Кулинарното приложение на черния бъз


| Прочетено Прочетено: 1990 пъти | КоменариКоментари: 0



Кулинарното приложение на черния бъз

Черният бъз намира широко приложение и в кулинарията. Младите уханни съцветия се слагат в ширата за придаване мускатен аромат и вкус на виното. От тях се приготвят още сладки, добавя се в тестото за сладкиши, от плодчетата му се правят безалкохолни напитки, кисели и компоти, мусове, мармалади, плънки за бонбони, слага се като подправка към супи.

Ако вземете 1 кг. плодчета от бъз, измиете ги и бланширате за 5 минути, то след като се отцедят през гевгир се намачкавт с дървено чукалце. Сокът се изтисква и се добавят 400 гр. захар. Слага се да кипне и се разсипва в горещи, стерилни бутилки или буркани, след което се затваря плътно. Това е една от най-популярните рецепти за приготвяне на сок.

Компот се приготвя по следния начин: 1 кг. плод от бъз се смесват с 1 кг. други плодове ( боровинки, парченца ябълки, круши,сливи и др.) и се бланшират за 5-10 мин. Сместа се разпределя в горещи буркани и се залива със захарен сироп. Бурканите се затварят и се стелиризират 15-20 минути.

Можете да приготвите и сладко: 1 кг. зрели бъзови плодчета се пускат във врящ 80- процентов захарен сироп (800 гр. захар в 200 мл. вода). Ври на слаб огън до сгъстяване.

Мармаладът се приготвя като 1 кг свежи и измити бъзови плодчета се смилат с машинка за месо, добавя се 250 гр. захар и 1 ч.ч. вода, и се вари до необходимата гъстота, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.
 
Във фитотерапията черния бъз може да се използва още при следните случаи:

Смесват се 1 суп.л. цветчета от черен бъз, по 2 суп.л. пъпки от черна топола и листа от самобайка. Сместа се залива с 3 ч.ч. вряла вода, кисне 15 мин. и се прецежда. Запарката се изпива на 5 приема в рамките на деня при пневмония. Лечебният курс продължава 4-5 седмици.

Ето и една кръвоспираща рецепта, която ни е оставил свещеник Кнайп: смесват се наситнени  2.5 гр. връхчета от хвойна, по 5 гр. цветчета от трънка и листа от коприва, по 10 гр. кори от зърнастец, цветчета от черен бъз, листа от бъз, корени от бъзак, късчета от санталово дърво и стръкчета бял имел. Вземат се 4 суп.л. от сместа и се слагат в 1 ч.ч. студена вода, кисне 15-20 мин. и се прецежда. Изцедените билки се заливат с 1 ч.ч. вряла вода, кисне кратко време и се прецежда. Извлекът и запарката се смесват и се изпива топло.

При запек може да се направи следната билкова комбинация: смесват се по 50 гр. плодчета от слабителна зърника (Rhamnus cathartica) и 50 гр. черен бъз. Прави се отвара с 1 суп. л. в 1 ч.ч. вода. Пие по 1 ч.ч. два пъти дневно- сутрин и вечер след ядене.

 











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email