Как да окажем първа помощ при удар от електрически ток?


| Прочетено Прочетено: 22533 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да окажем първа помощ при удар от електрически ток?Удар от електрически ток се получава при съзнателно или несъзнателно хващане на неизолиран електрически проводник.

Признаци
Признаците зависят от силата на тока. Слабият ток произвежда само слабо сътресение, докато силният ток (електрическото осветление) изведнъж причинява силни гърчения във всички мускули, поради което пръстите още по-здраво стискат жицата, а това може да доведе и до смърт.

Лечение - провежда се по спешност от лекар.

Първа помощ
Да се отдръпне пострадалият от електрическия проводник. Това обаче трябва да стане с най-голямо внимание, защото лицето, което дава помощ, може да бъде постигнато от същата участ, тъй като електрическият ток може да се предаде и нему чрез тялото на пострадалия. Ето защо много важно е да се отведе преди всичко токът в земята, като се пререже жицата с лопата или секира, които имат суха дървена дръжка, или пък да се отдръпне пострадалият с помощта на преметнат през тялото му ремък или сухо въже.

След това, преди да се хване пострадалият, ръцете трябва да се пъхнат в гумени ръкавици или ако няма такива, да се увият в дебел и сух плат (мокрите дрехи са добри проводници), да се обуят галоши или да се застане върху суха дъска. При това действие да се следи тялото на пострадалия да не се допира до никакви метални предмети от околната среда и да се хваща само за дрехите. Допиране до необлечени части да се избягва. Ако пострадалият е хванал жицата с ръката си, пръстите му се освобождават един по един. Понякога е достатъчно само да бъде повдигнат от земята, за да се прекъсне веригата на тока.

След това пострадалият се поставя на земята и се разкопчават всич-ките му дрехи. При нужда трябва да се приложи изкуствено дишане, което трябва да продължи няколко часа, макар пострадалият да не дава никакви признаци на живот. Изкуственото дишане трябва да се извършва от 2-3 лица, които да се редуват.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email