Психолози: 25-ят кадър отприщва и насърчава


| Прочетено Прочетено: 6346 пъти | КоменариКоментари: 1



Психолози: 25-ят кадър  отприщва и насърчава Тези дни у нас отново се заговори за ефекта „25-ия кадър”.  В един от националните ни ежедневници четем: „Сред опасните методи за топене на килограми е хитовият "25-и кадър". Модерният метод за отслабване представлява филмче със заснети природни картини. Цената на диска, който се предлага в мрежата, варира от 29,90 евро до 47,80 евро. 25-ият кадър, в който всъщност е закодирано "отслабването", обаче нанася невероятни поражения на психиката и мозъка, предупредиха психиатри. По този повод потърсихме мнението на психоложката на Здравница Маргарита Бакрачева.

Много се спекулира и със силата на така нареченият 25-ти кадър или познатата “скрита реклама”.  В действителност 25-тия кадър не е скрит кадър - окото отбелязва всеки кадър, но заради инертността на зрението той се слива с подобните и не се откроява. Принципът на “зарибяване” почива до голяма степен на тайните на хипнозата. Там се крие  и отговорът дали  този кадър е опасен или силата му е измислена, обяснява Маргарита Бакрачева.

Авторът на метода Джеймс Вайкери (1957 г.) , че експериментите, потвърждаващи въздействието на 25-тия кадър, са били фалшифицирани. Благодарение на този ефект да се види излишния рекламен кадър не е трудно, може дори да се прочете кратка дума, ако тя е написана с голям шрифт и е позната на зрителя.  Психологическият ефект е официално опроверган от Американската асоциация по психология през 1958 година. Въпреки това използването на скрита реклама днес е забранено в много страни.

Човек по няколко пъти на ден изпада в хипнотичен транс,
без да си дава сметка за това, казва психоложката.


Трансът представлява стесняване на съзнанието или променено състояние на съзнанието, при което сме фиксирани върху едно-единствено нещо. Продължаваме да «регистрираме останалите външни стимули,  но те нямат значение за нас в момента. Позната аналогия за състоянието е  карането дълго време по магистрала. В променено състояние на съзнанието  то се заобикаля и светът се възприема до голяма степен подсъзнателно.

Правилото в хипнозата и подаването на внушения е, че  няма сила, която да принуди човек да извърши действие, което е в противоречие с личните му ценности и цели, смята още Бакрачева.  Това разбира се, не намалява ефекта  върху хора, които са склонни  да извършат това действие. При тях ефектът би бил силен. С други думи,

няма как да  бъде принуден човек да си купи определена напитка,
ако в действителност не я харесва.


Това е свързано и с принципа съзнателно регистриране и запомняне на продукт, без промяна в нагласата или желанието за закупуването му.

От тези две предпоставки – тъй като дебатът около 25-ия кадър е сред специалисти от различни области – ако приемем силата на действието му, то това би означавало, че упражняваният ефект ще бъде върху хората, които са податливи на това. Нали не можем да си представим средностатистически европеец да се възхити и прегърне идеята да стане "камикадзе? Това е в противоречие с ценностната му система.  Същото обаче е примамливо за човек от друга култура с различна ценностна и философска система, припомня психоложката.

Според мненията, публикувани от някои специалисти   “Информацията, закодирана с технологията на 25-ия кадър, влиза директно в подсъзнанието. В резултат човек възприема внушението като собствена мисъл, дори не съзнава, че му е било въздействано. И така може да усвоява всичко освен абсолютно противоречащото на моралните устои на облъчвания. Например, заповедта “Вземи брадвата и посечи жена си” ще бъде изпълнена единствено от човек, който го е планирал, но не е могъл да се реши.
25-ят кадър просто отприщва и насърчава.

На трайността на внушението влияе и количеството гледания. Опитите показват, че ефектът от 15-минутното въздействие трае не повече от 4 часа. А при многократно целенасочено повторение внушението работи с години.”

 В противоречие на това е експеримент  от 1982 г. в шведски  затвор  за корекция в поведението на престъпник. Сексуален маниак, осъден на доживотен затвор за серийно изнасилване и убийство на деца, бил обработван с 25-ия кадър, на който била фиксирана екзекуция на електрически стол. След половин година психиатрите го освободили като “напълно нов човек”. Три дни по-късно за съжаление той убил и изнасилил отново, разказва тази история Бакрачева .

25-ят кадър в заключение може да   повиши готовността за действие на човек, който е склонен да го изпълни. В този ред на мисли

опасността остава в самия човек ...
в мислите и главите ни.


Интересът на хората винаги се е привличал от “мистичното” и непознатото.   Почти всички сме чували, че използваме средно 5% от  капацитета на мозъка си. Какво става с останалите?  Невидимостта на психиката и същевременно силата  й  са факторите, които провокират страх у почти всекиго. Именно на тази база са и твърде популярните в последните години подходи, които са базирани на “позитивното мислене” и спекулират до голяма степен с обещанията, че можем да постигнем всичко, което поискаме.
Рекламите и скритите ефекти, както и скритите послания в различни визуални материали, привличат интереса и дебатите също в продължение на десетилетия. За съжаление сме свидетели на  безкрайно непрофесионален подход в рекламите и очевидно рекламистите не са наясно със златното правило:

” Привличането на интереса в никакъв случай не означава
 Готовност за закупуване на продукта”.


Може да регистрираме и  запомним нещо, но при никакви обстоятелства не  сме готови да станем потребители.

Автор: Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница

прочети още Родители, научете децата, че филмите и животът са различни неща!












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email