Трябва ли грипните ваксини да са безплатни и задължителни?


| Прочетено Прочетено: 2075 пъти | КоменариКоментари: 0



Трябва ли грипните ваксини да са безплатни и задължителни?Грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. За това ще настоява Националната пациентска организация (НПО) пред бъдещия здравен министър, съобщи за в. „Монитор” нейният председател д-р Станимир Хасърджиев.

Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчерта д-р Хасърджиев. В посочените проектопланове са разписани мерки как чрез имунизации, безплатни профилактични прегледи и проследяване на заболелите тези диагнози могат да бъдат намалени в нашата страна по образец на някои европейски държави.

Имунизациите и профилактиката не само ще осигурят здраве и добро качество на живот на хората у нас, но и ще спестят милиони левове на здравната система за лечението на болни, посочи д-р Станимир Хасърджиев. Близо 3 млн. българи пипват вируса на грипа всяка зима, но едва 2% от нашенците си слагат ваксини. За разлика от нас в Холандия срещу щамовете се боцкат 70% от населението. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. Всеки сезон най-много на континента са грипавите българи и румънци, които като нас не си падат по ваксините.

Затова Българският лекарски съюз и Националният център по заразни и паразитни болести започнаха от вчера информационна кампания сред лекарите и медсестрите за превенция на грипа. Основната част в нея е медиците да бъдат убедени да се ваксинират, като така дадат личен пример и на пациентите си, каза зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email