Кое прави сода бикарбонат толкова лековита?


| Прочетено Прочетено: 4098 пъти | КоменариКоментари: 0Кое прави сода бикарбонат толкова лековита?

Содата е известна на човека примерно от хиляда и петстотин – две хиляди години преди нашата ера, а може би и по-рано. Добивана е от содените езера.
 
Първите сведения за получаването на содата чрез изпаряване на водата от содените езера се откриват в съчиненията на римския доктор Диоскорида.

Авицена пише: “Място, ухапано от куче, и всякакво ухапване или убождане трябва да се залива с човешка урина, примесена с природна сода”.

Шамбала, приложена под формата на компрес със сода, е полезна при втвърдяване на слезката.
· Смес, направена от прахообразен тамян и сода, изчиства пърхота и изсушава язвите върху главата.
· При сърбежи тялото се измива със смес от сяра, оцет и сода.
· Седефче, примесено със сяра, премахва брадавиците.
· Черен пипер със сода предизвиква отслабване.
· При твърд корем се прилага сок от тиква с мед, като се прибавя сода.
· Нигелата (черен кимион) се използва при затруднено дишане, като се пие заедно със сода.
· Известният лекар на Средновековието А. Амасиаци пише: Най-добър вид е бялата сода. Тя притежава
пречистващи свойства. Тя премахва лунички, а също и обриви на лицето. Воден разтвор на сода унищожава въшките. Содата помага и при перде на очите.


Поръчай Сода Бикарбонат (без алуминий), Здравница - 500 гр.
Разрежда гъсти разтвори
Компреси със сода могат да разнесат тумора на слезката. Клизма със смес от смокинов сок и сода помага при колики. Ако половият член се намаже със смес от сода с масло и мед, то това предизвиква полово желание. Содата изсмуква водата от херниевата торбичка. Ако се намаже хернията със смес на сода с ажгон (айован) и зелев сок, то тази смес изтегля водата от нея. А неин заместител е бораксът.

В старинния “Травник” е написано: “Ако содата се смеси в равни количества със сметана и се капе вечер в очите, то това е подходящо средство за отстраняване на очното перде.

При скрофулоза (лимфатизъм) трябва болното място да се мие със сода, примесена със сапун и малко мляко.

При млечница содата трябва да се смесва в равни количества със сок от зърнести плодове, градински кисели плодове или кисел квас, да се прибавят цветове от шипка и да се вари, докато течността намаалее наполовина. След това остатъкът трябва да се прецеди и подслади с мед. Така получената течност трябва често да се държи в устата.

При мастит
е необходимо пет пъти на ден да се прави компрес от настърган морков, сода и сметана.

При често повръщане, болки под лъжичката, т.е. стомаха, съхнене на устата, посиняване на устните и краката, предизвикано от отравяне с живак, сублимат, цинкови соли, миниум, арсен и др.: вземат се 819 гр. сода, наливат се 2,5 л. вода, вари се и след това се пие по 1 голяма чаша на половин или четвърт час, като се придружава с чаша прясно мляко. Терапията продължава, докато стомахът се изчисти от отровата.

При затруднено уриниране болният трябва да престои 4 часа потопен до кръста в топла вана, като към водата се прибавят цветове от лайка и голямо количество сода.

При язва на краката е полезно язвите да се мият 3 пъти на денонощие във воден разтвор на сода, след
което раната се покрива с чиста и суха марля”.


Поръчай Сода Бикарбонат (без алуминий), Здравница - 500 гр.
Изкуствената сода e получена едва през XVIII век.

Първият промишлен метод за получаване на сода е установен в Русия. В 1764 година руският химик, швед по произход, академик Ерик Густав Лаксман съобщава, че сода може да се получи чрез изпичане на природен натриев сулфат с дървени въглища.
1791 година френският лекар и химик технолог Никола Леблан, без да познава метода на Лаксман, получава патент на име “Метод за превръщане на глауберовата сол в сода”. Леблан предлага сода да се получава чрез нагряване на смес от натриев сулфат, креда (калциев карбонат) и дървени въглища.

Много европейски страни започват да използват технологията за производство на сода по Леблан.

Първият завод от този тип е открит през 1864 година от М. Пранг в Бернауле. След няколко години в района на настоящия град Березники е построен голям содов завод на фирмата “Любимов, Солве и Ко”, където се получават 20 хиляди тона сода на година. Този завод използва нова технология за производство на сода – амонячен метод, изобретен от белгийския инженер химик Ернесто Солве. Предимствата на амонячния метод пред метода на Леблан са в получаването на по-чиста сода, по-малко замърсяване на околната среда и икономия на гориво (тъй като тук температурата за производство е по-ниска).
Сега в света се произвеждат няколко милиона тона сода в година.

