Да научим повече за ориза. Колко и с какво е полезен, какви видове има и как се приготвя?


| Прочетено Прочетено: 5652 пъти | КоменариКоментари: 0



Да научим повече за ориза. Колко и с какво е полезен, какви видове има и как се приготвя?

Оризът е вид едносемеделно растение от семейство Житни (Poaceae). Той е важна земеделска култура, чиито семена са основна храна за големи части от населението на света, най-вече в Азия.

Хранителна стойност на ориза
Зърното от ориз се отличава с високата си хранителност — съдържа 75–85 % въглехидрати и 5–10 % протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост за организма на човека — около 96 %, поради което храненето с ориз е много ефективно. Оризът е добър източник на протеини и основна храна в много части на света, но съдържаните в него протеини не са пълноценни — той не съдържа достатъчни количества незаменими аминокиселини и трябва да се съчетава с други източници на протеини, като ядки, бобови, риба или месо.

Оризът подмладява тялото
Един от признаците на стареенето е втвърдяването на ставите, които стават трудно подвижни и започват да пукат. Оризът може да забави дори и да предотврати този процес, тъй като има способността да отнема от съединителната тъкан „втвърдителите”, които отнемат от еластичността й.

Накиснете чаша ориз във вода и оставете да престои една нощ. Излейте водата и добавете 2 чаени чаши прясна вода и варете докато оризът попие водата. Получената каша разделете на две – по една доза на ден. Заедно с оризът може да изпивате и по 1-2 чаши чай от шипки.

През втория ден може да изядете ориза заедно с варено цвекло или ябълки. Задължително при консумацията на ориза е да изпивате по 1 чаена чаша чиста студена вода.

Черният ориз предпазва от рак
Черният ориз, почитан в древен Китай, може да се окаже най-полезната суперхрана, твърдят учени.

Зърнената култура е с ниско съдържание на захар за сметка на изобилието от здравословни влакна, които предотвратяват рак и болести на сърцето. Учени от държавния университет в Луизиана изследвали черния ориз, отглеждан в САЩ и открили повишени нива на водоразтворимия антиоксидант, наречен антоцианин. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци, като например боровинки и червени чушки и именно той прави ориза “черен“. Изследователите твърдят, че антиоксидантът побеждава вредните молекули, което спомага за предпазване на артериите и предотвратява увреждането на ДНК, причиняващо рак.

Кафявият ориз помага при диабет
Любителите на кафяв ориз се разболяват по-малко от диабет в сравнение с тези, които предпочитат консумицията на класически бял.

Това сочат резултатите от проучване на учени от Бостън. Мащабното им изследване обхваща 197 хил. граждани на САЩ, наблюдавани в продължение на 22 години. Разултатите от него са принципно сходни с това на хора, консумиращи рафинирана (бяла) и нерафинирана (кафява) захар. Най-общо, рискът от развитие на двата основни вида диабет е в пъти по-малък при хората, в чието меню присъства кафявият, нерафиниран ориз, в сравнение с тези, свикнали да похапват бял рафиниран такъв.

Видове ориз и особености при тяхното приготвяне

Оризът е една от най-старите култивирани зърнени култури. Смята се, че е култивиран  за пръв път в Китай преди повече от шест хилядолетия. Първоизточникът е сорт див ориз, който свободно вирее по тези земи и в наши дни.

Днес оризът се нарежда веднага след пшеницата по количество на световната консумация на зърнени храни. Основен източник е на калории за половината от човешкото население, концентрирано главно в Азия. Именно това е континентът, където се намира световното производство на ориз (94%). Най-големите производители на ориз на държавно ниво са Китай, Индия, Индонезия, Бангладеш и Тайланд.

Най-широко се срещат два основни вида: бял ориз, оригинален за Азия и "африкански" ориз, родом от Африка. Двата вида имат общо над 8000 вид разновидности. Това включва разликите в размера на зърната - късозърнест, дългозърнест и т.н. Дивият ориз е отделен вид.

Оризовото зърно е опаковано в неядлива обвивка, която се маха посредством различни методи на валцоване и смилане. Под нея има няколко други покривни пласта. Във по-външните пластове са разположени повечето от витамините и минералите, съдържащи се в оризовото зърно. Има множество различни методи за премахване на външните обвивки на оризовото зърно. Според степента на "шлифоване" на оризовото зърно има множество типове ориз.

Кафяв ориз или целозърнест ориз
единственото, което се премахва е неядливата люспа около оризовото зърно. Това е най-богатата на нутриенти форма на ориза. Има кафяв цвят и може да има лек зелен оттенък. Кафявият ориз има силен натурален аромат. Време за варене 45 минути;

Кафяв напарен (бланширан) ориз
накисва се преди изсушаването в разтвор и се напарва. Този процес премества нутриентите в сърцевината на зърната. Така оризът губи по-малка част от минералите и витамините си в процеса на варене. Време за варене 25 минути;
 - смъкването на пластове премахва значителна част от минералите и витамините му, както и оризовия зародиш. Време за приготвяне 15 минути;

Бял напарен (бланширан) ориз

обработва се по същия начин като кафявия напарен ориз. За разлика от него обаче, белият напарен ориз не включва оризовия зародиш и е по-беден на витамини. Напареният ориз е леко жълтеникав на цвят в сурово състояние, но след сваряване добива бял цвят; Време за варене 10-15 минути;

Бял полиран ориз
полираният ориз преминава през многократна обработка от ситни полиращи четчици, което го прави силно осакатен откъм нутриенти. Има висок гликемичен индекс и се смила много бързо. Време за приготвяне 10 мин.

Бързо сваряващ се бял ориз или известен още като 5 минутен ориз (бял/кафяв)

вари се преди да се изсуши. В този си процес губи повечето от витамините и минералите си. По-беден е на нутриенти дори от белия полиран ориз.

Див ориз - най–скъпият сорт.
Той е  тъмно кафяв или черен. Расте в района на големите североамерикански езера. Съдържа безброй витамини.Не повишава кръвната захар след употреба и това го прави незаменим при диети за отслабване.Не бива да се обърква с така нареченият „тъмен ориз”, чийто кафяв цвят се дължи на това , че при олющването му е отстранена само горната обвивка.Приготвянето му отнема 20мин в съотношение 1:3.На нашия пазар го има под името „Императорски ориз”.Има много приятен аромат на кестени.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email