Непоносимост към лактоза - как се доказва?


| Прочетено Прочетено: 11064 пъти | КоменариКоментари: 0



Непоносимост към лактоза - как се доказва?

Медицинският тест служи да покаже как  се разгражда в червата млечната захар (лактоза). А лактозата е дизахарид, т.е. молекула, получена чрез свързване на две прости молекули, наречени монозахариди - глюкоза и галактоза. При това заболяване лактозата не се разгражда и клетките на лигавицата на червата не могат да я прехвърлят в тази й форма във кръвта за усвояване.

Болният не трябва да е ял и пил нищо 8-12 часа преди започване на теста. Взема се капка кръв при убождане на пръста, за  да се измери концентрацията на захар (глюкоза) в кръвта. След това пациентът поглъща воден разтвор на лактоза (обикновено 25 грама), с малко лимонов сок. Ако лактоза се разгражда правилно в червата,  концентрацията на глюкоза в кръвта се увеличава след един час най-много след поглъщане на разтвора. Това се установява като се вземат кръвни тестове през равни интервали от време.

Ако концентрацията на захар в кръвта не е висока, това означава, че организмът не може да я разгради на простите монозахариди - глюкоза и галактоза. Това може да се дължи на липсата на ензима лактаза, който е отговорен за  преработката на лактозата. Този процес е известен като лактозна непоносимост или лактозна нетолерантост.  Храната ферментира и тогава пациентът се оплаква от болки в червата, подуване на корема, повишено отделяне на газове, колики, гадене, а също и диария.

Друг начин е биопсия на лигавицата на тънките черва, а също и да се огледа началото на червата с гастроскопия.

Лактозата се появява много често при малките деца и оплакванията намаляват, когато млякото се взема с друга храна.  В някои случаи може да протече и скрито, безсимптомно.

Пациенти, които са били подложени на голяма операция на стомаха или червата, или имат цьолиакия често страдат от лактозна непоносимост,  ако основното заболяване не се подобри.

Много хора страдат временно от болестта, докато имат диария.  Причината е, че  тогава се уврежда леко лигавицата на тънките черва и се намалява производството на ензима ласказа. При диария или ако наскоро сте имали е добре да се спре или намали консумацията на мляко и млечни продукти, съветват лекарите.

Кои продукти съдържат лактоза?
 - Мляко, масло, маргарин, мляко и млечни продукти, извара, йогурт и сирене;
 - Сухо мляко на прах;
 - Хляб,  хлебни и сладкарски изделия;
 - Шоколад;
 - Преработени меса и колбаси, пастет, а  също и в полуфабрикатите.

Лечението на болестта зависи от тежестта на симптомите. За хората с леки оплаквания е достатъчно да  намалят  количеството на млечни продукти в диетата си. Another one of the cons associated with these free singles services is that you can't really rely on them much to find a compatible match. These services are really only useful for those searching for a casual partner, not partners that they would find serious relationships with. While you will be able to meet lots of people on these free singles chat services, they won't generally be like "real" people. They minnesota transexuals will have similar interests and like each other, but you won't have much of a relationship to speak of until the two of you become serious with one another and decide to Тези с по-тежко протичане трябва да следват стриктна диета без лактоза. Най-добре е да се консултирате с диетолог.

Не е толкова лесно диетата да се „уцели” от раз. Симптомите на лактозната непоносимост  се различават значително по интензитет. Някои пациенти могат да понасят  млякото, добавено  към  кафето, а други получават диария след 1-2 лъжички с мляко. Някои понасят йогурта, но не и други млечни продукти.

Светлана ЖЕЛЕВА











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email