На училище трябва да ходи целият човек, не само главата му


| Прочетено Прочетено: 1610 пъти | КоменариКоментари: 0



На училище трябва да ходи целият човек, не само главата му

Още за принципите на валдорфското обучение у нас и за изкривяванията в образователния модел разговаряме с  експертката Величка Йорданова

Визитка:
Величка Йорданова преводач и преподавател по немски език . В нейн превод са книгите „Валдорфската  пе дагогика“ на Йоханес Кирш и „Педагогическото изкуство, „. Методика и дидактика” на Рудолф Щайнер. От 2002 г. е съосновател на първото валдорфско сдружение в България. Основен организатор е на първото професио нално обучение за валдорфски педагози в България през 2004-2007 г., както и на последвалите над 20 други семи нари и ателиета по валдорфска педагогика. Представля ва сдружение „Приятели на валдорфската педагогика” и България пред международното валдорфско движение.

- Г-жа Йорданова, през 2007 г. у нас бе създадена първата частна валдорфска детска градина. И все пак, какво не знаем за този вид образование в България?
- Това е свободно образование, което създава предпоставките за нов социален модел в обществения живот.  Валфдорфската педагогика е не само здравословна, но и лечебна. При нея се прилага холистичният подход. На училище ходи целият човек, не само главата му. Децата учат с радост, правейки и преживявайки нещата, а не само възпроизвеждайки  абстрактно интелектуално знание. Всичко, което се учи или прави,  представлява някаква смислена дейност,  свързана с реалния живот. Напр. в детската градина децата сами си приготвят хлебчетата, които после изяждат; в училище се упражняват всички видове художествени и приложни занаяти. Изкуството присъства във всеки предмет, затова тази педагогика се нарича още „изкуство да се възпитава”. Работи се с естествени материали, атмосферата е спокойна, обстановката – уютна, няма стрес, развиват се фантазията и креативността на децата. Така за тях светът става добър, красив и истинен.  Могат да се изброят, разбира се, още много предимства.

- Само в София ли се предлага този тип обучение? Къде още у нас има работещи валдорфски градини?

- Валдорфски инициативи има вече не само в София, но в Стара Загора  и Варна. В Пловдив, В. Търново, Казънлък и на много други места също има  хора, които използват в работата си методи на валдорфската педагогика. Но тя е целебна и „работи”, когато се прилага като цялостна система, а не като атрактивен елемен от традиционната, или когато се прави сбор от няколко модерни в момента други системи на обучение. Някои хора виждат в нея и възможност за лично обагодетелстване, но при такива мотиви инициативите обикновено не успяват.

- Кои са най-честите въпроси към вас?

- Един от най-често задаваните въпроси е: „Какво става, ако детето трябва да отиде в традиционно училище, след като е било в „приказната” среда на валдорф?”  Адаптацията  протича, разбира се, различно. Но като цяло при възпитание и обучение във валдорфска среда децата стават много гъвкави, приспособими, развиват самочувствие, сигурност, компетентности за спокойно социално общуване. И това им дава една стабилна основа за справяне с трудностите и изпитанията в живота.

- Може ли дете, което не е било във валдорфската градина направо да се запише във валдорфското училище „Проф. Николай Райнов“-София ? Или дете, което е било 1 или 2-ри клас в традиционното училище да се прехвърли при вас?
- Постъпването във валдорфска градина или училище може да стане на всеки етап, независимо къде е било детето преди това. При всички случаи обаче се провежда т.н. приемен разговор, за да се прецени индивидуално кое е най-добро за детето.

- Как оценявате днешните първолачета?
- Повечето днешни първолачета обикновено са вече вкарани или бързо биват вкарвани „в калъпа”. Идват в училище не само с големи, тежки раници, но и преждевременно обеменени от абстрактни знания, и за много от тях ученето  от самото начало става скучно или непосилно. Тогава напр. много деца се правят на болни, за да не ходят на училище, а за жалост, много от тях се и разболяват наистина.

- Какво бихте казала на родители, които бързат да  запишат детето си още на 6- години на училище?

- Да не бързат. За децата играта е толкова важна, колкото и работата за възрастните. Ранното интелектуално натоварване преди смяната на зъбите ( един от признаците за училищна зрялост) е много вредно и често е причина за редица заболявания на човека в по-късна възраст.

- Как да съхраним любознателността и интереса на децата към училище (и знанието) до края на живота им? Обяснете  разликите в обучението,  тъй като много родители се притесняват от факта, че при вас не се пишат оценки, няма и учебници?
- За изчерпателен отговор трябва да разгледаме цялата методика и дидактика на валдорф.
(http://zlatno-zrantse.bg/valdorfska-pedagogika/press)
Казано накратко: Чрез едно ново познание за човека, чрез правилно възпитание и обучение, съответстващи на етапа на развитие на детето.  Много важно е какви са възрастните, които обгрижват, учат и общуват с детето. Как може да развие то интерес към света, ако учителят гледа как по-скоро да му свърши часа, а в къщи детето седи основно пред телевизора, компютъра или телефона? Много е важен личният пример на възрастните. Затова основателят на валдорфската педагогика Рудолф Щайнер многократно подчертава, че можем да възпитаваме добре подрастващите, само ако работим над собственото си равитие и се самовъзпитаваме. Важно е също така децата да се включват в смислени социални, а не самоцелни и егоистични дейности, да има преживяване на процеси. Така ще  развиват жив, истински интерес към останалите хора и света през целия си живот.

- Има ли достатъчно валдорфски учители у нас?

- Въпреки многото обучения по валдорфска педагогика, все още няма достатъчно учители, които да искат да прилагат валдорф като цялостна система. Причините за това са много. Една от тях е, че от валдорфския педагог се искат голяма отдаденост и безкористност, много допълнителна работа не само в училище, но и над собственото му развитие.

При много от хората все още липсва истинско разбиране за социалната и духовна значимост на валдорфските инициативи, но се надяваме, че с времето нещата ще се променят, защото  валдорфската педагогика е педагогика на бъдещето.

- Как може да се спре спада на образованието у нас , и това, че то става все по-бездуховно, формално  и чуждо на живота?
- Чрез пробуждане на съзнание у възрастните за необходимостта от собствена промяна, проява на смелост и  активност, лично включване в процесите, отстояване на морални ценности, даване на положителен личен пример, защото образованието е част от цялостния обществен живот. Съществените промени не стават бързо и лесно и всъщност, можем да променяме света, само, ако променяме самите себе си.  В основата на образованието стои  възпитанието и при валдорф става дума  за обучение чрез възпитание. Когато постепенно се формират хора с нов морал и мироглед, ще се промени не само образованието, но и целият социален живот. Там, където семето е засято преди десетилетия, вече се виждат плодовете. Ако тук не подготвим сами почвата, не положим и не обгрижваме първите зрънца, няма как да очакваме добра реколта.

Едно интервю на Светлана ЖЕЛЕВА











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email