Инж. Банко Пиронков: Какво може и какво не може да постигнем с Фън Шуй?


| Прочетено Прочетено: 1536 пъти | КоменариКоментари: 0Инж.Банко Пиронко: Какво може и какво не може да постигнем с Фън Шуй?

Инж. Банко Пиронков в интервю специално за "Здравница".

Визитка:Инж. Банко Пиронков
Банко Пиронков е строителен инженер по промишлено и гражданско строителство, профил „конструкции”. Основно се занимава с проектиране, производство и монтаж на метални екстериорни и интериорни конструкции и изделия. В своя над 25-годишен стаж има проектирани десетки обекти и изделия, които винаги е свързвал с хората и тяхното най-благоприятно място за живот и работа.

Завършва през 1999 г. пълния курс по Feng Shui, организиран от АСФЕН, колективен член на МАИ към ООН. От следващата година започва консултантската му дейност по Фън Шуй.

От 2008 г. има магистърска степен от Факултета по алтернативна медицина към Свободния международен университет за нетрадиционна медицина в Коломбо, Шри Ланка.

Автор е на книгата „ФЪН ШУЙ ЗА БЪЛГАРИ”, написана в отговор на десетките въпроси, задавани по време на консултации, обучения, интервюта и телевизионни участия.

- Г-н Пиронков, Фън Шуй за българи - какво имате предвид?
- В книгата ми „Фън Шуй за българи“ съм се опитал да дам разширен отговор на този въпрос, но сега ще отговаря накратко.  Имаме уникалната възможност да използваме готово хилядолетно знание, с което може да се подобри качеството на живота. Но не copy-paste, а разумно и творчески, съобразявайки се с нашата национална идентичност и културни традиции. Приемливо ли е да окачваме по стените си благопожелания, написани с големи йероглифи? Или да поставяме отстрани на входната врата двойка кучета Фу? А трикраката жаба с паричка в устата на лавицата на бюфета? Това е копирането на чуждата култура без мисъл и осъзнаване. Правилното използване на древното китайско знание идва с изучаването му - постепенно, стъпка подир стъпка. Както и прилагането му без излишна парадност. Добрият Фън Шуй е незабележим на пръв поглед, но благотворната енергия, която създава, може да се усети.

- Какви грешки най-често правят българите, които искат да подпомогнат живота си с  това знание?
- Грешките са две – четат безразборно и се предоверяват на прочетеното. Липсата на информация и критерии за преценка подвеждат хората да вярват на всеки, който пише за Фън Шуй. Практиката показва, че малко от пишещите разбират напълно учението. Дават се произволни, дори грешни съвети, но читателите мислят, че всичко това е екзотика. В резултат – започват да променят обитаемата си среда, но това крие невидими опасности от неправилно прилагане на методиките в различните школи. Всичко това се вижда във форумите, където се дискутира подреждането на домовете, както и по коментарите под статиите за Фън Шуй в различните сайтове.

- Фън Шуй за здраве - какво може да ни разболее?

- Много неща ни разболяват, но Фън Шуй може да помогне само за някои от тях. Дисбалансът и стресът в нашето всекидневие със сигурност на са полезни за здравето. Но има и още нещо, което във Фън Шуй се нарича Ша Ци, превеждано и като „отровни стрели“. Ша Ци е вредна енергия, която има физически (в повечето случаи) източник.

Един клиент се оплакваше от главоболие и разсъсредоточеност на домашното си работно място. Оказа се, че си е украсил стаята със сабята на дядо си, но тя беше насочена към главата му. Махна сабята и главоболието изчезна.

Давах консултация на една клиентка за новото й необзаведено жилище, включително със съвети за бъдещото обзавеждане. След като си беше купила нови мебели, ми писа, че първата нощ е спала много лошо. На сутринта забелязала, че новият шкаф е на такова място, че изпраща към нея Ша Ци. Преместила шкафа и започнала да спи спокойно.

Друга моя клиентка имаше болки в крака. След като си взе оргонит и започна да го носи със себе си, болките рязко намаляха. Геопатологията вече не й въздействаше. Енергиите от земята се детектират радиестезично, но са свързани с Фън Шуй.

- Как да укрепим здравето си, ако в момента нямаме някакви сериозни здравословни проблеми?

