Кои билки помагат при изгаряния? (10 избрани рецепти)


| Прочетено Прочетено: 3946 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои билки помагат при изгаряния? (10 избрани рецепти)Изгарянията на кожата са много болезнени, независимо дали са  се случили поради невнимание, когато правим зимнина или заради слънчев загар. „Здравница” подбра няколко ефикасни рецепти, за да успокоим  болката, да подпомогнем оздравяването  и да заличим белезите през всеки сезон.

Рецепта 1
За лекуване на локални кожни увреждания като изгаряния и язви във Франция се приготвя народен мехлем, познат в Европа под името ” помада от тополови пъпки” .  Смесват се 100 гр. наситнени листни пъпки от черна топола, стръкове беладона, черен блян и черно кучешко грозде. Сместа се залива с 400 мл. спирт, кисне 25 ч., добавя се 4 кг. мас и се държи на слаб огън в продължение на 3 часа. После се прибавят 800 гр. счукани тополови пъпки и всичко се притопля още 10 ч., след което се прецежда, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

Рецепта 2
Отвара от плодчетата на черна боровинка ( 100 гр. на 500 мл вода) ври, докато остане 250-300 мл. течност. Компресите се сменят на всеки 4-5 часа. Рецептата се прилага още и за екземи, гнилостни язви и други кожни заболявания.

Рецепта 3
Дюлеви семена се слагат в преварена вода в съотношение 50: 1 и съда се тръска в продължение на 5 мин. Прецежда се през марля и с получения слузест извлек се мажат засегнатите от изгаряния места 1-2 пъти дневно. Процедурата се повтаря 3-4 пъти поред с интервали от 5-10- минути.

Рецепта 4
Отвара от липа (4 суп.л. наситнени цветчета) се заливат с 500 мл. вода, ври на слаб огън 10 мин. Правят се компреси при изгаряния, язви и главоболие.

Рецепта 5
Запарени свежи листа от бяла бреза могат да се ползват външно под формата на компреси при изгаряния, ставни болки и рани от залежаване.

Рецепта 6
С масло от облепиха се лекуват изгаряния, но и кожни болести (акне, невродермит, хронични дерматози), помага при диабет, анемия, назначава се също при заболявания на хранопровода,стомаха, носоглътката, при остър и хроничен фарингит (ларингит, тонзилит), а също и при гинекологични оплаквания (вагинит, възпаления и ерозия на маточната шийка), като се пие и вътрешно. Курсът на лечение при вътрешен прием ( по 1 ч.л 2-3 пъти дневно) продължава 3-4 седмици, прекъсва за 30 дни и пак се повтаря( ако е необходимо).

Рецепта 7
Измиват се с преварена вода прясно откъснати зрели бобчета от японска акация (софора), нарязват се на ситно, слагат се в стъклен буркан и се заливат с 56% спирт в съотношение 1:1( сушени 1:2). Сместа кисне 10 дни, като често се разбърква. Стиска се, оставя се да се утаи и се прецежда през памук. Освен при изгаряния,тинктурата помага и при измръзвания и гнойни възпалителни процеси( рани, трофични язви).

Рецепта 8
Прави се мехлем от 1 част екстракт от трепетлика и 8 части свинска мас. Подходящ при изгаряния, незарастващи рани, язви и ставни болки.

Рецепта 9
1ч.ч китайски чай се залива с 250 мл. вряща вода. Кисне 30-40 мин. и се прецежда. Използва се при слънчеви изгаряния, като процедурите се правят 2-3 пъти дневно в продължение на 20-30 мин., с което се премахват болките и чувството за парене.

Рецепта 10
При слънчеви изгаряния по кожата се взема вана, като към водата се добавя 1 ч.ч. ябълков оцет.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email