Здравословните свойства на лешниците


| Прочетено Прочетено: 14920 пъти | КоменариКоментари: 0



Здравословните свойства на лешниците

Лешникът е популярно лакомство още от древността. Гърците и римляните са ги яли, заради невероятния им вкус. Още тогава ядката, кората и листата са се използвали за лекуване на различни болести.

За използването на лешниците от хора свидетелстват китайски ръкописи от преди 5000 г. Още тогава китайците са считали тези ядки за ценна земеделска култура. Нашите предци са започнали да хапват лешници още през неолита. В древността хората са вярвали, че тези ядки носят не само здраве, но и предпазват от мълнии, уроки, зли сили, змии и мишки. Останалите ядки като бадеми, орехи и фъстъци също били подобаващо ценени. Дървото е било и символ на брака, изобилното богатство и семейното щастие. Лешникът се е приемал като символ на мир и здраве и източник на богатство и власт.

И днес лешникът се счита за символ на мир и здраве, богатство и власт.

Лешникът е плодът на дървото леска. Ядките са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова, както и основни мастни киселини - линолова киселина, които помагат за понижаването нивата на лошия холестерол и съответно благоприятстват  увеличаването на добрия холестерол.

Изобилстват откъм фибри, витамини, като витамин Е и минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, цинк и селен. Това ги прави изкючително полезни и подсилващи имунната система в сезона на вирусите и настинките. Въздействат благоприятно на липидите в кръвта, като по този начин защитават от сърдечно-съдови болести, инсулт и рак.

Лешникът е изключително богат и на фолиева киселина. В 100 гр. пресни ядки се съдържат 113 мгг от нея. Фолиевата киселина е важен витамин, особено за бременните жени.

Лешниците са полезни най-вече, когато са сурови. Още преди хилядолетия лешникът е използван като лекарство. Освен ядката и кората, и листата на дървото също били използвани срещу различни болести.

Днес се счита, че лешниците помагат за изработването на кръв и подобрява психическото здраве. Те са отличен помощник за хора, които страдат от анемия и за възстановяващи се след прекарани по-тежки заболявания и хирургични операции. Лешниците могат да са лек срещу туберкулоза, при смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция, при захарен диабет. Препоръчват се при бъбречни и жлъчни пясъци и камъни, възпаления на пикочните пътища, защото действат пикочогонно и до известна степен алкализиращо.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Лешник паста, натурална, Здравница, 250 гр.

разгледай и поръчай Здравословни продукти с лешници












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email