Забравената сила на лековития клек


| Прочетено Прочетено: 5237 пъти | КоменариКоментари: 0



Забравената сила на лековития клек

Въздействието на клека (Pinus mugo) е особено силно при простуди и бронхит. Регулира снабдяването на кръвта и тъканите с кислород, като влияе на целия дихателен тракт. Най-подходящата форма в случая са инхалациите. Освен това отстранява възпаления, облекчава мускулни болки и стимулира кръвообращението. Успокоява напрегнатите нерви, укрепва имунната система, назначава се при ревматични оплаквания.

При дълго стоене или седене краката се уморяват и отичат. Причината е, че продължително натоварената мускулатура на вените се отпуска, не се свива достатъчно и като последица транспортирането на събраната кръв и тъканна течност е непълноценно. Става натрупване и може да се стигне до разширени вени и т.нар. „слонски крака”.

Още в антични времена е  било известно облекчаващото действие на маслото от клек при подути крака.То предизвиква оросяване на третираните с него участъци, но също така влияе и на целия организъм: след приемането му от кожата по кръвен път стига до мозъка. Подобно на кофеина стимулира функциите на сърцето, обмяната на веществата, отичането на кръвта и тъканната течност от краката .

За профилактика и отстраняване на отоци могат да се приготвят препарати и в домашни условия, припомня Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Крем от клек за подути крака
Стопяват се на водна баня 5 гр. восък, 3 гр.какаово мало и 10 гр. ланолин. Загряват се до 60С  35 гр. бадемово масло и 50 гр. дестилирана вода и се добавят към сместа при постоянно бъркане с миксер( на най-ниската степен) до пълно изстиване. Накрая се слага 10 гр. масло от клек. Съхранява се на хладно и при необходимост се втрива в стъпалата и прасците. Трайността на крема е 6 месеца, да се държи на хладно и тъмно.

Лосион от клек за крака
Към 400 мл. 50-градусов спирт се добавят 0.5 гр. ментол, 0.1 гр. камфор, сместта се разклаща до смесването им. Накрая се слагат 2 гр. масло от клек. Съхранява се на тъчно и хладно място. Трайност: 6 месеца.

При разширени вени не се втриват , а не нанасят чрез потупване, тъй като неправилният масаж може да влоши страданието.

С клек могат да се приготвят още масло за втриване ( в областта на слепоочията, челото и шията), то влияе добре на ставите, нервите и кръвоносните съдове. Има противовъзпалително, болкоуспокояващо и отрачващо действие, препоръчва се и за инхалации ( при простуди, кашлица и хрема).

С клек се приготвят и бонбони за смучени срещу гърлобол и кашлица, дезодоранти за крака и др.

Етеричното масло се произвежда от пресни иглички и младите връхчета на клонките. То има приятно, меко и свежо ухание.

За лечебната му сила говори и свещеник Бенедикт на своя блог http://blog.kraeuterpfarrer.at/. Той препоръчва етерично масло от клек при болки в сухожилията, като е добре да се нанася вечер. Болните места могат да се завият допълнително , за да останат топли през нощта.

Тинктура при простуда

Най-напред натрошете на ситно изсушените пъпки на клека. Можете да ползвате суровината и от личната градина, стига да е далеч от уличния трафик. 30 гр. суровина се накисва в 125 мл. 70- градусов спирт в продължение на 14 дни. След това се прецежда, филтрира и алкохолът се разрежда до 30- процентов с дестилирана вода. Заедно с 1ч.ч топъл чай се вземат по 10 капки 2 пъти дневно. Препоръчва се за подсилване на дихателните пътища.

Как да си направим вино от клек?
Вземете 30 гр. иглички  от клонкитеклек, (предварително трябва да са изсушени и натрошени на ситно) и ги изсипете в 1 л. червено вино ( по възможност домашно). 10 дни престоява и след това се филтрира. Така обогатено, от виното може да се вземат до 5 суп.л. Подпомага работата на стомаха.











Акценти от Здравница



Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email