Пренасочват 3555 болнични легла за долекуване


| Прочетено Прочетено: 967 пъти | КоменариКоментари: 0



Пренасочват 3555  болнични легла за долекуване

Болничните легла за активно лечение ще бъдат намалени с 3555 след месец април. Сега те са 38 000. Няма да бъдат закривани, а ще бъдат преобразувани в такива за долекуване и продължаващо лечение.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов по време на дискусия по актуални проблеми на здравеопазването, която се проведе в Народното събрание, цитиран от в. Монитор.

Така, всяка болница ще разполага с около 10 места за лечение на хора, прекарали инсулт, например, които сега след изписването няма къде да отидат и някой от семейството им трябва да напусне работа или да излезе в продължителен отпуск, за да се грижи за тях, докато те се възстановят.

От 1 април, когато влизат в сила основния и допълнителния пакет, лечебните заведения ще подписват договор по които здравната каса ще плаща за лечението ни в клиниките, в който изрично ще е споменато с колко точно легла  по основен и с колко по допълнителен пакет ще разполага тя.

Това изискване се налага, за да бъде гарантирано лечението на здравноосигурените пациенти, да не се налага да чакат повече от 2 месеца за планов прием по допълнителен пакет, обясни министър Москов. Той припомни, че в основния пакет влизат всички спешни и неотложни състояния, заради които човек веднага ще бъде хоспитализиран.

От месец април, когато те влязат в сила, пациентите за планов прием ще получават електронен номер от болницата с датната, часа и лекаря или екипа, който ще ги приема. Веднага, щом номерът бъде вкарат в системата на лечебното заведение, ще се копира и в национален електронен регистър.

По този начин ще се знае във всеки един момент кой къде е записан, за да не стават спекулации и некоректни практики, поясни министър Москов.

Предедвижда се и по-добро финансиране за лечебните заведения, които работят повече и дават по-качествено лечение. Средствата коя болница колко да взима ще се изчислява по специална формула, включваща цената на клиничните пътеки , плащани от НЗОК, броят на преминалите болните и сложността на диагнозите.

В последните години се говори за подобряване финансирането предимно на болничната, но не и на първична доболнична помощ. Плащанията на джипитата са нищожни, отправи критика по време на дискусията  доц. Любомир Киров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Средствата се увеличават незначително, от 178 млн. лв. за 2015-а за тази година те са 180 млн. лв. , поясни той и припомни, че 450 000 джипита  се грижат за здравето на 6 млн. здравноосигурени български граждани – бройка крайно недостатъчно, защото финансирането е обидно ниско. По думите му общопрактикуващите лекари намаляват, защото нямат възможност за специализации. Над 65% от тях към момента са прехвърлили 50-годишна възраст. Доц. Киров предлага за тях, както и за лекарите от дефицитните специалности, сред които са онколози, кардиолози, неонатолози и нефролози, държавата да отпуска субсидии.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email