Натриевият карбонат се използва в производството на стъкло (това е съставна част на шихтата – смес от изходните вещества, от която се добива чрез топене на стъклото), за получаване на сапун и други измиващи средства, в целулозно-хартиената промишленост (за сваряване на целулоза). Голямо количество сода се използва  за получаване на алуминий, именно содата е необходима за обработване на изходната суровина в алуминиевата промишленост – боксит. В промишлеността за неутрализиране на киселините се използва натриев карбонат. При пречистване на нефтопродуктите неразтворимите карбонати и хидроксиди се утаяват и след тяхното нагряване се използват като пигменти.

Натриевият хидрокарбонат (хлебна сода) също не остава без употреба. Той служи като източник на въглероден двуокис при печенето на хляб и сладкарски изделия, При газираните напитки, а също и при пожарогасителите.

Освен това хлебната сода заема своето законно място в домашната аптека като едно от най-простите и евтини,
но много необходими лекарствени средства.

Съхранени са свидетелства за това, че Елена И. Рьорих цени високо лековитите свойства на содата.
В писмо от 1 януари 1935 г. тя  пише: “Въобще владиката силно съветва всички да свикнат да приемат сода два пъти на ден. Това е изумително предпазно средство срещу много тежки болести, в частност срещу рака”.

4 януари 1935 година: “Аз ежедневно приемам сода, понякога при силно напрежение, по осем пъти на ден по една чаена лъжичка. При това аз просто я изсипвам върху езика си и пия вода. Също така горещо, но непреварено мляко със сода действа  забележително добре при всички простуди и напрежения на центровете”.

“Добре е и на децата да се дава сода в горещо мляко.”

18 юли 1935 година: “След това ви съветвам ежедневно да приемате по 2 пъти на ден двуокисна сода. При болки под лъжичката (напрежение в слънчевия сплит) приемането на сода е незаменимо. Да, и въобще содата е най-благоприятното средство. Тя предпазва от всевъзможни болести, започвайки от рака, но трябва да се научим да я приемаме ежедневно, без да пропускаме. Също така при разкършване и парене в гърлото е незаменимо горещото, но не кипнало мляко, със сода. Обикновената пропорция – една чаена лъжичка сода на една чаша мляко. Препоръчвайте содата на всички. Също така наблюдавайте стомахът да не е обременен и червата да са чисти”.

Великият Учител съветва всички хора ежедневно да приемат сода два пъти на ден: “Правилно е, че не забравяте значението на содата. Не без причина я наричат пепелта на божествения огън. Тя принадлежи към широко използваните лекарства, изпратени за ползване от цялото човечество. Трябва да се помни за содата не само при болест, но и при благополучие. Като връзка с огнените действия, тя е щит за тъмата на разрушението. Но трябва тялото да се приучва към нея продължително. Всеки ден тя трябва да се приема с вода или мляко; приемайки я, трябва да я насочвате към нервните центрове. Така постепенно може да се образува имунитет”.

“За намаляване на диабета приемат на сода… мляко със сода винаги е добре.”

“При раздразнение и вълнение съветвам мляко във всички видове като обикновена противоотрова. Содата укрепва действието на млякото.” (С. 534.) “При вълнение – преди всичко диета и валериан, и разбира се, мляко със сода.”

Лечение на кашлицата “… Мускус и горещо мляко добре предпазват. Студеното мляко не се свързва с тъканите, горещото мляко със сода прониква в центровете…”

“Содата е полезна и е толкова близка по смисъл до огъня. Самите содени полета са наричани пепел от Великия пожар. Така в древността хората вече знаят особеностите на содата. Повърхността на Земята е покрита със сода за широка употреба.”

Запекът се лекува по различни начини, пропускайки най-простия и естествен начин, а именно: проста хлебна сода с горещо мляко. В дадения случай действа металът натрий. Содата е дадена на хората за широка употреба. Но това не се знае и често се прилагат вредни и дразнещи лекарства.”

“Огненото напрежение се отразява на някои функции на организма. Така в този случай за правилната работа на червата е необходима сода, която се приема с горещо мляко. Содата е добра с това, че не дразни червата.”