- Фън Шуй съветва да се направи балансирана обстановка, в която да живеем и работим. Тогава и здравословните проблеми ще останат на заден план.

Трябва да се прави следната разлика – с дома се занимава Фън Шуй, с тялото – традиционната китайска медицина, а с отношенията – китайската астрология. Предпочитам да говоря само за частта с дома – там има правила, изпитани през вековете, които със сигурност дават добри резултати.

- 2016 е високосна - какво казват китайците за високосните години? Може ли неблагоприятни влияния, идващи от нея, да бъдат неутрализирани с Фън Шуй?
- За китайците високосната година е без значение – те използват различен календар, съобразен с природните цикли, а не измислен и изкуствен, като нашия.

- Китайската Нова година идва на 4 февруари, как да я посрещнем в България?
- На 4 февруари 2016 г. започва слънчевата година, с която работи Фън Шуй и голяма част от астрологиите. Важните дати в китайския всекидневен календар са от нея. Всички останали дати са съобразно лунно-слънчевия календар, според който се празнува китайската лунна Нова година, която ще започне на 8 февруари. За българите това не е важно събитие, а по-скоро - екзотика.

- Често у нас битува мнение, че коледната украса не трябва да стои дълго след като посрещнем Нова година. Даже се твърди,че ако на Сретение Господне (2-и февруари) стоят коледните играчки, това ще донесе злини на дома. Какво мислите по този въпрос?
- Китайците не празнуват Коледа, затова въпросът с коледната украса не се поставя отделно от общите препоръки за обзавеждане и поддържане на дома.

- Как Фън Шуй се съобразява с енергията на мъжа и жената, ин-ян ...
- Знакът Тай Дзи показва единството и взаимосвързаността между Ин и Ян. В човешките взаимоотношения Ян-енергията е мъжката, а Ин-енергията е женската. Те взаимно се допълват и само когато са в баланс, тогава има хармония в живота. Затова Фън Шуй отчита, че в семейство с двама родители и две момчета има прекалено много Ян-енергия и са нужни корекции за балансирането й с Ин. Самотна майка с дъщеря създава много Ин-енергия и това води до дисбаланс. Нашумелите в западния свят еднополови бракове също дебалансират енергията на двойката. Мъжката енергия е различна от женската, затова във Фън Шуй по различен начин се определят личните триграми и елементи на мъжете и жените, а това е свързано с личните добри и лоши посоки.

- И накрая един по-личен въпрос: Защо заменихте професията на строителен инженер с това духовно познание?
Не съм прекъсвал с инженерната си дейност, защото се оказа, че строителството и обзавеждането на домовете са тясно свързани с Фън Шуй. Използвам всичките си знания, за да съм максимално полезен на клиентите си.Акценти от ЗдравницаПътуване с деца. Какво трябва да знаем?

Пътуване с деца. Какво трябва да знаем?

Независимо какъв транспорт използваме, пътуването с деца, особено малки, изисква повече грижи и внимание. Има няколко основни правила, които е добре да се спазват, за да няма бели и проблеми....още

Пациентка с перфориран апендикс роди близнаци в Първа АГ- болница

Пациентка с перфориран апендикс роди близнаци в Първа АГ- болница

Екип от Първа САГБАЛ „Света София“ извърши спешно цезарово сечение на пациентка с перфориран апендикс....още

Шест от най-популярните рецепти при кожни заболявания

Шест от най-популярните рецепти при кожни заболявания

Кожните заболявания се превръщат все по-често в упорит проблем. Те са разнолики, с най-различен произход и борбата с тях е тежка и продължителна....още

Кои храни съдържат скрита захар?

Кои храни съдържат скрита захар?

Не ви си се случвало да ви загорчи от много захар? Това е така, защото повечето храни съдържат скрита захар, но потребителите не знаят за това . Сладката субстанция, както е известно води до пристрастяване, както е с цигарите и пиенето....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Куркума на прах - 300 гр. Куркума на прах - 300 гр.

Куркумата действа успешно при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства, успокоява чревната перисталтика, образуване на газове и др....


Цена: 6.20 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Какаово масло, Здравница - 120 гр.
Какаово масло, Здравница - 120 гр.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email