Познавате ли лечебната сила на първите пролетни цветя?


| Прочетено Прочетено: 2417 пъти | КоменариКоментари: 0



Познавате ли лечебната сила на първите пролетни цветя?

Кукуряк
Отвара от корените на кукуряк се пие само от възрастни и то в малки дози при маясъл, запек, кашлица, бодежи, туберкулоза. Външно се използва и за промиване на рани. Със сварените корени се правят топли бани при ревматизъм, краста, въшки, косите се мият при пърхот и косопад - някои билкари у нас го прилагат като коренището на кукуряка се сварява в оцет и се прилага външно. Отварата може да се използва и за промивка на гнойни рани.

Използва се от билкарите и при ветеринарната медицина при болестта спореж по животните. Нарязаното на ситно коренище се слага в храната на добитъка за усилване на организма.

Напролет, като видят първия кукуряк децата откъсват стръкче от него като го наричат за здраве и изпращат всички болести през годината да се махнат от хората и да отидат при кукуряка. Има поверие, че кукуряк не се сади в градината и не се внася вкъщи, защото ще спрат да носят кокошките.

В някои райони на Русия фармацевтични компании го използват в състава на кардиотоничен препарат под формата на таблетки и ампули. По химичен състав един от глюкозидите на кукуряка – корелбурина е близък до състава на морския лук, по Бързина на действие – на строфантина, а по продължителност на действие и по кумулативни свойства ( натрупване) – до напръстника.

Кокиче
Най-популярната съставка на кокичето се нарича нивалин. Той подобрява или възстановява нервно-мускулната проводимост, повишава тонуса на гладката мускулатура, разширява периферните съдове, прониква в централната нервна система и улеснява провеждането на нервни импулси. Затова и фармацевтичните препарати в които влиза са свързани с лечение на двигателни и сетивни нарушения, свързани с нефрити, полиневрити, церебрални парези, мускулни дистрофии, периферни съдови спазми и др.
Много популярни е следната рецепта: при тремор, намалено зрение, отпадналост и язва залейте 40 нарязани на ситно кокичета (цветчета плюс листата) с 300 мл. силна ракия и ги оставете да престоят в продължение на 20 дни. После прецедете и приемайте от тинктурата по 40 капки, разредени с вода, 3 пъти на ден преди хранене.
 
Дрогите са силно токсични и е най-добре да се вземат след консултация със специалист и под негово наблюдение!

Шафран
Мнозина погрешно считат, че шафранът като близък роднина на минзухара цъфти през пролетта. Една от най-скъпите подправки днес се бере през есента. Тя е изключително скъпа, защото от целия цвят се берат и ползват само близалцата на плодниците, които се берат само ръчно.

Ако сте разстроен и ви липсва вътрешната радост, то вземете 3-4 истински близалца на шафран и ги потопете в 1 кафеена чашка топло мляко. 10 мин. оставете да кисне, прецедете и изпийте на малки глътки. Вземайте ги сутрин и вечер, но не повече от 7 дни.Направете пауза от 8 дни и след това повторете курса.

Паричка
Наричат оше паричката (Bellis perennis) още очица, дребна лайкучка, дребно кокиче, ергенска сълза, маргаритар, туртички.
Билката има пикочогонно, противокашлечно  и дезинфекционно действие. Препоръчва се при хемороиди, бронхит, задух, а също при упорита кашлица с неясен произход, възпаление на млечната жлеза, възпаления на пикочния мехур , маточни течения.

В студена вода се накисва 2-3 ч.л. дрога, престоява 8 часа, прецежда се и се изпива количеството за 1 ден.

Друга рецепта: 2 ч.л. дрога се залива в 300 мл. вряла вода, престоява 1 час, прецежда се и се пие по 1 кафеена чашка 3 пъти дневно, преди хранене.

В комбинация с корени от драка отварата се ползва при жабурене при зъбобол, съветва известният наш билкар Васил Канисков. Комбинацията от паричка и слез се предписва като ефикасна отвара при продължителна кашлица.

Цветовете на паричката се варят във вода, докато остане половината. Получената отвара се пие 3 пъти дневно по 1 кафеена чашка при хемороиди, кашлица, бронхит. Тази отвара може да се използва и при зъбобол.

Стрити на прах цветове на паричката се ползват за насипване и натриване на зачервените клепачи на очите.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email