Защо аргана е златното масло?


| Прочетено Прочетено: 2734 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо аргана е златното масло?Арганово масло  се добива от плодовете на аргановото дърво (Аrgania spinosa) и намира приложение в кулинарията и козметиката. То се отличава със своя златист цвят и интензивна, наситена миризма.

Ръчното пресоване става бързо, като целият процес отнема 24 часа.

Аргановото масло има средно сходство с класическите олиа и масла, които познаваме – слънчогледово, маслиново и от рапица, но най-близко по състав е до фъстъченото. Съдържа 20 % наситени и 80% - ненаситени масни киселини. Един от най-големите износители  на аргоново масло е Мароко.

Все повече производители на козметика развиват  продукти, които съдържат арганово масло. То има противовъзпалително и антибактериално действие, което ускорява зарастването на рани, посочват специалисти.

Аргановото масло се прилага още при невродермит, псориазис и екземи. Заради високото съдържание на ненаситени масни киселини,  витамин С и антиоксиданти то е особено подходящо за поддръжка на косата и кожата.

В кулинарията се използва за дипове (от англ.- dip, което означава „потапям“,  сос, с който храната се овкусява) – за хляб, кус кус и салати заради полезното му действие при сърдечно-съдови болести и затлъстяване. Проучване сочи, че доброволци, чиято храна била овкусявана с него редовно, имали по-нисък т.нар лош холестерол и триглицериди в кръвта, сравнено с начин на хранене, при коxто преобладават животински мазнини.

В козметиката аргановото масло действа овлажняващо, прилага се при младежко акне, а също и при петна по кожата и косата.

Аргановото масло намира приложение в медицината при изгаряния и срещу ревматизъм. Външно то се нанася върху косата като брилянтин и подхранва суха и набръчкана кожа.

Напоследък става все по-популярно - в САЩ напр. през 2007 г. само два козметични продукти са го съдържали, сега то присъства в хиляди продукти.

В козметологията някои специалисти препоръчват да се смесва с масло от семена на нар,  като така се подсилват антиоксидативните му свойства. Така полученият серум действа 2:1 – хем за подхранване на коса, хем за кожата.

В България също се предлага чисто арганово масло. Можете да намерите продукта в "Здравница".












Акценти от Здравница



Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Семейно консултиране – метод, все по-често търсен в криза

Всяко семейство, всяка връзка, по своята същност са едно малко и уникално общество и като всяко общество; има своите периоди на трудности, проблеми и кризи....още

Как да установите дали страдате от бърнаут?

Как да установите дали страдате от бърнаут?

В работата, във взаимоотношенията, в любовта, раздаващите ресурсите и енергията си навред, хора са изложени на висок риск от емоционално, психическо, а при неглижиране на симптомите - и физическо "прегаряне"....още

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката?...още

Седемте чакри: Седем точки на силата

Седемте чакри: Седем точки на силата

Според йога освен материалните органи на нервната система, съществува и енергийна система. Тя е аналогична по своята система и по функциите си на нервната....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email