Българските деца са пети по затлъстяване в Европа


| Прочетено Прочетено: 1876 пъти | КоменариКоментари: 0



Българските деца са пети по затлъстяване в Европа

България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата, съобщи в Албена доц. Светослав Ханджиев - член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене и председател на БАСОРД. Проучването е направено от специалисти по проблемите на затлъстяването, съобщава „Монитор”.

„Изследвани са деца от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. Пред нашата страна по процент затлъстяване са само Ирландия – 23.1%, Албания – 22%, Грузия – 20%. В България процентът е 19.8 на сто, като според СЗО в следващите 15 години нивата на затлъстяване във всички възрасти ще растат, а експертите прогнозират, че до 2030 г. в България 89% от населението на страната ни ще е с наднормено тегло”, каза доц. Ханджиев. Точно наднорменото тегло води до тежки заболявания като артериална хипертония, диабет и други.

Като превенция специалистите препоръчват правилно хранене и култура на движение. Ако се вземат мерки срещу наднорменото тегло в първите 6 години на детето, то рискът да има здравословни проблеми по нататък е 25 на сто. Ако обаче започне да се обръща внимание на излишните килограми след 18-годишна възраст, рискът от хипертонии и диабет нараства на 75%.

Независимо от възрастта, трябва да се намали консумацията на сол – българинът консумира 3-3,5 пъти повече сол от нужното. При децата до 4-5-годишна възраст трябва да се ограничава сладкото, препоръчва специалистът. Не е необходимо да се подлагаме на диети, а е достатъчно да спазваме традициите на нашата си балканска кухня, според която пиенето на мляко изобщо не е вредно.

Доц. Ханджиев дори препоръчва разтоварващи дни, в които в рамките на 4-5 приема през деня се изпива литър и половина прясно мляко, смесено с 4-5 чаши кафе или черен или зелен чай. Друга препоръка за намаляване на килограмите е седмично да въведем в графика си разтоварващ ден само на кисело мляко. През целия ден в рамките на няколко приема се изяждат 2 кофички кисело мляко с нарязани 2-3 връзки пресен магданоз.

За България има друга стряскаща статистика – проучване от месец май показва, че децата на възраст от 6 до 9 години у нас стоят неподвижно пред компютри и телевизори по 25.7 часа на седмица. В Холандия техните връстници вършат същото едва 14.5 часа седмично.

„За да не се стига до затлъстяване, трябва ежедневно да има движение. За всички възрасти са полезни ходенето пеш, карането на колело, плуването”, препоръча доц. Ханджиев.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email