хлорид и оротат.

Откъс от книгата "Чудодейната сила на содата" ( издателство "Труд")  на известния руски учен Николай Даников.


Поръчай Сода Бикарбонат (без алуминий), Здравница - 500 гр.Акценти от ЗдравницаБезплатни консултации в София с водещ ортопед от чужбина в София

Безплатни консултации в София с водещ ортопед от чужбина в София

Проф. д-р Ерден Ертюрер, специалист по ортопедия и травматология от високотехнологичната Liv Hospital в Турция, ще гостува в София на 17 декември 2018 г. Специалистът ще консултира безплатно у нас....още

Храмов празник за манастира „Св.Никола” в Арбанаси

Храмов празник за манастира „Св.Никола” в Арбанаси

Никулден е храмов празник и за манастира ”Св.Никола” в Арбанаси. Старинната обител е основана по времето на Асеневци и след падането на българската столица Търново в 1393г. е разрушена от турците....още

Никулден е! Шараните плачат, рибарите и банкерите празнуват

Никулден е! Шараните плачат, рибарите и банкерите празнуват

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята....още

При главоболие помогнете си с кресон

При главоболие помогнете си с кресон

Кресонът се слави като билка, която е диуретик, засилва кръвта, прочиства респираторната система (уши-нос-гърло). Казват, че намачканите му листа премахват пъпки и лунички....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое (сух екстракт) - Здравница Алое (сух екстракт) - Здравница

Алое - сух екстракт на Здравница се препоръчва при хроничен запек. Гарантиран резултат до няколко часа....


Цена: 5.00 лв.


Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.
Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email