С кои храни да повлияем на менопаузата?


| Прочетено Прочетено: 1486 пъти | КоменариКоментари: 0



С кои храни да повлияем на менопаузата?

Хормоналният баланс може да се постигне чрез природолечение и чрез хранене, макар  в официалната медицина то да продължава да не се разглежда като решение за заболяванията. А много заболявания са причинени от погрешни мисли, неподходящ начин на живот и лоши хранителни навици.

Защо не се случват нещата веднага?

Няма бързодействащи лечения за постигане на равновесие – като напр. постенето за компенсиране на години нездравословен живот. Можеш да постиш в продължение на 6 месеца и да се чувстваш добре; но в следващия момент добрият ти тонус може да се изпари. Докато постиш, може да си мислиш за предстоящо пиршество. Или пък докато гуляеш, може да си казваш: „Няма проблем, утре ще постя.“ И в двата случая става въпрос за илюзии, за които може да платите скъпо.

Менопаузата не е болестно състояние. Официалната медицина прилага два подхода: жените да вземат естроген или хормон заместител. В някои случаи синтетичните естрогени се отразяват добре на здравето, но  могат да се появят и неприятни странични ефекти.

Както има „добър” и „лош” холестерол, така има „добри” и „лоши” естрогени , пише д-р Шиам Сингха, смятан за енциклопедист в областта на здравето в книгата си „Храненето като лечение”. Лошите естрогени причиняват образуване на тумори и се съдържат във висока концентрация в синтетичните естрогени, използвани в антибебе хапчетата напр. или в медикаментите за  контролиране на менопаузата.

Добрите естрогени, които съдържат във висока степен естриол  ги има в ягодите, соевите зърна, сладките картофи (ямс), малините и патладжаните. Силният антиоксидант генищайн напр. е един от добрите природни естрогени,който се открива в соевите зърна и соевите продукти (тофу).

Вместо да поемате синтетични  хормони, по-добре опитайте с фитоестроген и натурални прогестерони. Черен кохош, ямс, агнус кастус (Аврамово дърво) и кръстоцветните зеленчуци( зеле, карфиол, китайско зеле, броколи, ряпа- корени и листа, репички, кресон, семена от синап) могат да облекчат дискомфорта при менопауза. Яжте повече бяла маруля, тиквени семки и броколи, а също постете и провеждайте регулярно разтоварителни дни ( на плодове или сокове). Това е много важно: хранителният режим и физическите упражнения.

В статията ще разкажем повече и за китайския ямс, който се препоръчвапри всички оплаквания при предменопауза, както и при подуване на гърдите, отоци по тялото и смущения в месечния цикъл. Австрийският учен д-р Рудолф Щайнер в своите лекции говори и за това, че китайският ямс трябва да се засажда целенасочено в Европа заради многото му полезни съставки.Коренът съдържа около 20% нишесте,  75% вода и 0.1% витамин В1, 10-15 мг % витамин С. Именно нишестеният вкус е много полезен за здравето.

Китайският ямс е полезен при предменструален синдром, диария, кашлица,астма, хронични заболявания на бъбреците, диабет, спонтанна еакулация, вагинално течение. Освен това укрепва далака, белите дробове, бъбрцете и затопля тялото.

Малко известен факт е, че консумацията на ямс повишава вероятността на родите близнаци. Растението е богато на хормоноподобни вещества, които отключват други хормони, вкл. FHS ( фоликуло-стимулиращ хормон).  FHS  стимулира яйчниците да отделят повече от една яйцеклетка, което е предпоставка за многоплодна бременност.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email