Колоритен фестивал на тиквата в Севлиево


| Прочетено Прочетено: 1481 пъти | КоменариКоментари: 0



Колоритен фестивал на тиквата в Севлиево

Фестивалът на тиквата се провежда всяка година в Севлиево през октомври. Тази година празниците ще бъдат от 10 до 16 октомври, а според организаторите от общинската администрация и местното туристическо сдружение, кулминацията на "тиквените дни" е в петък.
Тогава ще бъдат открити няколко кулинарни изложби с тиквени специалитети, а един от тиквениците ще претендира да е най-дългият, произвеждан досега, информираха от общината.

Първият "тиквен фестивал" е през  2006 г. и още тогава интересът към събитието се оказва много голям. От тогава празникът е традиционен за града. Причина за възникването на колоритния празник точно тук, е фактът, че регионът на Севлиево е известен с производството си на тикви, и дори градът шеговито е наричан от местното население Тиквенбург.

По време на празника се провеждат различни конкурси за атрактивни тикви, на които местни производители участват със своята продукция. Има съревнования за най-тежка тиква, най-дълга тиква, най-малка тиква, тиква с най-нестандартна форма, най-красиво декорирана тиква и т.н.

Друго събитие по време на фестивала е кулинарната изложба "Тиквени изкушения", където се представят различни специалитети от тиква -  пълнена тиква с месо, печени тиквени лодки с кайма, десерти от тиква, и др. Кулинарите от хотел "Севлиево-Плаза" приготвят за празника Традиционен тиквеник, който е дълъг над 200 метра.

Във фоайето на дома на културата "Мара Белчева" са подредени изложбите "Тиквени фантазии". Рисувани тикви, инсталации от причудливи тикви, малки и огромни тикви, отгледани в местните стопанства, могат да видят севлиевци и гостите на града.

В "Дандолови къщи” ще се обособи и музей на тиквата, както и други културни прояви със състезателен характер, чието място на провеждане ще бъде в парка пред ДК Мара Белчева”. Предстои изработката и на оригинални атракции за гостите на Севлиево като павилиони с формата на тикви, където ще се предлага печена тиква, изложба на кулинарни тиквени специалитети, състезания с тиквени гондоли и светлинно шоу.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email