Как с народни методи да се справим с големите горещини?


| Прочетено Прочетено: 4209 пъти | КоменариКоментари: 0



Как с народни методи да се справим с големите горещини?

Лятото идва с горещниците. Случва се всяка година през юли и август. Слънцето и жегата могат да са причина за здравословни проблеми.

Слънчевият и топлинният удар са от най-тежките нарушения, свързани с терморегулацията. Те идват с температура, колапс, понякога конвулсии кома и може да се стигне и до смърт.

Когато температурите навън се повишат екстремно, човек може да получи топлинен удар. Той причинява изтощение, което е с различна тежест. Нарушава се циркулацията на кръвта и може да се стигне до припадък.

Под влияние на високата температура периферните кръвоносни съдове се разширяват, а недостигът на циркулираща кръв понижава кръвното налягане.

Пострадалият е апатичен, но изплашен. Понякога и съзнанието е нарушено, замъглено и човек дори може да изпадне в безсъзнание. Кожата е студена и влажна, дори е възможно да има много обилно изпотяване. Пулсът е слаб и ускорен, но рядко превишава 100 удара в минута. Ако обаче измерим температурата на тялото, тя не е много повишена.

Едни от първите симптоми са слабост, отнесеност, световъртежи, гадене... Зрението е замъглено и може да се получат леки мускулни крампи.

За да не се стигне до подобно състояние в горещините, е разумно да се избягват физически натоварвания - работа в градината, усилени тренировки, игра на тенис, футбол и други.

Организмът се нуждае от достатъчно течности, над 2 литра на ден – минерална вода, прясно изцедени сокове, черен и зелен чай, чай каркаде и мате, билкови чайове.

Ако все пак се стигне до топлинен удар, пострадалият се  оставя на сянка и на по-хладно място. Облеклото се разхлабва или се маха и му се дава да пие много течности. Кръвното налягане и пулсът трябва да се следят.

Зелен чай с лимон ободрява

Технологията за приготвяне на зелен чай трябва да се спазва. Само така напитката ще има нужния тонизиращ и ободряващ ефект. Важно е водата да се загрее до средни мехурчета и в никакъв случай да прекипява.

В нея се сипва зеленият чай. Дозата е 1 чаена лъжичка чай за всяка чаша вода плюс 1 чаена лъжичка за цялата кана. След това за 2-5 минути се запарва. Ако човек има язва или гастрит, времето за запарване се съкращава наполовина.

Между другото за поддържане на паметта и концентрацията, които силно се понижават при жеги, много помага черен чай с лимонов сок. Той се приготвя по същия начин. Добре е да му добавим и лъжичка пчелен мед за усилване на ефекта.

Липов чай
Билковите чайове са разхладителни, тонизиращи и здравословни. Могат да се приготвят от различни билки чрез запарване. Особено полезна през горещините е запарка от босилек. Охладеният чай може да се подслади и да се добави лимон. Липовият цвят също е идеален в горещините. Чаят от рози тонизира и е богат на витамини.

Върбинка сваля температурата
Една-две супени лъжици от билката се кипват за минута в половин литър вода и се запарват още 10-15 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. Върбинката тонизира и ободрява великолепно. Освен това има много добро температуропонижаващо действие.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email