Езикът показва от какво сме болни


| Прочетено Прочетено: 9197 пъти | КоменариКоментари: 0



Езикът показва от какво сме болниКажете „А-а-а”. Добрият лекар се интересува винаги и от обложеността на езика, защото то е като „надникване” в тялото на пациента. Този мускул тежи около 2 кг, с чиято помощ гълтаме храна и прегръщаме слюнката. Познаването на видовете налепи по него лесно може да ориентира лекаря за какво заболяване става дума.

Здравият език има тънко бяло покритие. Ако то е по-силно изразено или е оцветено в друг цвят, стои като „изгорял” или има болка при гълтане, то почти е сигурно, че е налице болест у човека.

Език с бял налеп
Плътно белия налеп означава, че имате проблеми със стомашно-чревния тракт. Можете да имате само стомашен, и само чревен проблем. Обърнете внимание дали налепът е само отдясно, или само отляво, което може да е индикация да се види за смущения и в работата на панкреаса.

Език с жълт налеп
Ако езикът е обложен в жълто, то причината за това може да е гъбична инфекция в устата. Ако цветът на налепа е много силно изразено жълто, то причината за това може да е проблем в работата на черния дроб или на жлъчката.      

Червен език
Той е познат още като „малинено” червен език и тогава става дума за скарлатина. Придружен с други симптоми като главоболие, болки в стомаха или в областта на ребрата, то може да е индикация за нарушения в стомашно-чревната система.

Пустули по езика

Пустулите представляват лезии, пълни с гной. Причината за появята им не е изяснена. Тя може да е свързана с грешки в храненето, както и заради болен зъб, от който тръгва възпалението. Никога не се опитвайте да ги пукате!

Напукан/ набразден език
Дълбоките набраздявания по езика могат да бъдат наследствени. Иначе могат да са симптом на автоимунно заболяване. Език, подобен на „географска карта” може да е резултат и от нощно скърцане със зъби.

Кафяво/ черно оцветяване
Този вид налепи са резултат от употребата на някои видове лекарства, напр. антибиотици, бактериална инфекция, лъчетерапия. Папилите може да са оцветени в черно и заради започващо заболяване.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email