Медицинските ползи на лукумата


| Прочетено Прочетено: 5667 пъти | КоменариКоментари: 0



Медицинските ползи на лукуматаНапоследък диетолози и кулинарни специалисти говорят за плодовете на лукумата (ударението е на първото „у”).

Лукумата (Pouteria lucuma) е плодът на субтропично дърво, което вирее в Перу, Чили и Еквадор. Дърветата издържат на суша и предпочитат хладното време. Известни са като „златото на инките” още от древността, а плодът е жълтеникаво-зелен, с форма на яйце, с леко суха жълто-оранжева месеста част. Вкусът се описва като кленов или карамелен, дори може би леко подобен на тиква.

Лукумата снабдява с 14 есенциални микроелементи, като съдържа също значителни количества  натрий, калий, калций, фосфор и магнезий. Тя съдържа 329 калории на 100 гр., богата е още на  въглехидрати, фибри, протеини. Високото  й съдържание на калций поддържат силни костите и зъбите, както и фосфорът е важен както за костите, така и за производството на протеини, за храносмилането и за подържането на хормоналния баланс.Нутриционистите са изчислили, че напр. 1 суп.л. лукума на прах доставя на тялото препоръчания дневен прием на желязо, което стимулира имунната система и увеличава физическата издръжливост.

Медицинските ползи на лукумата са известни от векове, посочва още специализираният сайт www.livestrong.com.

Учени от университета в Ню Джърси, САЩ са провели проучване, което оценило  противовъзпалителния ефект от екстракта от лукума за зарастването( затварянето) на раните и стареенето( регенерацията) на кожата. Резултатите дори вдъхновили университета да кандидаства за патент на екстрактите от лукума и особено на маслото.

Пулпата на плода лукума се суши, за да се произведе лукума на прах. Много популярно е също е брашното от лукума, което преди всичко се използва като подправка.

Изсушени, плодовете на лукумата се използват за направата на лукума на прах, която може да се добави към различни храни и напитки. Тя задоволява нуждата от сладко, безглутенова е, съдържа антиоксиданти, влакна, въглехидрати, витамини и минерали, необходими за организма, а също е полезна за имунната система.

Лукумата на прах се отличава със  сладък и ароматен вкус, което я прави предпочитан естествен подсладител в кулинарията ( за десерти), без да повишава нивата на кръвната захар. За разлика от повечето изкуствени подсладители, тя се сочи за здравословна алтернатива на захарта. Може да се използва от диабетици и хора с други здравословни проблеми.

На прах тя може да се добавя към всяка храна, напитка, смути ( шейкове), йогурт, дори пудинги, пасти, пайове и при печенето на други сладкиши и десерти. Тя се използва дори за направата на хранителни добавки и функционални напитки, защото помага да се комбинират и емулгират  мазнини и масла със захари и полизахариди.

Лукумата е също здравословна храна за бебета, посочва още изданието.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email