Д-р Цветанка Янакиева: Пушенето у дома уврежда ДНК на неговите обитатели


| Прочетено Прочетено: 2106 пъти | КоменариКоментари: 0



Д-р Цветанка Янакиева: Пушенето у дома уврежда ДНК на неговите обитателиПушенето в къщи има по- опасни и дълговременни последици за здравето на живеещите там, и на пушачи, и на непушачи, отколкото сме си представяли. Следите от дим, оставащи след пушене върху всички повърхности без изключение, даже след проветряване, има токсичен ефект върху гените, уврежда  ДНК в ядрата на клетките и води до онкологични заболявания.

Токсичността на този налеп се усилва с времето. Основната му съставка е никотинът. Той пропива в меките мебели, килими, завеси, дрехи, тапети и други елементи на обзавеждането и има способноста продължително време да встъпва в химически реакции с веществата, съдържащи се в стайния въздух и мебелировката. Основно става дума за азотистата киселина, с която се съединява и образува специфични N- нитрозамини, имащи канцерогенни свойства. Най-много се образува 4- метилнитрозамино – 4- (3- пиридил) бутанал или ТСНА – токсично съединение, практически отсъстващо в пресния тютюнев дим. Доказано е, че 24- часово въздействие на ТСНА върху човешки клетки предизвиква разкъсване на веригите на ДНК и окислителен стрес с всички неприятни последици от това.
(Азотистата киселина се синтезира при разтваряне във водните капчици на атмосферата на азотен диоксид, който се образува в горните слоеве на атмосферата, при дейността на двигателите с вътрешно горене, топлоелектрическите централи и при тютюнопушене. )
Ефектът се повишава с времето във връзка с натрупването на нови количества налепи, повишаване на концентрацията на ТСНА и увеличеното време за химически реакции и за въздействие върху човешкия организъм.

Обикновените методи за очистване на помещенията и мебелите (проветряване, сухо почистване на дамаските и др.) не могат да се справят с последиците от пушенето. Нитрозамините се съхраняват в праха и върху повърхностите на предметите повече от два месеца след като е било пушено в помещенията. Единствените действени методи- радикален ремонт и смяна на мебелите- не всеки може да си ги позволи, а и не е възможно да го правим често. По- добре е изобщо да не пушим.

Коя е д-р Цветанка Янакиева
Д-р Цветанка Янакиева, дългогодишен специалист по спортна медицина и хранене.

В момента приема в Кабинета по спортна медицина „Вита Спорт Медика“ , където се предлагат  профилактични прегледи на спортисти и граждани, биостимулиране и възстановяване, консултации по хранене и диететика, програми при затлъстяване и стрес, мозъчна стимулация.

За повече информация - www.vitasportmedika.com











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email