Как елхата смени хвойната за Коледа?


| Прочетено Прочетено: 1870 пъти | КоменариКоментари: 0



Как елхата смени хвойната за Коледа?

Обикновено се смята, че Рождественското дърво води началото си едва ли не от дълбока древност. Но елхите са започнали да ги използват за Коледа едва преди 150-200 години. Преди това на Рождество са използвали един вид храст: хвойната. Тя в Централна Германия се е наричала още жеравово дърво и притежава прекрасни плодчета.

Защо хвойната е била предпочетена пред всички други растения?

Когато през зимата има хвойна и птиците долита за нейните плодове, тогава, благодарение на хвойната Земята отново оживява. За древните хора тя е била символ на оживяването на Земята благодарение на Христос, символ на моралното оживяване.  Тя е  била възприемана като образ на оживяването на Земята чрез Христос в морален смисъл.

Хвойната е била за хората Коледно дърво, дърво на Христа, което те донасяли в своите домове.

Видове хвойна:

1. Казашка хвойна (Juniperus sabina)

Автори като Плиний, Диоскорид, Св. Хилдегард  посочват, че в миналото тя е имала много по-широка употреба, отколкото в наши дни. Дрогата от казашка хвойна е била използвана да ограничи гнойни натрупвания, почиства и спира разрастването на язви, чрез опушване стимулира изхвърлянето на мъртвия плод от утробата на майката. Смесена с мед се маже срещу болестта червен вятър( еризипел - остро инфекциозно заболяване с характерно възпаление на кожата) и циреи, а с вино се пие при жълтеница.

Листенцата и плодчетата в народната медицина на Монголия преди се прилагали при болести на черния дроб, далака, бъбреците и пикочния мехур. Тя се считала за особено ефикасно средство в терапията на болестти в областта на кръста, задържането на урина и болезнено уриниране.

Листата и връхчетата на клонките съдържат етерично масло, богато на сабинен, сабинол, туйон, горчиви и дъбилни вещества.

Във вид на прах, запарка и мехлеми се употребява предимно външно – за лечение на брадавици, язви и псориазис. За тази цел се ползвал и прясно изтискан сок – силно дразнещият ефект предизвиква крайно изостряне на заболяването и така ускорява естественото оздравяване.

Рецепта 1

Като средство, което стимулира идването на месечния цикъл 5-8 дни преди очаквания термин може да се ползва следната билкова комбинация: Смесват се наситнени равни части стръкове от бял равнец, връхчета от казашка хвойна и цветчета от невен. 1 ч.л.  или 1 суп.л. смес се залива с 1 ч.ч. вряща вода. Дневно се приема от 1 до 3 чаши запарка.

2. Обикновена хвойна (Juniperus communis)

Германските народи издигнали този храст в култ.

Свещеник Кнайп наред с другите свойства на хвойната, подчертава дезинфектиращите свойства на плодчетата: чрез опушване на помещения, в които се лекуват инфекциозно болни ( напр. от скарлатина, едра шарка, тиф, холера) , а за предпазване на обслужващия персонал препоръчва да дъвчат непрекъснато хвойново плодче( 6-10 дневно)- осигуряват добър вкус и дъх в устата, подобряват  храносмилането, изгарят миазмите и вредните изпарения.

Рецепта 2

Терапевтичен курс при слаб стомах,(подут, при газове) а руснаците го препоръчват и за подобряване  състава на кръвта: Първия ден се започва с 4 плодчета, вторият- с 5, третия ден-6, четвъртия – 7 и стигате до 12 –ия ден- 15 плодчета. А после започвате да намалявате по 1, като стигнете до 5  плодчета дневно.

Плодчетата от хвойна са подходящи и за супи, за кисело зеле ( 20 гр. сушени плодчета се счукват в хаванче, варят се в 1 л вода и при осоляването на зелето се добавя и изстудената отвара ( 500 мл на 10 кг).

Любопитното е, че в Прибалтика от тесни хвойнови дъсчици правят малки бъчвички, качета, в които саламурените краставички добиват особен вкус и аромат. В съдове от хвойна млякото не вкисва дълго време, а каймакът се съхранява свеж.

 3. Вирджинска хвойна (Juniperus virginiana)

30-метровото дърво е пренесено в Европа от Северна Америка и намира приложение във фармацият. Интересен е фактът, че произведените от нея шкафове и сандъци никога не завъждат молци.

4. Червена хвойна (Juniperus oxycedrus)

Чрез суха дестилация от дървесината и клоните й се добива катран, включва се в състава на лечебни шампоани при пърхот и себорея.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email