Българите масово бъркат старческото треперене с болест на Паркинсон


| Прочетено Прочетено: 1203 пъти | КоменариКоментари: 0



Българите масово бъркат старческото треперене с болест на Паркинсон

Над 400 пациенти бяха прегледани през април в рамките на кампанията „Живот с Паркинсон“

При голям интерес преминаха безплатните неврологични прегледи за Паркинсонова болест през април. Специалисти от 6 града приеха и прегледаха над 400 пациенти, като най-много бяха болните, потърсили консултация в столичната УМБАЛ „Св.Наум“и УМБАЛ „Св.Георги“ в Пловдив. Невролозите от двете университететски болници  консултираха по 100 пациенти, в УМБАЛ „Александровска“ са прегледани 60 болни, в УМБАЛ „Св.Марина“ – Варна – 80, в двете университетски болници в Плевен и Стара Загора – по 30 пациенти, а в МБАЛ – Русе – 20.

По обобщени данни у нас има близо 15 000 пациенти с Паркинсонова болест, 10% от тях са в напреднал стадий на заболяването, съобщиха организаторите на кампанията. 

Някои от потърсилите ни се оказаха силно притеснени без основание, отбелязват медиците. Те поясниха, че са се сблъскали с една често срещана заблуда, при която възрастни болни приемат старческото треперене на ръцете като симптом на Паркинсоновата болест.

Усилията в посока на по-добра информираност на обществото трябва да продължат, категорични са невролозите. Важно е да се знае, че някои нетипични симптоми като намаляване силата на гласа, загуба на обоняние, промени в почерка, причерняване и загуба на равновесие при рязко ставане могат да бъдат насочващ симптом. Ако имате съмнение, че развивате Паркинсонова болест, не се колебайте да потърсите личния си лекар или невролога, съветват специалистите.

Организаторите на кампанията „Национална организация на хора болни от късен Паркинсон“ и „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“ са разработили девет признака по-малко известни симптома на болест на Паркинсон, за да помогнат на хората по-лесно да разпознават симптомите.

Девет по-малко известни симптома на болест на Паркинсон:
1.       Нарушения на съня.
2.       Депресия и тревожност.
3.       Сила на гласа.
4.       Загуба на обоняние.
5.       Когнитивни нарушения.
6.       Ортостатичната хипотония е спадане на кръвното налягане при промяна на положението, например изправяне от седнало положение.
7.       Дистония.
8.       Безизразност. Брадикинезия е забавяне и/или загуба на спонтанните и волевите движения.
9.       Умора и апатия.

Съвременното лечение на болестта е достъпно и у нас, всички световно утвърдени методи и нови лекарства са добре познати и няма причина болните да се опасяват, че болестта им е фатална и лечение за нея не съществува, категоричнибяха невролозите.

Водещият невролог акад. Иван Миланов подчерта, че светът върви напред и само след няколко години ще може да разчита на ранна диагноза след биопсия на червата и на превенция с помощта на ваксина.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email