Защо наричат синята жлъчка слънчева булка?


| Прочетено Прочетено: 3438 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо наричат синята жлъчка слънчева булка? Растението цикория, познато повече като синя жлъчка и известно и под името „слънчева булка”.

Синята жлъчка (Cichorium Intybus) е позната навсякъде по света, си с изключение на антрактическите пояси.

Растението у нас още носи различни имена - бърдовка, водопийка, гвачка, гола мома, дъвка, жаловика, жилаво цвете, дива радика, млечка, метлянка, модрика, недопийка, свинок, зидибази, хиндипа, цикория.

Цъфти юли-август. В народната медицина се употребяват цъфтящите надземни части и корените. Те съдържат инулин, фруктоза, левулоза, пентозани, дъбилни вещества, и малки количества етерично масло. В млечния сок на растението се съдържа гликозидът цикорин, а семената съдържат протокатехинов алдехид.

От корените на растението се приготвя заместител на кафе, известното навреме кафе „Инка”.

Билката ускорява обмяната на веществата, засилва чревната проходимост, действа апетитовъзбуждащо, пикочогонно, усилва сърдечната дейност.

Използва се вътрешно при заболявания на черния дроб и жлъчката, жълтеница, увеличен далак, камъни в жлъчката, стомашна язва, гастрит,затруднено уриниране, кръв в урината, неразположение на панкреаса, ранен стадий на левкемия, миоми, за прочистване на кръвта, обяснява известният билкар Васил Канисков.

Под формата на компреси се прилага при отоци, ударено, рани, кожни обриви, циреи.

Рецепта 1
3 суп. л. от стръковете се заливат с 650 мл. вряла вода и  се оставя да изстине. Пие се 2-3 пъти дневно преди храна. Може да се направи и спиртна тинктура: 4 части дрога : 10 части спирт( ракия). Кисне 15-20 дни. Приема се по 15-20 капки в малко вода, преди хранене.

Корени от цикория  подпомагат храносмилането чрез горчивите вещества, които се съдържат в тях. В листата й се съдържат флавоноиди, в корените – въглехидрати и дъбилни вещества ( танини). Още от древността са използвали билката ( прясна или изсушена дрога) за възбуждане и подсилване, пояснява и австрийският билкар свещеник Бенедикт на своя блог http://blog.kraeuterpfarrer.at/.

В хода на нашите задължения, дните сякаш изсмукват силите ни. Тогава се прокрадва и чувствотс, че ни липсва положителна нагласа за бъдещето.  Цикорията е едно от растенията, което може да ни помогне да се заредим отново с енергия и с повече оптимизъм. В природата може да се открие лесно, тя спада към билките, които хората буквално настъпват, когато ходят по поляните, редом с тревата и живовляка.

Рецепта 2: Тонизиращ чай от цикория
Направете смес от изсушени цветчета, листенца и корени от синя жлъчка. Вземате от нея 1- 1.5 (пълна) чаена лъжичка и слагате в 250 мл. студена вода. Слагате да я да кипне и да ври 2 мин. Прецеждате и пиете по 3 ч. ч. дневно.

Помага при депресия и когато се чувствате едва ли не „изцедени”.

Този чай може да се прилага и за очни бани при конюктивит.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email