“Към обикновеното изчистване на червата може да се добави постоянният прием на хлебна сода, която притежава способността да неутрализира много отрови…”

На 1 юни 1936 година Елена Рьорих пише: “Содата получи повсеместно признание и сега по нея се увличат особено в Америка, където тя се употребява едва ли не срещу всички болести… На нас ни е посочено да приемаме сода два пъти на ден, така както и валериан, без да се пропуска нито един ден. Содата предпазва от много болести, включително даже и от рак”.


Поръчай Сода Бикарбонат (без алуминий), Здравница - 500 гр.
Така още в началото на миналия век е известно, че с рака можем да се борим с помощта на обикновената хлебна сода.
8 юни 1936 г.: “Въобще содата е полезна почти при всички болести и предпазва от много заболявания. Поради това не се опасявайте да я приемате, така както приемате и валериан”.

“Това е изумително предпазно средство при много тежки заболявания, в частност при рака. Аз чувах за случай на излекуване от стар повърхностен рак чрез посипване със сода. Когато си спомним, че содата влиза в състава на нашата кръв, то става ясно нейното благоприятно действие. При огнените явления содата остава незаменима.”

За дозата на приемане Е. И. Рьорих пише: “Дозата на содата за момче (диабетик на 11 години) – четвърт чаена
лъжичка четири пъти на ден”.

“Един английски доктор… употребява обикновена сода при всякакви възпалителни и простудни болести, включително възпаление на белите дробове. При това той я дава в достатъчно високи дози, едва ли не по чаена лъжичка, до четири пъти на ден в чаша мляко или вода.

Разбира се, английската чаена лъжичка е по-малка от нашата руска лъжичка. Моето семейство при всички простуди, особено при ларингит и крупозна кашлица употребява горещо мляко със сода. На чаша мляко поставяме чаена лъжичка сода.” (Писма, т. 3, с. 116). “Ако вие още не сте приемали сода, то започнете с малки дози, по половин кафена лъжичка на ден. Постепенно може да увеличите тази доза. Лично аз приемам ежедневно две-три пълни чаени лъжички. При болки в слънчевия сплит и тежест в стомаха приемам значително повече, но винаги трябва да се започва с малки дози.”

За ползата от содата при растенията се казва: “Сутринта можете да полеете растенията, добавяйки във
водата щипка сода. При залез трябва да полеете с валериан”.

В храната на човека “не трябва да има изкуствено приготвени киселини”, т.е. очевидно се
говори за вредата от изкуствените киселини, но изкуствените основи (сода и калиев бикарбонат) са много по- полезни от калиевия хлорид и оротат.

Откъс от книгата "Чудодейната сила на содата" ( издателство "Труд")  на известния руски учен Николай Даников
Поръчай Сода Бикарбонат (без алуминий), Здравница - 500 гр.Акценти от ЗдравницаКлиниката по кардиология на „Александровска“ - с най-съвременният ехокардиограф в света

Клиниката по кардиология на „Александровска“ - с най-съвременният ехокардиограф в света

Той е мултифункционален, с възможност за 3D/4D ехография, контрастна ехография, трансезофагеална ехография (ТЕЕ), стрес ехография, висок клас доплер-сонографско изследване за анализ на кръвоносни съдове....още

Чума по дребните преживни животни за първи път на територията на ЕС

Чума по дребните преживни животни за първи път на територията на ЕС

Заболяването е констатирано за първи път на територията на страната и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за потвърждение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС – CIRAD, Франция....още

Български очен лекар - в класацията „Най-обичаните лекари” на Австрия

Български очен лекар - в класацията „Най-обичаните лекари” на Австрия

Българският очен лекар от Виена д-р Тодор Тошков е в класацията "Най-обичаните лекари" на Австрия. В рейтинга участват близо 20 хил. лекари от всички области на медицината....още

Кой е създателят на SOS-детски селища?

Кой е създателят на SOS-детски селища?

Здравница продължава с рубриката, в която ви запознава с големите имена на медицината и лечителското изкуство, чийто принос е позабравен в наши дни. Днес ще разгледаме историята на Херман Гмайнер - създател на SOS Детски селища....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Канела (Цейлонска) на прах, Здравница - 200 гр. Канела (Цейлонска) на прах, Здравница - 200 гр.

Канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, помага за понижаване на кръвната захар, възбужда апетита, спомага за храносмилането....


Цена: 9.00 лв.


Рибен колаген, Здравница
Рибен колаген, Здравница

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Телешки колаген, Здравница
Телешки колаген, Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email