Малината - една пренебрегната билка


| Прочетено Прочетено: 4480 пъти | КоменариКоментари: 0



Малината - една пренебрегната билкаВ разгара на малиновия сезон , да поговорим за лечебното действие на многогодишното растение. Малината често се пренебрегва от хората, смята австрийският билкар-свещеник Бенедикт.

В природолечението, от поколения наред се използват зелените части на растението. През летните месеци може да се изсушат филизчетата на малината и нежните й листенца. Може да се направи чай от листата й, който има широк спектър на действие. Той помага при оплаквания на стомашно-чревния тракт, а също и при стомашни болки.Чаят се пие като напитка през целия ден, като се прави от пресни или изсушени листенца от малина, изсушени на сянка.

Чаят е много подходящ да се правят промивки на лишеи и язви по кожата, както и при замърсена кожа. Могат да се правят и компреси.

За излекуване на обриви и гнойни увреждания  по кожата е добре да се направи  мехлем: свежи листа от мехлем  от малина се измиват добре и се смилат през месомелачка.Смесват се в съотношение 1: 4 с разтопено краве масло. Ползва се и при конюктивит, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.

При диария и кръвоизлизи се прави отвара от 3 суп. л. сушени листенца с 500 гр. преварена вода, ври на слаб огън 10 мин, кисне 30-45 мин. И се прецежда.Пие се по 1\ 2 чашка 3 пъти дневно  30 мин. преди ядене.

При ангина и гърлобол се препоръчва гаргара с отвара от листа на малина – 2 ч. л от сместа ври в 200 гр. 5 минути и се прецежда.

За жабурене  при възпалени венци -50 гр. малинови листи се слагат да заврят в 1 л. вода, кисне 10 мин. и се прецежда. Подслажда се с мед.

А ето и една комбинация за приготвяне на витаминозен чай: смесват се еднакви количества  плодчета от шипка, листа от малина, касис и червена боровинка. 2 суп.л. от сместта се залива с 1 чаша вряща вода, престоява в плътно затворен съд  докато изстине и се прецежда. Пие се  по 1\2 чаша, подсладена с мед 2 пъти дневно.

За потогонно действие при простуда се препоръчват 2 суп. л.сушени или 100 гр. пресни малини се заливат с 1 чаша вряла вода, кисне 10-15 мин., добавя се 1 суп.л. мед и се пие топъл.

В домашната козметика се употребяват за маски само плодчетата.

Добре  узрели и дори презрели малини  се смачкват с дървена лъжица  и получената каша се нанася върху лицето за 15 мин.Препоръчва се при мазна и пореста кожа. При суха кожа предварително се нанася  мазен крем или растително масло.Има добър, избелващ ефект при гъсти и тъмни лунички.

Съвет на Здравница

прочети още Колко полезни могат да бъдат малините?

разгледай и поръчай над 100 вида билки в Здравословен онлайн магазин "Здравница"












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email