Бруцелозата може да се обърка с грип. Какви опасности крие заболяването?


| Прочетено Прочетено: 1151 пъти | КоменариКоментари: 0



Бруцелозата може да се обърка с грип. Какви опасности крие заболяването?Заразяването става от инфектирани животни, млякото и месото им. Болният човек не може да предаде заразата на здравите .

Бруцелозата - заболяване, пренасяно на човека от животни, е опасна инфекция, която допреди 10 г. се е смятала за изкоренена у нас. Тогава се заразяват българи, наети да се грижат за стада в Гърция. Периодично възникват и случаи на "внос" от други държави. През 2007 г. е регистриран взрив на бруцелоза в област Хасково, пише 24chasa.bg.

Тази седмица беше потвърдено за болен животновъд от гр. Рила, а първоначалните тестове на поне още 10 души излязоха положителни. Бактерията е доказана и в биологични проби от кози, отглеждани в същия район.

Поставянето на диагнозата на първия разболял се мъж отнела време, защото заболяването е рядко и обикновено не се мисли за него. Освен това протича с оплаквания, които са сходни с тези на редица други заболявания.

Въпреки че бруцелозата има различен ход при отделните хора, симптомите най-често наподобяват пневмония, обикновено има и висока температура, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той съветва да се мисли и за тази диагноза при хора от райони със заразени животни. А при съмнение да се правят изследвания в специлизираната лаборатория на НЦЗПБ. Там са установили точния вид на бактерията, която се разпространи в Рила - бруцела мелитензис.

Бруцелозата се причинява от бактерия, която има няколко разновидности. Инфектирането става при пряк контакт с болни животни или от млякото и месото на домашни животни - овце, кози, едър рогат добитък, свине.

Много заразни са раждащите или абортиращи животни, защото в плацентата и околоплодните води бактерията се концентрира в огромни количества.

Бактериите са много устойчиви във външна среда. До заболяване може да доведе и вдишване на прах, в който има бруцели, или при работа с почва, кожа и вълна.

Най-често боледуват фермери, животновъди, месари. Извън тези професии в риск са хора, които консумират заразено сурово мляко или произведени от него прясно сирене, сладолед и дори масло. Инфекцията може да се предаде и чрез месо от болни животни, което при готвенето не е минало през висока температура.

Бруцелозата е известна и като Малтийска треска.

Не е възможно инфекцията да се предаде от болен на здрав човек, категорични са лекарите.

Освен високата температура като при грип характерен симптом на бруцелозата е и изпотяването, особено нощем, загубата на апетит, главоболието, болките в ставите, увеличаването на черния дроб и слезката. Заболяването може да засегне всеки орган. Има склонност да хронифицира и рецидивира след излекуването, обясни проф. Майда Тихолова - ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в МУ - София, национален консултант по инфекциозни болести на МЗ и началник на клиника в Инфекциозна болница, София.

В около 1/3 от пациентите заболяването може да хронифицира с последващо развитие на трайни увреждания. Лечението при навременно поставена диагноза е ефективно, но продължава поне 3-4 седмици, а при хроничните форми - с месеци.

При 10-15% от пациентите се наблюдават рецидиви, защото бруцелите трудно се изчистват напълно от организма. В някои случаи се наблюдават белодробни усложнения като бронхити, пневмонии и др. При хронифициране се засяга основно опорно-двигателният апарат - най-често тазобедрените и гръбначни стави. Инфекцията може да "удари" и уро-гениталния тракт с нефрити, пиелонефрити и др. или да доведе до сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни проблеми. Усложненията се появявят след острия стадий на бруцелозата или в рамките на 1-2 г. след това, уточни проф. Тихолова. Като обща мярка за намаляване на риска от бруцелоза тя призовава да не се консумират храни от непроверени източници.

Източник: Petel.bg











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email