Кога е полезен сладкият и кога киселият нар?


| Прочетено Прочетено: 3943 пъти | КоменариКоментари: 0



Кога е полезен сладкият и кога киселият нар?

Една от най-здравословните комбинации е нар и смокиня

Лечителите през вековете различавали 3 вида нар (Punica granatum): сладък, кисел и комбинация от двете – кисело- сладък. Често препоръчвали и сгъстеният му сок, като ги предписали при различни болежки.

За лечебни цели още в древността използвали корите на клоните на нара, особено при тения. А от корите на плодовете  са лекували дизентерия, диарии, гастрити. Но някои от съставките в корите от корените и клончетата са токсични и трябва да се вземат само след консултация с опитен билкар.

В медицината нарът се употребява от стари времена . Хипократ назначавал сок от плодовете срещу стомашни болки, а корените – срещу дизентерия и за лекуване на рани. Авицена сочи над 100 начина за приложение на дрогите от нарово дърво. През 15-и век арменският лекар Амасиаци използвалсвареният сок от кисел нар, смесен с мед при злокачествени язви, който „разяжда раковите образувания”. Само сок  препоръчвал при възпаления на клепачите, оригване, гадене. Запарка от нар и плодовите кори на смокинята назначавал при панарициум ( гнойно врастване на ноктите в тъканта), треска и херния.

За най-полезен се смята сладкият нар- ефикасен е при сърцебиене и гърлобол. Препаратите от цветчетата му( вкл. и сушени) повлияват на разклатени зъби, срещу храчене и коремни болки, при оформяне на ръбове при язви и пр.

Нарът допринася за укрепване на черния дроб, при заболявания на далака, срещу сърцебиене, болки в гърдите, кашлици, за напълняване и подобряване цвета на лицето.

Народната фитотерапия препоръчва комбинацията от смачкани плодове заедно с кората срещу простудни заболявания, колит, треска. Арабите го ползвали срещу главоболие, при стомашно-чревни разстройства и стенокардия.

В тибетската медицина сокът от сладък нар се употребява при гастрити, камъни в бъбреците, а от киселия –срещу диабет, сгъстен сок- при скорбут, сваляне на висока температура и дори за утоляване на жаждата.

Индийците го препоръчвали за подмладяване, а също и при тения. А за китайците отварата от плодовите кори било укрепващо и противовъзпалително средство, което също стимулира и обмяната на веществата, обяснява Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Сокът от нар е полезен с общоукрепващото си въздействие, свързано с влиянието му върху усвояването на храната. Препоръчва се собено при заболявания на панкреаса, при малокръвие и за прочистване на кръвта.  Може да се пие по ½-1 чашка 3 пъти дневно, 30-40 мин. преди хранене като се спазва съответната диета. Лечебният цикъл трае от 2 до 4 месеца като се повтаря след пауза от 1 месец. Сокът има затягащ ефект именно заради стипчивостта си и в някои случаи може да причини запек. Пие се също при стомашно-чревни разстройства, при инфекциозни заболявания и прекарани операции.

При  хипертония редовното пиене на сок от нар улеснява постепенното, но сигурно понижаване на високото кръвно.

Съвременната наука потвърди спазмолитичния и противовъзпалителен ефект на екстрактите от нар. Запарката подтиска грам положителните бактерии, а полифенолите от плодовата кора  спират размножението на дизентерийните пръчици.

В американската фитотерапия нарът се използва ( заради 30% съдържание на танини) стрит на прах при диарии, потене,  като отвара при гърлобол, треска, ангина, стоматит ,както и  за промивки при бяло течение.

Нарът има и противоглистно приложение като се ползва кората от корените му, които били пренебрегвани в Европа докъм 1804 г.

Нарът  се счита за един от най-старите дървесни видове- появява се преди 50-70 млн. години в централна Предна Азия. В Израел е познат отпреди 5 хил. години. В древен Рим го наричали „пуническа ябълка”, а в Елада - „ гранат”.  Днес в диво състояние се среща все още в Индия, Китай, Северна Африка, Задкавказието, Средна Азия и др.

Препаратите от нар трябва да се използват внимателно от пациенти, страдащи от гастрит с повишена киселинност на стомашния сок и язва, тъй като при превишаване на дозата са възможни стомашни дразнения, нарушения на зрението, както и токсични прояви, съветват опитните билкари.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email