Първа помощ и лечение на различни рани


| Прочетено Прочетено: 27894 пъти | КоменариКоментари: 0



Първа помощ и лечение на различни рани

Нараняванията са телесни увреди, при които има разкъсвания на кожата, подкожната тъкан, мускулите, ципите (фасциите) и подлежащите органи. Те могат да бъдат:

Порезни рани
Причиняват се от остри режещи предмети - нож, стъкло, бръснач (те са най-чести). Ръбовете на тези рани са гладко отрязани.

Набити ши контузии рани
Обикновено се дължат на удари с тъпи предмети или на падане. Ръбовете на тези рани са неравни, разкъсани.

Убодни рани
Дължат се на остри, дълги предмети - нож, кама, щик, шило, игла, кол и др. Често причиняват силен кръвоизлив.

Разкъсани и смазани рани
Причиняват се от ухапване от животни, от машини в действие, колела, удар с тояга и др. Ръбовете им са неправилно разкъсани и обикновено има слабо кръвотечение поради затваряне на кръвоносните съдове. Понякога се случва да се откъсне цял крак или ръка, без да изтече нито капка кръв. Такива увреди се наблюдават при захващане от машина.

Огнестрелни рани
Причиняват се от куршуми, парчета от шрапнели, снаряди или бомби и имат входно отвърстие с обърнати навътре краища, а понякога и изходно отвърстие, обикновено по-голямо от входното, с разкъсани и обърнати навън краища.

За лечение на раните народната медицина препоръчва:

Измиване и дезинфекциране на раната
При измиване на раната трябва да се внимава промивната течност да не попадне в нея, за да не се вкарат вътре нечистотии (инфекция), каквито може да има върху кожата около раната. Парчета пръст, прах, косми, стъкла, сламчици или каквото и да е, попаднали в раната, трябва внимателно да се отстранят, защото пречат на заздравяването. Най-опасни за раните са замърсяването и дразненето й. Инфектирането много често става чрез докосване с нечисти ръце, затова ръцете, преди да се пипа раната, трябва да се измиват добре със сапун или със спирт. Инфектиране на раните може да стане също, когато кожата е била замърсена, когато до раната се допират замърсени дрехи или се прави превръзка с нечиста материя. Ако нямаме за измиване на раната чай от лайкучка, от жълт кантарион или борова вода, може да си послужим с един от следните разтвори:

1. разтвор от готварска сол - една чаена лъжичка сол на чаша преварена вода;
2. ракия или чист спирт и преварена вода по равни части.

Дори и самото кръвотечение от раните е средство за борба против заразата, защото чрез него става промиване на раната и организмът се освобождава от проникналите в него нечистотии и се предпазва от ново замърсяване.

Спиране на кръвотечението от раната
При всички наранявания първото нещо, което се забелязва, е кръвотечението и повечето хора бързат да го спрат. При това трябва да се внимава да не се причинят усложнения, като възпаление на раната, нагнояване и др.

Тъй като опасността при всяко нараняване е не толкова от кръвоизлива, колкото от инфектирането, т. е. вкарването в нараненото място на микроби, особено гнойни, които намират там благоприятна почва на развитие, спирането на кръвта да става така: натопява се чист аптекарски памук в гореща вода (45-50°С), изстисква се и се притиска раната, от която тече кръвта. Това е най-ефикасното средство за спиране на кръвта. Помага и майчиното мляко, с което се напоява едно тампонче и се слага върху кървящото място (например при кръвоизливи след изваден зъб, кръвоизливи от носа). Само майчиното мляко има кръвоспиращо действие, не и млякото на други животни.

Превръзки при различни видове рани
Раната, ако е голяма, трябва да се зашие от лекар, след като първо се почисти. Ако е от убождане с остър предмет (игла, шило, гвоздей), трябва първо да се изстиска кръвта и да се измие колкото се може по-добре раната, защото по иглата, шилото, гвоздея винаги има прах и нечистотии, които, навлизайки в раната, могат да я замърсят и да причинят тежка инфекция. На малките рани залепваме краищата им или с кожицата, обвиваща отвътре черупката на прясно счупено яйце, от което раната бързо зараства, или я превързваме със суха и чиста марля, а при болки - с парче памук, натопено или в сок от живовляк, или в отварка от трина, или пък в отварка от брестови шишарки (разрязват се и се варят). След това върху раната се поставя превръзка с цел да се предпази от заразяване, а също и за задържане върху й на потребните средства.

Превръзките се състоят от платно, бинтове, триъгълни кърпи, шини и други превързочни материали. Способите за налагане на превръзките са различни в зависимост от това, коя част от тялото се превързва.

Тук накратко ще дадем най-често употребяваните външни превръзки:
1. При нараняване на главата обикновено се използуват или две триъгълни кърпи, или пък две носни кърпи.
2. При нараняване на окото обикновено се използува бинт или местна превръзка от марля и памук, прикрепена върху окото с лейкопласт.
3. При нараняване на шията обикновено се употребява триъгълна кърпа, която се свива като бинт и се връзва като вратовръзка по такъв начин, че възелът да дойде на противоположната на раната страна.
4. При нараняване на ръцете обикновено превръзката се прави с бинт, чиято дължина съответствува на големината на раната, като при по-големи рани (на дължина) превръзките се правят с пречупвания на бинта, за да бъдат по-устойчиви.
5. При всичките по-сериозни наранявания на ръцете се подвиват в триъгълна кърпа по следния начин: ръката, свита в лакътя, се поставя на триъгълната кърпа, така че върхът на кърпата да дойде зад лакътя; двата дълги края на кърпата обхващат предмишницата, отиват нагоре и се завързват на врата. Единият край на кърпата дохожда отдясно, а другият отляво на шията. Върхът на кърпата обхваща лакътя и се закрепя с безопасна игла.
Когато триъгълната кърпа се прави за подвес на тясна рана, тя се свива като вратовръзка.
6. При нараняване на коляното обикновено си служим с достатъчно дълъг бинт, като го превързваме по указания начин за превръзка на ръцете.
7. При рани в долната част на корема и кръста средата на една достатъчно голяма триъгълна кърпа се поставя върху раната, краищата й се връзват около талията, а върхът й се прекарва между бедрата и се връзва за един от краищата на основата.
8. При нараняване на половите органи и задния проход превръзката се прави с две достатъчно дълги триъгълни кърпи и във форма на буквата Т. Взема се единият триъгълник и се връзва през кръста, а на другия триъгълник единият край се връзва по средата на първия и при пъпа, а другият край се прокарва между краката и се завързва отзад на първия триъгълник.

Ако раната е на корема, гърдите или главата, след като се превърже, болният трябва да си легне и да остане по-дълго време в това положение.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email