Актуална тема! Да се забрани ли маргаринът в България и защо?


| Прочетено Прочетено: 3265 пъти | КоменариКоментари: 0



Актуална тема! Да се забранили маргаринът в България и защо?Маргаринът, палмовото масло и растителната сметана причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, предизвикват исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и редица други заболявания. Това са показали проучвания на специалисти от Държавната агенция за храните и лекарствата (FDA). Експертите обясняват, че хидрогенираните масла, каквито са тези продукти, са вредни за здравето ни. Затова FDA наложи забрана за използването им в САЩ неотдавна, съобщава "Монитор".

Тези масла да бъдат забранени и в България. За това настояват от сдружение "Зелени инициативи", които до дни ще внесат искането си в Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните, съобщиха от неправителствената организация. От там припомниха, че тези вредни трансмазнини са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана, които се използват масово в България за производството на бисквити, вафли и тестени изделия

Зелените активисти излязоха с призив към Агенцията по безопасност на храните и  Министерството на здравеопазването да проведат дебати по този въпрос и за забраната им за употреба в хранителната индустрия. Еколозите припомниха, че България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечносъдови заболявания.

При хидрогенацията естествени растителните масла, каквито са добитите от царевица, рапица и соя, се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява“ с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност.

Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма обясниха от сдружението.

Хидрогенацията при трансмазнините действително отключва редица болестни фактори в човешкия организъм, като се започне от сърдечносъдови и се стигне до по-ранно проявяване на деменцията, наричана още старческо оглупяване. Така коментира проблема за „Монитор” доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и свързаните с него заболявания, той е и член на Европейската академия за хранене.

Доц. Ханджиев обясни, че неотдавна дори Дания – страна с либерален режим по отношение на храните, е ограничила съдържанието на трансмазнините, „обогатени” с водород, да бъде до 1% в продуктите.

Трудно е да се забранят храни, с които човечеството вече е свикнало. Здравните ни власти обаче трябва да ограничат тези вредности до 1 на сто, както е в други страни, каза доц. Светослав Ханджиев и допълни, че сега подобни норми у нас няма.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email