Уникална операция в Пловдив! Лекари отстраниха карцином през разрез от 3 см.


| Прочетено Прочетено: 3111 пъти | КоменариКоментари: 0



Уникална операция в Пловдив! Лекари отстраниха карцином през разрез от 3 см.Прилагайки свой уникален метод, интервенцията демонстрира испанският гръден хирург д-р Диего Гонзалес Ривас

За първи път в България в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе демонстрирана миниинвазивна операция за отстраняване на карцином на белия дроб през един разрез с размер 3 см. Уникалната интервенция, т.нар. унипортална видео-асистирана торакоскопска лобектомия, бе извършена днес в Интегралния център на лечебното заведение от създателя на методиката д-р Диего Гонзалес Ривас от Университетската болница „Хуан Каналехо” в Ла Коруня, Испания.

Интервенцията бе приложена при 62-годишен мъж, на когото в рамките на 2-часова лапароскопска операция бе отстранена една трета от долния лоб на десния бял дроб, къде се е намирал тумор с размер 5 см. В момента пациентът е в Клиниката по гръдно-коремна хирургия, а не в КАИЛ, където би трябвало да бъде настанен, ако операцията бе извършена по познатия до момента метод – през три отвора, обясни д-р Ривас.

Тъй като в този случай няма метастази и не предстоят други терапии, се очаква мъжът да бъде изписан до 2-3 дни. Утре му предстои снимка на белия дроб, а вдругиден ще бъде махнат поставения днес гръден дрен. В рамките на десетина дни оперираният ще се възстанови и ще може да се върне към обичайните си задължения, разказа д-р Александър Янкулов от Клиниката по гръдно-коремна хирургия. Той посочи, че при отворените операции, каквито често се правят в България, пациентът бива изписван между 7 и 10 дни след операцията, а възстановяването е едва след 1 месец.

Той потвърди, че методиката на д-р Ривас е изключително щадяща, защото пациентът няма постоперативна болка, липсват и страничните ефекти на една отворена операция, направена през по-голям разрез. По този начин не се нарушава имунитетът и доста по-рано след операцията може да започне химиотерапия или лъчетерапия в зависимост от стадия на заболяването при различните пациенти. Всеки един допълнителен разрез води до увеличаване на болката и на хирургичната травма. С метода на испанския гръден хирург се избягва и анестетичната травма, тъй като пациентът не се интубира с ендотрахеална тръба, уточни д-р Янкулов.

Това е абсолютно радикална методика по отношение на карцинома на белия дроб. Оперирал съм над 1000 пациенти, при някои е отстранен целият бял дроб, а при други – само част от него, обясни д-р Ривас. Той е създал метода през юни 2010 г., но от оттогава досега не е спирал да го е усъвършенства. Първонално е започнал операции по стандартния начин – с три малки отвори, после е намалил броя им до 2 и в момента мининвазивната интервенция се извършва само през един 3-4-сантиметров разрез. Методът е насочен основно към лечение на карциноми и всякаква патология в областта на белия дроб, вкл. и на медиастинума – пространството между двата бели дроба. Колкото по-рано бъде открит туморът, толкова техниката е по-малко инвазивна спрямо имунната система, обясни д-р Ривас.

Стойността на операцията извън България варира в зависимост от използвания инструментариум, цялостното техническо оборудване на лечебното заведение и уменията на хирурга. Настоящата операция бе извършена в перфектна операционна зала, коментира д-р Ривас. Цената само на използваните индивидуални анатомични съшиватели е 2500 лева – с тези инструменти се извършва зашиването на малкия разрез, коментира д-р Александър Янкулов и уточни, че този разход не се реимбурсира от НЗОК.

Началният час на операцията бе 8:30 ч. сутринта днес и тя бе предавана наживо посредством видеовръзкана в X-а аудитория на Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, където имаха възможност да я наблюдават лекари и студенти. По-късно в същата зала д-р Диего Гонзалес Ривас изнесе публична лекция, посветена на създадения от него метод: „Еволюция на миниинвазивната гръдна хирургия: от три към еднопортална техника, маншетни резекции и интервенции при неинтубирани пациенти”.

Организатори на демонстративната операция бяха Клиниката по гръдно-коремна хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ и Катедрата по специална хирургия към Медицински университет – Пловдив. Д-р Ривас практикува в Центъра по гръдна хирургия на Университетската болница „Хуан Каналехо” в Ла Коруня, Испания (Servicio de Cirugía Torácica, Hospital Universitario Juan Kanalejo, A Coruña, España).

Операцията бе извършена в Интегралния център, част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ „Свети Георги”. Той е оборудван с иновативна апаратура и към настоящия момент няма друго лечебно заведение в страната, което да разполага с подобна инсталирана и работеща система. Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email