Наистина ли и колко e полезно лененото семе?


| Прочетено Прочетено: 12592 пъти | КоменариКоментари: 5



Наистина ли и колко e полезно лененото семе?Лененото семе е един от  най-силните природни противопаразитни продукти. Лененото семе е прекрасен източник на диетични фибри, омега-3 мастни киселини и лигнани. Всеки един от тези елементи допринася за здравословните ползи от консумацията на ленено семе.

В народната медицина лененото семе се използва при кашлица като отхрачващо и противокашлично средство. Назначава се и като слабително средство при запек, особено при хроничен колит.

Какво съдържа лененото семе?
Лененото семе съдържа около 20% белтъчини, 30% въглехидрати и над 40% мазнини. Богато е на витамини от група B и минерали.

По-голямата част от въглехидратната съставка на лененото семе представлява хранителни фибри (включително лигнани), които са отговорни за разхлабващото му действие.

Лененото семе се отличава с богатото си съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които го правят търсена добавка за спортисти и хора, целящи здравословно хранене.

За какво е полезно лененото семе?
Един от най-добрите начини за предпазване от сърдечно-съдови заболявания е поддържане на диета която е с ниско съдържание на наситени и транс-мазнини и богата на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Омега-3, съдържащо се в лененото семе подпомага в тези случаи с противовъзпалително действие, нормализиране на пулса, предотвратяване на втвърдяване на артериите и кръвни съсиреци, като по този начин намалява риска от инфаркт и инсулт при пациенти с диабет и сърдечни заболявания. Според повечето източници омега-3 спомага да се намали нивото на холестерола. Малките частици от “лош” холестерол в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване.Полезно е за понижаване на кръвното налягане, против аритмия и задържане на вода.

Диабет – изследвания показват, че всекидневният прием на ленено семе, може леко да подобри кръвната захар (най-вече чрез лигнаните).

Подпомага лечението на кожни проблеми като – псориазис, акне, екземи, пърхот.

Влияе положително върху функционирането на черния дроб

Консумацията на ленени семена спомага за формирането на простагландини(хормоноподобни съставки), които увеличават пропускливостта на клетките и по този начин засилват имунната система

Скъсява времето за възстановяване на мускулите след тренировка и намира приложение сред спортистите

Има положително въздействие върху зрението. Намалява сухотата на очите при хора със синдром на Сьогрен. (Синдромът на Сьогрен е хронично автоимунно заболяване, при което биват засегнати слъзните и слюнчени жлези).

Помага в борбата с атеросклерозата,  често срещана с увеличаване на възрастта при все повече хора.

Наистина ли и колко e полезно лененото семе?

Народни рецепти с ленено семе

При атеросклероза:
1 с.л. смляна на брашно ленено или конопено семе се залива с 300 мл. студена вода. Слага се на огъня да кипне и ври 2-3 мин. След като поизстине, се изпива на глътки цялото количество.

При висок холестерол:
1 ч.л. ленено семе се залива с вода от вечерта.
Сутрин се прецежда и изпива 30 мин. преди закуска, като се вземат и 3 таблетки чист ябълков пектин.

Лапи от ленено семе при проблеми с кожата
Употребяват се при някои болестни процеси, като циреи, възпаления и отоци на кожата, натъртвания и пр., когато е потребна продължителна топлина за облекчаване на болките или за ускоряване на нагноителния и оздравителния процес. За тази цел обикновено се поставят горещи лапи.

Необходимото количество ленено семе се счуква на дребно (може смляно) и се сварява с вода, с прясно мляко, със зехтин или пък с разреден оцет в продължение на 15-20 минути. Получената гъста каша се поставя върху кърпа или в торбичка и докато е още търпимо гореща, се слага върху болната част. Отгоре се покрива с вълнена кърпа. Държи се четвърт до половин час. Обикновено се правят две торбички - едната стои на болното място, а другата се загрява. И когато първата лапа изстине, веднага се замества от втората. Една и съща ленена лапа може да се употреби два дни подред.

При силни болки при възрастни лененото семе се разбърква с вода, в която са варени три-четири макови глави.

При повърхностни възпаления на кожата повече помагат лапи от сварени картофи. Но тези лапи трябва да бъдат направени тънки.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Ленено семе - 200 гр.

разгледай и поръчай Златно ленено семе - 200 гр.

разгледай и поръчай Масло от ленено семе (капсули)

разгледай и поръчай Ленено брашно












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email